Synonymer till likgiltig

Vi känner till 15 synonymer till likgiltig. Ordet likgiltig är en synonym till oberörd och ointresserad och kan bland annat beskrivas som ”inte engagerad, ointresserad”. Ordet är motsatsen till hängiven.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av likgiltig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till likgiltig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet likgiltig och kan ofta användas istället.

 1. blasé
 2. egal
 3. håglös
 4. indifferent
 5. kallsinnig
 6. kylig
 7. liknöjd
 8. oberörd
 9. ointressant
 10. ointresserad
 11. opåverkad
 12. sval
 13. trankil
 14. uttryckslös
 15. uttråkad

Vad är motsatsen till likgiltig?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. hängiven

Vad betyder likgiltig?

 1. inte engagerad, ointresserad
 2. ointressant
 3. som inte spelar någon roll
 4. ointresserad, som inte bryr sig om en viss fråga (eller särskilt mycket i allmänhet)

Hur kan ordet likgiltig användas?

Följande exempelmeningar visar hur likgiltig kan användas.

 1. man kan inte vara likgiltig för andras lidande
 2. en likgiltig film

Hur används ordet likgiltig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet likgiltig används i vanlig text.

 1. För egen del anser jag att professionellt utförd journalistik aldrig borde kunna misstas för att vara likgiltig – det är ju innehållet, inte avsändaren, som ska stå i centrum.
 2. "Hovrätten kommer fram till att utredningen visar att en av männen har utövat våld genom sparkar och stampningar på offrets huvud och att den åtalade mannen har varit likgiltig inför att offret skulle dö", skriver rätten i ett pressmeddelande.
 3. Det finns personer som är helt likgiltiga inför det som sker på Instagram.
 4. – Vi hade verkligen tur! Folk var inte likgiltiga, säger han.
 5. Han har insett riskerna men var inte likgiltig inför att operationen han döms för skulle leda till svåra kroppsskador och svårt lidande.
 6. Effekten av den redigeringen är förstås att det ser ut som att jag och Akademien är likgiltiga för de kvinnor som blev utsatta och inte velat dra några lärdomar av krisen.
 7. Den begränsade yttrandefriheten för kambodjanska bönder under Pol Pot eller kinesiska intellektuella under kulturrevolutionen lämnade honom mer likgiltig.
 8. – Om hon inte varit likgiltig för att flickan skulle dö så har hon i alla fall varit medveten om riskerna och ändå låtit bli – och då borde hon dömas för grovt vållande till annans död – precis som tingsrätten ansåg.
 9. Hon känner sig likgiltig inför sig själv och godtar till slut hans frieri.
 10. I Vilnius har utrikesminister Linas Linkevicius skarpt kritiserat projektet och skriver på Twitter att EU och det internationella samfundet kan "helt enkelt inte fortsätta vara likgiltiga inför en sådan cynisk okunnighet".
 11. Jag ville berätta att du aldrig skulle våldföra dig på en människa eller vara likgiltig för någons obehag eller lidande.
 12. Jag är ändå helt likgiltig inför sex och relationer.
 13. Andra ekonomiska kriser har orsakats av politiska missgrepp och därför gett anledning till politisk omprövning, men coronakrisens stora skurkar är såvitt vi vet ideologiskt likgiltiga kinesiska fladdermöss.
 14. Antingen för att skadas eller att skrämmas men med en ny hänsynslöshet där man spränger där allmänheten vistas och är likgiltig inför att de kan komma till skada säger Stefan Hector till SVT Nyheter.
 15. De antydde att Mennel, liksom många andra unga fransmän, inte var helt likgiltig inför konspirationsteorier.
 16. De flesta som är i min ålder är snarast likgiltiga.
 17. Advokaten menar alltså att hans klient inte hade något uppsåt att döda eller skada enskilda, däremot var var han likgiltig inför det när det kommer till offren på Drottninggatan.
 18. Vad skulle tro vara om den inte omsattes i handlingar? Människan som Guds dialogpartner och därmed också som skapande varelse är egentligen likgiltig för lutherdomen.
 19. Och likt berättartekniken är bildernas utsnitt begränsat – enstaka tablåer där människorna är små obetydliga fläckar i ett landskap befolkat av högresta, likgiltiga maskiner som tornar upp sig som fyrbåkar vid horisonten.
 20. Var hon likgiltig eller var hon … ja … nej … jag vet inte” skriven av Frans David Nessle.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oberörd en synonym till likgiltig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är hängiven motsatsen till likgiltig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på likgiltig

Bild till ordet likgiltig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet likgiltig.

Bild med texten likgiltig