Synonymer till luftledning

Vi känner till 2 synonymer till luftledning. Ordet luftledning är en synonym till högspänningsledning och kontaktledning och kan bland annat beskrivas som ”elektrisk ledare avsedd för distribution av elektricitet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av luftledning samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till luftledning

 1. högspänningsledning
 2. kontaktledning

Vad är motsatsen till luftledning?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till luftledning.

Vad betyder luftledning?

 1. elektrisk ledare avsedd för distribution av elektricitet
 2. oisolerade elektriska ledningar längs en bana, som överför elektrisk ström, till elektriska fordon som ellok, motorvagnar

Hur böjs luftledning?

 1. luftledning
 2. luftledningar
 3. luftledningarna
 4. luftledningars
 5. luftledningen
 6. luftledningens
 7. luftlednings

Hur kan ordet luftledning användas?

Det saknas exempel på hur luftledning kan användas.

Hur används ordet luftledning i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet luftledning används i vanlig text.

 1. Parallellt pågår sedan 2016 försök med elvägar, alltså laddning av elektrifierade lastbilar under färd genom strömöverföring från luftledningar till pantografutrustade lastbilar.
 2. Det stod still i spårvagnstrafiken mellan Angereds centrum och Gamlestadstorget och mellan Nymånegatan och Redbergsplatsen på torsdagsmorgonen Detta efter att en luftledning rasat i Gamlestaden vid halv åtta–tiden.
 3. Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, har tecknat fem finska avtal om transformatorstationer och luftledningar i Finland med Fingrid, Caruna och Elenia.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är högspänningsledning en synonym till luftledning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?