Synonymer till linje

Vi känner till 5 synonymer till linje. Ordet linje är en synonym till rutt och streck och kan bland annat beskrivas som ”figur med utsträckning åt bara ett håll”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Linje används i uttrycket ”driver en hård linje” som betyder ”är hård och hänsynslös”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av linje samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till linje

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet linje och kan ofta användas istället.

 1. kurs
 2. rand
 3. rutt
 4. streck
 5. upptåg

Vad är motsatsen till linje?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till linje.

Vad betyder linje?

 1. figur med utsträckning åt bara ett håll
 2. sträcka som trafikeras med allmänna kommunikationer
 3. kurs, inriktning
 4. uppställning i en rad (på bredden)
 5. (matematik) kurva som kan parametriseras med en vektorvärd funktion (vanligen som ger kartesiska koordinater) av en variabel sådan att andraderivatan är noll; en rät linje; "en kurva som inte böjer sig"
 6. rät rad, rakt led
 7. (rakt) streck
 8. (schack) en vertikal rad med rutor ("fält") på schackbrädet, från den ene spelarens sida av brädet till motståndarens; på motsvarande vis kallas de horisontellt ordnade rutorna för rader
 9. specifik utbildning eller utbildningsprogram på lärosäte, så som en gymnasielinje, högskolelinje eller folkhögskolelinje
 10. busslinje, flyglinje, färjelinje
 11. produktionslinje
 12. ett gammalt svenskt längdmått
 13. princip eller filosofi som följs i en debatt eller en förhandling

Hur används ordet linje i uttryck?

 1. driver en hård linje = är hård och hänsynslös
 2. en mjuk linje = en försiktig linje
 3. går på någons linje = följer någons rekommendationer
 4. ligger i linje med något = överensstämmer med något; motsvarar något

Hur kan ordet linje användas?

Följande exempelmeningar visar hur linje kan användas.

 1. en rät linje
 2. Dra en linje genom punkterna A och B!
 3. partiets linje i skolfrågorna

Hur används ordet linje i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet linje används i vanlig text.

 1. Mandiant påpekar däremot att det hela ligger i linje med Rysslands vanliga intresse för industriella styrsystem, men medger att det saknas övertygande bevis.
 2. Med dem blir det enklare att bryta igenom de ryska linjerna och återta territorium.
 3. Uppdraget att ta fram ett nytt innehållsuppdrag “med fokus på folkbildning och journalistik för hela landet” kan gå i linje med den önskan om ett “smalare, vassare” public service som tre av de fyra partierna i regeringsunderlaget uttryckt.
 4. Antagligen är det därför jag oroas mindre av teoretisk ideologi och mer av att sektorn på senare år anammat och accepterat politisk styrning i linje med egna övertygelser.
 5. Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, är inne på samma linje.
 6. Ukraina har haft stora önskemål, parterna i väst har dividerat om huruvida det är rätt att skänka de vapen som önskas, det har talats om röda linjer för en avgörande upptrappning – och i slutänden har de enats om att kliva fram med stöd i enad front.
 7. Hon började ”stjäla” små stunder när hon fyllde kuvert eller andra pappersbitar som hon hade nära till hands med svarta linjer som visade hennes verklighet.
 8. På andra sidan linjen var en socialsekreterare som skulle förklara för de som dröjt sig kvar efter fredagsbönen hur socialtjänsten jobbar med barnärenden.
 9. – Beslutet följer vår tydliga linje av stöd till Ukraina efter bästa förmåga, säger Scholz i ett uttalande enligt Reuters.
 10. Palle Ydstebø, överstelöjtnant vid Krigsskolan, är inne på samma linje.
 11. Men efter att de svenska relationerna med Turkiet blivit allt frostigare fick den finske utrikesministern under tisdagsmorgonen frågan om Finland kan komma att omvärdera den linjen.
 12. På andra sidan står bland annat de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen samt Polen som har drivit på för en hårdare linje mot Ryssland.
 13. Under vinterförhållanden är den ytterst nervös i och med att den förefaller uppfatta snösträngar på vägen som linjer – med resultatet att den varnar och rycker än mer.
 14. Allt medan färgskalan och de lite oborstade linjerna i Jacobsons formspråk tycks skapade inom en svensk bilderbokstradition i rakt nedstigande led från Eva Erikssons rundnosade djur i ”Max”– och ”Lillasyster kanin”–böckerna.
 15. De nya linjerna är relativt små, mellan två och sex meter långa.
 16. Vänsterpartier har kritiserat Socialdemokratiet, men det ska bli intressant att se hur mycket kritik det kommer internt kring den politiska linjen som nu blivit lagd, speciellt den ekonomiska delen och om klimatpolitiken, säger Rune Stubager.
 17. Sedan den ryska storinvasionen av Ukraina i februari i år har Ericsson flaggat för att avbryta sin verksamhet och sina leveranser till kunder i Ryssland, i linje med västliga sanktioner mot landet.
 18. Den här gången har rörelsen lovat en mjukare linje, men har infört allt strängare regler, framför allt för kvinnor.
 19. Stockholmsbörsen backade på måndagen, i linje med ledande europeiska börser.
 20. För bandbibliotek ligger ökningen på 5 procent över hela linjen, medan det går upp med 10 procent för en del andra bandlagringslösningar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rutt en synonym till linje. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet linje

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet linje.

Bild med texten linje