Synonymer till lotsa

Vi känner till 11 synonymer till lotsa. Ordet lotsa är en synonym till visa och presentera och kan beskrivas som ”styr ett fartyg genom besvärliga farvatten”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lotsa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lotsa

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet lotsa och kan ofta användas istället.

 1. exponera
 2. föra
 3. guida
 4. leda
 5. ledsaga
 6. presentera
 7. synliggöra
 8. uttrycka
 9. visa
 10. vägleda
 11. vägledning

Vilka ord betyder nästan samma sak som lotsa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till lotsa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. uppvisa
 2. visualisera
 3. anföra

Vad är motsatsen till lotsa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lotsa.

Vad betyder lotsa?

 1. styr ett fartyg genom besvärliga farvatten

Hur kan ordet lotsa användas?

Det saknas exempel på hur lotsa kan användas.

Hur används ordet lotsa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lotsa används i vanlig text.

 1. Ett länkat kustledssystem med syfte att på vackraste och grönaste vis lotsa besökare genom det unika kustlandskapet och den hästskoformade skärgården.

  www.svd.se | 6 okt. 2023

 2. På vilket sätt de gamla honorna skyddar sina söner är okänt, men forskarna tror att de vägleder dem i konfliktsituationer, antingen genom att lotsa dem till ett lugnare område, eller på något sätt medla i konflikten.

  www.svd.se | 30 juli 2023

 3. Det senaste nederlaget var ett tungt sådant i ”Choc des Olympiques” mot Marseille där Blanc inte lyckades lotsa sitt manskap till någon vidare insats.

  www.expressen.se | 11 nov. 2022

 4. – Så vi gjorde en aktion tillsammans och jag vill försöka lotsa honom igenom sin aktivistprocess för jag förstår vad han går igenom.

  www.etc.se | 27 juli 2021

 5. Förhoppningen nu är att ha säkrat tillräckligt stöd för att lotsa landet mot ett EU–medlemskap.

  www.gp.se | 13 juli 2021

 6. Min hustru lärde känna henne i kyrkan och brukade hjälpa till att lotsa henne genom den chilenska byråkratins labyrinter.

  www.etc.se | 31 juli 2020

 7. Smittan får medborgare att sluta upp bakom sittande presidenter och regeringschefer fastän dessa tar till vitt skilda metoder för att lotsa sina länder genom krisen.

  www.svd.se | 26 apr. 2020

 8. Vi vill att lärare och annan personal kan lära barnen, stödja dem, se dem och lotsa dem så att de kan gå ut skolan med goda kunskaper och godkända betyg.

  www.expressen.se | 6 dec. 2019

 9. Vinlistan har tyngdpunkt på Frankrike och innehåller några godbitar på glas i varje färg, och personalen har god kunskap att lotsa rätt för den som söker något som kan fungera kvällen igenom.

  www.dn.se | 29 nov. 2019

 10. – Vi ska tillsammans med kommun och arbetsförmedling göra det bästa för att lotsa så att individen inte individen hamnar mellan stolarna, säger Ingeborg Watz Forslund.

  www.svt.se | 11 nov. 2019

 11. Det är ett meriterat gäng som ska lotsa tv–publiken under OS i Pyeongchang som invigs på fredag.

  www.dn.se | 7 feb. 2018

 12. Men samtidigt har kommunen anställt folk för att lotsa bidragstagare till jobb, vilket hjälpt rekordmånga till egen försörjning.

  www.sydsvenskan.se | 8 jan. 2018

 13. Juristen Shekarabi misslyckades med regionreformen och får svårt att lotsa förslaget om vinstbegränsningar i välfärden genom riksdagen.

  www.dn.se | 28 dec. 2017

 14. Kongressen är nära att lotsa igenom Trumps stora skattereform.

  www.dn.se | 9 dec. 2017

 15. Jag skulle också vilja att Arlanda Flygplats jobbar hårdare med att lotsa passagerare till den miljövänliga spårtrafiken, likt som görs på till exempel Heathrow.

  www.svd.se | 22 sep. 2016

 16. Vi har därmed tydliga signaler på ett systemfel och för mig innebär det att det finns stora möjligheter att med ekonomiska och kvalitetsinriktade styrmedel lotsa skolan rätt genom ökad konkurrens och tydligare spelregler.

  www.gp.se | 12 sep. 2016

 17. Det är klart att när femtio procent av Malmös elever har invandrarbakgrund, så har vi en stor utmaning att lotsa dem igenom skolan så att de kan gå vidare till gymnasiet, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö Stad.

  www.svd.se | 21 aug. 2016

 18. Förutom valsegern 2014 är det många internt som lyfter fram Carin Jämtins insatser för att hålla ihop partiet och lotsa Socialdemokraterna ur krisen i samband med Håkan Juholts avgång.

  www.di.se | 16 aug. 2016

 19. Bland dem finns exempelvis reseledare för rymdturism där guiden använder sin kunskap för att lotsa resenärerna till de mest intressanta områdena under sin resa i bana runt jorden.

  www.nyteknik.se | 14 aug. 2016

 20. Årets konferencier Kattis Ahlström kommer att lotsa besökarna genom programmet som arrangeras av Dagens Nyheter och Kungliga Filharmonikerna.

  www.dn.se | 8 aug. 2016

Innehåll på sidan

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är visa en synonym till lotsa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på lotsa

Hjälp med korsordsfrågan lotsa?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "lotsa" på sidan korsordshjälp för lotsa.

Bild till ordet lotsa

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet lotsa.

Bild med texten lotsa