Synonymer till lindra

Vi känner till 8 synonymer till lindra. Ordet lindra är en synonym till lätta och mildra och kan bland annat beskrivas som ”gör lättare  eller mindre kännbar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lindra samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lindra

 1. dämpa
 2. hjälpa
 3. lätta
 4. mildra
 5. mitigera
 6. råda bot på
 7. stilla
 8. underlätta

Vad är motsatsen till lindra?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lindra.

Vad betyder lindra?

 1. gör lättare  eller mindre kännbar
 2. göra lindrig(are), mildra

Hur böjs lindra?

 1. lindra
 2. lindrad
 3. lindrade
 4. lindrades
 5. lindrar
 6. lindras
 7. lindrat
 8. lindrats

Hur kan ordet lindra användas?

Följande exempelmeningar visar hur lindra kan användas.

 1. tabletten lindrade smärtan

Hur används ordet lindra i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lindra används i vanlig text.

 1. Nu avser alltså ett av de ledande företagen inom en industri som årligen orsakar mellan sex och sju miljoner dödsfall på jorden, bland annat i sjukdomen KOL, att köpa upp ett företag som har som mål med sin verksamhet att lindra de KOL–sjukas besvär.
 2. I Italien har regeringen beslutat att tillfälligtvis kapa systemkostnader som ligger ovanpå gas– och elpriset för att lindra hushållens räkningar.
 3. För att lindra vardagens stress brukade jag tillbringa tid med vänner vid havet och se vågorna slå mot stranden.
 4. Oron kan lindras om du blir med bekant med din hjärnas motvilja mot förluster, enligt experten.
 5. Likaså om det bara förhindrar respektive lindrar sjukdomen eller gör att personer som vaccinerats inte längre smittar andra.
 6. – Ja, folk bär dem regelbundet, speciellt under influensatider (för att inte smitta andra) och pollensäsong (för att de lindrar hösnuva för många).
 7. Den lindrades dock av krispengarna från regeringen som kom idrotten till del.
 8. Närstående kan istället ta upp kvinnans oro och diskutera saker hon kan göra för att må bra, som yoga, meditation eller promenader, och mödravården kan lindra oron genom att erbjuda extra kontroller och stöd på telefon.
 9. Under våren har Amanda Lind presenterat olika krispaket för kultursektorn, som ska lindra den ekonomiska smällen för både enskilda konstnärer och stora institutioner.
 10. Nu får föreningar tidigare utbetalning av spelbolagspengar för att lindra den ekonomiska smällen.
 11. Behovet av tomma floskler som ska lindra vår klimatångest gör den svenske huvudpersonen i Jesper Weithz nya roman till en global superstjärna.
 12. – Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att lindra de effekter näringslivet drabbas av, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.
 13. Det innebär att den brist på arbetskraft i storstadsregionerna som leder till prisstegringar och låg produktivitet kan lindras när produktionen sker på andra platser.
 14. Alibaba skriver i rapporten att man försöker lindra effekterna av coronaviruset genom att arbeta för att säkra tillgången på dagliga förnödenheter runt om i landet samt med hjälp av riktat stöd till handlare.
 15. Det amerikanska justitiedepartementet vill lindra fängelsedomen mot Roger Stone, tidigare rådgivare till president Donald Trump.
 16. Båda länderna vill knyta närmare handelsband – britterna för att lindra en eventuell ekonomisk smäll efter Brexit, USA för att öppna den brittiska marknaden för amerikanska företag.
 17. Det har knappast lindrat hans egen föräldraångest.
 18. Läkarna vill ta reda på exakt vilken typ av cancer som har angripit Pelle för att kunna sätta in palliativ cytostatika, som kan lindra och bromsa förloppet en aning.
 19. Efter diskussionerna kring ”Dying to survive” (2018)  har Kina försökt sänka medicinkostnader och även lindrat straffen för att importera medicin från utlandet, vilket många betraktar som en direkt reaktion på debatten kring filmen.
 20. Han menade att första veckan på läkarutbildningen lär du dig att din uppgift är att bota, lindra och trösta, inte att förkorta livet på din patient.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lätta en synonym till lindra. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på lindra