Synonymer till lots

Lots kan bland annat beskrivas som ”person som har som yrke att leda fartyg i och ur hamn”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lots samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lots

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till lots.

Vad är motsatsen till lots?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lots.

Vad betyder lots?

 1. person som har som yrke att leda fartyg i och ur hamn
 2. (sjöfart) person som har till yrke att hjälpa styra fartyg genom vissa farleder

Hur kan ordet lots användas?

Det saknas exempel på hur lots kan användas.

Hur används ordet lots i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lots används i vanlig text.

 1. Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson, som hade kallat Säpo och försvarsmakten till riksdagen, tycker att det är ett problem att Sjöfartsverket delar ut dispenser till ryska fartyg för att de ska slippa ha lotsar med sig.
 2. Transportstyrelsens nya regler gör att rederier lättare ska kunna få undantag från att behöva ta ombord lots.
 3. Hur ser det ut när två vita västerlänningar lotsar tre asiatiska män genom en hotellobby i Doha? Kommer någon att se och förstå och kanske tjalla för någon myndighet?.
 4. Klockan sex på lördagsmorgonen klev två lotsar ombord på Almirante Storni för att ta fartyget till Göteborgs hamn.
 5. Där, i den stora entréhallen, lotsar föräldrar sina barn mellan fem och elva till vaccin–båsen där vänliga sjuksköterskor med ansiktsvisir och dubbla masker försöker göra det lilla sticket så snabbt och odramatiskt det går.
 6. Verktyget ska heller inte bara användas av trafikcentralen Gothenburg Approach där det sitter folk från hamnen, tillsammans med Sjöfartsverket och lotsar – det ska också finnas en läsvy för de andra aktörerna.
 7. Det är en spännande bok som på ett pedagogiskt sätt lotsar läsaren genom metodens detaljer och framtida möjligheter och risker.
 8. Haverikommissionen fastställde aldrig någon klar orsak till den tragiska olyckan och friade lots och kapten från ansvar.
 9. Problemet i Göta älv, när fartyget inte kunde styras från bryggan utan fick manövreras från maskinrummet och av en lots, berodde bland annat på att nödgeneratorerna inte fungerade.
 10. Här ankrade den natten till lördagen utan att anlita lots och utan att föra i örlogshamnen föreskriven nationalitetesflagg.
 11. Han hävdar att han i diskussionerna med partiledningen presenterade ett ”paket” som går ut på att han fortsatt leder landet under de kommande månaderna och lotsar in Ramaphosa i rollen medan de turas om att leda regeringssammanträden.
 12. – Det fanns en lots ombord vid själva tillfället då fartyget fick maskinproblem och började driva.
 13. Lotsbåten var på väg för att hämta upp en lots på ett fraktfartyg utanför Emsalö i Borgå i Finska viken, när den femton ton tunga båten av okänd anledning började driva bort från farleden.
 14. Personalen på Eskader känner in kundens kunskapsnivå och vad han eller hon är ute efter, samt lotsar rätt i det näst intill oändliga utbudet av modeller.
 15. DN lotsar dig genom dramatiska dagar och timmar.
 16. Gärningsmannen var sannolikt den grekiske lotsen Nicola Antonellos, och motivet möjligen att Lagerhamn krävt sexuella tjänster av honom.
 17. Swingle lotsar klienterna in i en behandling som innehåller olika komponenter, beroende på problem, och som leder till drastiskt minskad eller till och med nollad skärmtid.
 18. Kristina Lindhe, grundare av inredningsföretaget Lexington, lotsar till Hamptons bästa vingårdar, lobster rolls och stränder.
 19. Det fanns en slags likhet – en ljusgestalt med kärlekens flaxande vingar, säger han och lotsar oss vidare in i sitt arbetsrum.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på lots

Ord som slutar på lots

Bild till ordet lots

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet lots.

Bild med texten lots