Synonymer till liknelse

Vi känner till 5 synonymer till liknelse. Ordet liknelse är en synonym till metafor och synonym och kan bland annat beskrivas som ”jämförelse (ofta i form av en liten berättelse) för att förklara något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av liknelse samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till liknelse

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet liknelse och kan ofta användas istället.

 1. analogi
 2. metafor
 3. motsvarighet
 4. synonym
 5. visualisera

Vad är motsatsen till liknelse?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till liknelse.

Vad betyder liknelse?

 1. jämförelse (ofta i form av en liten berättelse) för att förklara något
 2. (underförstådd) jämförelse mellan företeelser som i något avseende liknar varann, oftast för att förklara en av företeelserna

Hur kan ordet liknelse användas?

Följande exempelmeningar visar hur liknelse kan användas.

 1. Jesu liknelser

Hur används ordet liknelse i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet liknelse används i vanlig text.

 1. Världen är full av fantasifulla liknelser, opak etymologi och ordspråk.
 2. – Han använder sig inte av liknelser eller metaforer utan går rakt på sak, så det är skrämmande för regimen att någon som Toomaj försöker prata med dem utan rädsla, säger Justina.
 3. Det är svårt att undvika att tala om Kali Linux utan att ta fram den gamla slitna liknelsen med en schweizisk armékniv, men för en gångs skull är det på sin plats.
 4. För ett otränat öga förstår Babak Ashti att MMA kan uppfattas som våldsamt, men för att förtydliga sin poäng ytterligare slänger han fram en talande liknelse från den där berömda skjortärmen.
 5. Jag vill inte lägga alltför mycket referenser och liknelser men det ser ut ungefär som att han har fått en fästing på pungen.
 6. En lustig liknelse mellan läsning och den urgamla sysslan att reparera nät.
 7. USA har stora problem med coronautbrottet och när president Donald Trump skyller problemen på Kina har han i bland använt militära liknelser.
 8. Visst, snabbt går det när man lagar upp Ichis ta–med–mat, men där slutar liknelsen.
 9. Den är välvd, daggig, jag kan absolut se att en nyutslagen ros har den liknelsen.
 10. Även liknelsen med naturkatastrofer eller krigssituationer är skev menar han.
 11. Hennes prosa skridskoåker i runda skär över bilder och liknelser, genom tid och rum.
 12. Det är lätt att förledas till liknelser Johansson och Attenius emellan.
 13. Whitehead gjorde liknelsen till en verklig järnväg och med en djävulsk intensitet i språket gestaltade han hur en ung kvinna flydde från ett sällsynt brutalt bomullsplantage.
 14. I affärspressen omnämns han som Kinas motsvarighet till Elon Musk, fast liknelsen är egentligen mer smickrande för Elon Musk än vice versa.
 15. Det går oftast bara att beskriva dem genom analogier och liknelser.
 16. Och det är tyvärr en sådan liknelse som krävs för att beskriva den skärande dissonansen mellan Klimat 2030–löftena och den regionala trafik–infrastrukturplan för åren 2018–2029 som regionfullmäktige ska rösta om den 30 januari.
 17. ”Vad som tidigare ofta benämndes som ’deckarvågen’ eller ’deckarboomen’ har pågått så länge att det snart krävs nya liknelser – kanske kan det tidiga 2000–talet sägas vara deckarens och spänningslitteraturens tidevarv.
 18. Flera av experterna som talade på konferensen tog upp liknelsen av data som den nya oljan eller guldet i en framväxande digital ekonomi.
 19. Det baseras på en oljetanker, och även om skeppet ser ut som just det så tar liknelserna slut där.
 20. Vid hennes sida stod den kinesiska presidenten Xi Jinping, som på hemmaplan själv jämförts med en annan björn, Nalle Puh – en opassande liknelse enligt det styrande kommunistpartiet, vilket gett censuren i uppdrag att radera och blockera liknelsen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är metafor en synonym till liknelse. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet liknelse

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet liknelse.

Bild med texten liknelse