Synonymer till ljuvlig

Vi känner till 11 synonymer till ljuvlig. Ordet ljuvlig är en synonym till skön och underbar och kan bland annat beskrivas som ”mycket behaglig för sinnena, härlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ljuvlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ljuvlig

 1. angenäm
 2. behagfull
 3. delikat
 4. fantastisk
 5. förtjusande
 6. härlig
 7. ljuv
 8. sagolik
 9. skön
 10. underbar
 11. vacker

Vilka ord betyder nästan samma sak som ljuvlig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till ljuvlig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. gullig
 2. behaglig

Vad är motsatsen till ljuvlig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ljuvlig.

Vad betyder ljuvlig?

 1. mycket behaglig för sinnena, härlig
 2. underbar

Hur kan ordet ljuvlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur ljuvlig kan användas.

 1. ett ljuvligt sommarväder
 2. desserten smakade ljuvligt

Hur används ordet ljuvlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ljuvlig används i vanlig text.

 1. En hög andel pinot noir och hela 30 procent reserve–vin – så lyder receptet på Philipponnats något dolda och samtidigt så ljuvliga champagne.
 2. Vattnet är ljuvligt varmt och turkost.
 3. Med den ljuvligt skönsjungande och i förtid bortgångna systern Karen spelade han in en rad album som var så snälla och välkammade att de framstod som excentriska.
 4. Skaldjur, sallader, kött och en ljuvlig carbonara finns på menyn.
 5. Det är i filmens slutskede när den genomusle Sheriffen av Nottingham, ljuvligt spelad av geniet Alan Rickman, ska fullborda det påtvingade äktenskapet med Lady Marian genom en regelrätt våldtäkt.
 6. Försommaren är här, den ljuvligaste av årstider, när äppelträd och slånbär blommar och skyar av häggens söta doft snart blandas med syrenens lika söta.
 7. Högst upp i Bellevueparken ligger Carl Eldhs ljuvliga lilla ateljémuseum, en autentisk studiomiljö från 1919 dit en nutida kvinnlig konstnär inbjuds varje sommar.
 8. Med ens verkar det obegripligt att inte alla bönder har övergått till permakultur om den involverar ljuvligt kuttrande hönor i en pittoresk fruktträdgårsmiljö.
 9. För att de alla tillsammans skapat en fräsch, aktuell, ljuvligt romantisk och samtidigt salt version av den välkända historien om systerskap och evig längtan efter frihet och självständighet.
 10. Men det är inte bara en stark nostalgitripp utan också – som Jan Eklund skrev i DN – ljuvlig kulturhistoria, från tiden före förlåtande golfklubbor och carvingskidor.
 11. En annan kväll får vi tapas med en ljuvlig roquefortkräm i sällskap av päron och valnötter samt krämig laxrilette med samma markerade smaksättning som de ovan nämnda rörorna.
 12. En kväll provar vi en förrätt där en portion smörstekt skogssvamp ligger dold under ett täcke av ljuvligt fluffig, skummad omelett med smak av dragon, och parmesanchips, allt prytt av några persiljekvistar.
 13. Med djuplodandet av brodern Felix kvartetter i bagaget föll Fannys innovativa och lyriskt kraftfulla musik på plats på det mest ljuvliga vis i Emersonkvartettens närmast förälskade framförande.
 14. Bland höjdpunkterna kan vidare nämnas en ljuvligt tät rostad potatiskräm med rå räka, hasselnötskrisp och löjrom liksom en perfekt grillad havskräfta i kålklädsel med en smakintensiv såsklick av citrontimjan, dashipuré och mycket smör.
 15. – Vad glad man blir om man träffar någon från till exempel Vasa, Lumparland eller Jakobstad som pratar sin hemdialekt, det är helt ljuvligt!.
 16. Ut rinner ljuvliga smaker ner i en liten kopparkastrull med ankfond.
 17. Men när allting ställs på sin spets, och Alma verkar vara på väg att skickas bort från huset, väger vågskålen över och ”Phantom thread” förvandlas till en ljuvligt sömndrucken Hitchcock–thriller med en bisarr tvist.
 18. Det hela är både ljuvligt roligt och mycket hemsk.
 19. Man verkade ha glömt bort att ge Fab Freddie, denna ljuvliga uppenbarelse i glitterkaftan, något manus.
 20. Och Fab Freddie borde verkligen också fått manushjälp, nu glider han mest runt som en glittrande, visserligen ganska ljuvlig, kaftan, men återigen – vad är poängen? Mellanakten med Petra Marklund dock stabil och snygg!.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skön en synonym till ljuvlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ljuvlig

Bild till ordet ljuvlig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ljuvlig.

Bild med texten ljuvlig