lunga

Lunga kan bland annat beskrivas som ”organ  att andas med hos människan (och de högre djuren)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lunga och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till lunga

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till lunga.

Motsatsord till lunga

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lunga.

Vad betyder lunga?

 1. organ  att andas med hos människan (och de högre djuren)
 2. organ hos de ryggradsdjur som andas luft, som har som främsta uppgift att syresätta blodet och avsöndra vissa restprodukter, framförallt koldioxid; (även bildligt)

Böjningar av lunga

 1. lunga
 2. lungan
 3. lungans
 4. lungas
 5. lungor
 6. lungorna
 7. lungornas
 8. lungors

Exempel på hur ordet lunga kan användas

 1. han drog in luft i lungorna

Exempel på hur ordet lunga används i svenska tidningar

 1. Sjukdomen försvagar kroppens bindväv, och kan slå mot både hjärta, käke, tänder, lungor och skelett.
 2. Röntgen av 51–årige Hernández uppges ha visat att han har problem med lungorna.
 3. Tryck mot nacke och rygg i kombination med handbojor och Floyds läge på marken ledde till att hjärnan inte fick blod och att hans lungor pressades ihop, konstaterar de.
 4. Det var en märklig känsla att känna luften, vid höga tryck, "flöda/rinna" ner i luftrören och lungorna.
 5. – Ni förstår, det tar sig in i lungorna och uträttar storverk på lungorna.
 6. Kina har utökat metoderna för att dokumentera sjukdomsfall, så både laboratorietester och datortomografi av lungor nu är godkända.
 7. Tidigare har man endast dokumenterat sjukdomsfall genom laboratorietester, men nu godkänns även datortomografi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmetod.
 8. Eller så drabbas till exempel hjärtat, njurarna eller lungorna.
 9. Men vad som inte varit lika självklart är att lungornas skadade celler faktiskt kan läka, det skriver The Guardian som refererar till en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.
 10. Som vid andra luftvägsinfektioner är behandlingen inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.
 11. Den behandling som smittade får går ut på att stödja funktionen hos organ, som lungorna och njurarna.
 12. Det enda vi vet är att kungen sköts ihjäl med en pil, som träffade honom rakt i lungan, under en skogsjakt den 2 augusti 1100.
 13. – Ganska snart fastslog läkaren att mamma troligen fått blodpropp i lungan.
 14. Det är fjärde gången som Ginsburg gått igenom en cancerbehandling, tidigare har hon bland annat tagit bort tumörer i lungorna och tarmen.
 15. Det tar lika lång tid att lyssna på hjärta och lungor.
 16. När jag kraschade i våras fick jag problem med axlarna – det var inte så konstigt – men jag fick också in luft i lungan.
 17. Boulognerskogen i väst och Vincennesskogen i öst fick, tillsammans med större och mindre anlagda parker, tjäna som stadens lungor.
 18. Det är ett fel att säga att Amazonas är mänsklighetens arv, och en missuppfattning som bekräftas av forskare att säga att våra Amazonasskogar är världens lungor, hävdade bland annat Bolsonaro i samband med höstens FN–möte i New York.
 19. Med landslagströjor, älghattar och flaggor som mantlar intog vi stället med lungorna fyllda av sång.
 20. Sepsis är ett allvarligt tillstånd som påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärta, lungor, hjärna och njurar inte fungerar som de ska.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till lunga är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?