Synonymer till likgiltig

Vi känner till 15 synonymer till likgiltig. Ordet likgiltig är en synonym till oberörd och ointresserad och kan bland annat beskrivas som ”inte engagerad, ointresserad”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av likgiltig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till likgiltig

 1. blasé
 2. egal
 3. håglös
 4. indifferent
 5. kallsinnig
 6. kylig
 7. liknöjd
 8. oberörd
 9. ointressant
 10. ointresserad
 11. opåverkad
 12. sval
 13. trankil
 14. uttryckslös
 15. uttråkad

Vad är motsatsen till likgiltig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till likgiltig.

Vad betyder likgiltig?

 1. inte engagerad, ointresserad
 2. ointressant
 3. som inte spelar någon roll
 4. ointresserad, som inte bryr sig om en viss fråga (eller särskilt mycket i allmänhet)

Hur böjs likgiltig?

 1. likgiltig
 2. likgiltiga
 3. likgiltige
 4. likgiltigt

Hur kan ordet likgiltig användas?

Följande exempelmeningar visar hur likgiltig kan användas.

 1. man kan inte vara likgiltig för andras lidande
 2. en likgiltig film

Hur används ordet likgiltig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet likgiltig används i vanlig text.

 1. – Om hon inte varit likgiltig för att flickan skulle dö så har hon i alla fall varit medveten om riskerna och ändå låtit bli – och då borde hon dömas för grovt vållande till annans död – precis som tingsrätten ansåg.
 2. Hon känner sig likgiltig inför sig själv och godtar till slut hans frieri.
 3. I Vilnius har utrikesminister Linas Linkevicius skarpt kritiserat projektet och skriver på Twitter att EU och det internationella samfundet kan "helt enkelt inte fortsätta vara likgiltiga inför en sådan cynisk okunnighet".
 4. Jag ville berätta att du aldrig skulle våldföra dig på en människa eller vara likgiltig för någons obehag eller lidande.
 5. Jag är ändå helt likgiltig inför sex och relationer.
 6. Andra ekonomiska kriser har orsakats av politiska missgrepp och därför gett anledning till politisk omprövning, men coronakrisens stora skurkar är såvitt vi vet ideologiskt likgiltiga kinesiska fladdermöss.
 7. Antingen för att skadas eller att skrämmas men med en ny hänsynslöshet där man spränger där allmänheten vistas och är likgiltig inför att de kan komma till skada säger Stefan Hector till SVT Nyheter.
 8. De antydde att Mennel, liksom många andra unga fransmän, inte var helt likgiltig inför konspirationsteorier.
 9. De flesta som är i min ålder är snarast likgiltiga.
 10. Advokaten menar alltså att hans klient inte hade något uppsåt att döda eller skada enskilda, däremot var var han likgiltig inför det när det kommer till offren på Drottninggatan.
 11. Vad skulle tro vara om den inte omsattes i handlingar? Människan som Guds dialogpartner och därmed också som skapande varelse är egentligen likgiltig för lutherdomen.
 12. Och likt berättartekniken är bildernas utsnitt begränsat – enstaka tablåer där människorna är små obetydliga fläckar i ett landskap befolkat av högresta, likgiltiga maskiner som tornar upp sig som fyrbåkar vid horisonten.
 13. Var hon likgiltig eller var hon … ja … nej … jag vet inte” skriven av Frans David Nessle.
 14. – Det som är speciellt med Petter är att det är ingen som varit likgiltig för honom, alla har ett förhållande till Petter.
 15. Senast jag var på MIM hittade min vän äntligen tillbaka till sin ”prana”, hon såg ett tio år gammalt ragg trilla in på den veganska baren och kände till sist sexdriften återvända efter månader av likgiltig torka.
 16. Men alla är inte likgiltiga.
 17. Jag var så likgiltig att jag måste varit världens svåraste och ha att göra med.
 18. Stora delar av befolkningen är politiskt likgiltig.
 19. Författaren Alberto Moravia ser också symbolvärdet och i debutromanen från 1929 ”De likgiltiga”, om det dekadenta borgerskapet, utgör cigaretterna en del av sceneriet och alla huvudpersonerna röker.
 20. Men där programledaren för det sistnämnda, Benjamin ”Beppe” Singer, inte kan hålla tillbaka sin egen fascination och vetgirighet, är Kristian Luuk avmätt i studion, som om han är lika likgiltig inför frågorna som inför svaren.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oberörd en synonym till likgiltig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på likgiltig