ljuda

Ljuda är synonymt med låta och tona och kan beskrivas som ”avge ett ljud”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ljuda och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ljuda

klinga, klämta, låta, tona

Motsatsord till ljuda

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ljuda.

Vad betyder ljuda?

 1. avge ett ljud

Böjningar av ljuda

 1. ljud
 2. ljuda
 3. ljuden
 4. ljuder
 5. ljudit
 6. ljöd

Exempel på hur ordet ljuda kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet ljuda används i svenska tidningar

 1. Stadsljud, mummel och surrande helikoptrar är några av ljuden som återkommer när Berghain blir galleri, skriver Dazed som rapporterar att kön redan ringlar lång.
 2. Det är podcasten och förhoppningen om att bli störst inom ljud som kommer att driva aktien framåt, och avgöra hur den utvecklas, säger Tomas Otterbeck.
 3. Enligt Elle–Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på Sveriges Radio, ligger fokus i sändningstillståndet på ljud och inte på text.
 4. När den sista biten sattes på plats och Polcerveradalens båda sidor kopplats samman igen på tisdagen ljöd en siren i hamnstaden och fartygen svarade med sina tutor.
 5. Efter att själv känt speciella välbehag av vissa ljud, beskrev hon det hela och sökte sen likasinnade på nätet.
 6. Men när dörren stängdes med ett mjukt men ändå distinkt ljud vittnade det om en bil byggd med högre omsorg än de flesta andra.
 7. Christine Ödlund har tidigare skapat en installation med ormbunkar där hon utforskat hur växternas rötter reagerar på ljud och hur de kommunicerar.
 8. Det är som ett försök att förstå sig på livet och döden, med hjälp av ljud och tystnad, säger Biss.
 9. Ljudmatta, varvad med de stumma, dova ljuden under vattnet, för tyst är det ju noga taget inte.
 10. När 17–åringens välbekanta stämma ljuder över Talvatissjön, vars is vi står på, är det minst 600 personer där.
 11. – Det gäller i första hand rörligt material som är tekniskt manipulerat, exempelvis genom att text, ljud eller bilder lagts till eller tagits bort, säger Sarah Harte, som är kommunikatör på Twitters europeiska kontor i Dublin.
 12. – Ja, tanken med det här är att vi ska använda våra resurser så bra som möjligt och vi har kostnader i dag där vi lägger onödigt mycket tid på att leta efter ljud till produktioner och licenskostnader för ljud och rättigheter.
 13. Märk väl att allt ljud i filmen är pålagt eftersom detta är långt före ljudfilmens tid.
 14. Andra stora vinnare under galan, som sändes i TV4, blev kritikerfavoriten Joker (bästa manliga huvudroll och bästa musik) och krigseposet 1917 (bästa ljud, bästa foto och bästa specialeffekter).
 15. Om jag trycker på Flic 2 (”if this”) så ska ett särskilt ljud spelas upp på Sonos–högtalaren (”then that”).
 16. De sex högtalarna levererar fylligt och maffigt ljud på ett sätt som laptophögtalare normalt sett inte brukar klara.
 17. Skolbarnen står i givakt med resten av befolkningen till ljudet av de två minuter långa sirenerna som ljuder över hela landet.
 18. Klon använder sig av en uppsättning små högtalare som alla ger ifrån sig ljud i noggrant kontrollerade frenvenser och nivåer.
 19. Men nu är det annat ljud i skällan.
 20. Men huvudfokus ligger på ljud och ljus.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ljuda är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är låta en synonym till ljuda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.