Synonymer till lycka

Vi känner till 9 synonymer till lycka. Ordet lycka är en synonym till salighet och välgång och kan bland annat beskrivas som ”känsla av djup glädje”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Lycka används i uttrycket ”Lycka till!” som betyder ”Jag hoppas att du lyckas!”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lycka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lycka

 1. eufori
 2. fröjd
 3. förtjusning
 4. glädje
 5. lycklig
 6. munterhet
 7. salighet
 8. tur
 9. välgång

Vilka ord betyder nästan samma sak som lycka?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till lycka. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. entusiasm

Vad är motsatsen till lycka?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till lycka.

Vad betyder lycka?

 1. känsla av djup glädje
 2. tur, framgång
 3. känsla av att må mycket bra; stor upplevelse av välbefinnande trots ogynnsamma yttre omständigheter; som känner lycka; känsla av att vara lycklig; (i fornnordisk folklore) övernaturlig kraft som garanterade en persons goda framtid
 4. tur
 5. ögla, slinga
 6. (jakt) undanmanöver då jagat djur gör en ögleliknande sväng tillbaks i sina egna spår och sedan avviker kraftigt åt ett nytt håll
 7. inhägnad åker eller äng
 8. (dialektalt) maska
 9. (formellt) stänga, tillsluta

Hur används ordet lycka i uttryck?

 1. Lycka till! = Jag hoppas att du lyckas!

Hur böjs lycka?

 1. lyck
 2. lycka
 3. lyckan
 4. lyckans
 5. lyckas
 6. lycker
 7. lyckor
 8. lyckorna
 9. lyckornas
 10. lyckors
 11. lycks
 12. lyckt
 13. lyckte
 14. lycktes
 15. lyckts

Hur kan ordet lycka användas?

Följande exempelmeningar visar hur lycka kan användas.

 1. den lycka de kände när barnet föddes var obeskrivlig
 2. han köpte en lott men hade ingen lycka med sig

Hur används ordet lycka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lycka används i vanlig text.

 1. Att vaccinera barn mot covid var en komplicerad fråga redan före omikron – och vad forskarna lyckas ta reda på om den nya varianten kan bli ett kraftfullt argument för att barnvaccinationer bör sätta igång snart.
 2. Däremot kommer det att bli ett problem – inte minst för vården, om vi inte lyckas vända det här, tillägger han.
 3. Men det är ingen garanti för lycka.
 4. – Hon har talangen, huvudet, stöttningen, ja det som krävs för att lyckas, säger Malin Baryard Johnsson om sin praoelev.
 5. – Det beror på hur man lyckas jobba med åtgärder som inte är så restriktiva och hur väl vi lyckas få ut vaccin och boosterdoser, säger hon.
 6. Då trodde nog många att avgrunden hade öppnat sig och att vi aldrig skulle lyckas kravla oss upp.
 7. De migranter som lyckas tas sig in i Polen från Belarus har ingalunda hamnat på säker jord.
 8. Hans relation till konungen blev både hans lycka och olycka.
 9. Jan Teorell bedömer att regeringen även lyckas manövrera budgeten genom riksdagen, även om mycket ännu är osäkert.
 10. Om Kristersson lyckas eller ej kommer till stor del att avgöras av den verklighetsbild partierna lyckas sätta i valrörelsen nästa år.
 11. – Jag önskar min kollega Alm, om jag får kalla honom det, lycka till och att han behåller sin poetiska frihet.
 12. Bagenda lyckas slita sig loss och springer för livet.
 13. Jag begriper naturligtvis vad de far efter, men orden gör sig som mest påminda när jag för femtielfte gången inte lyckas få klockan att mäta min syremättnad.
 14. Ska Sverige lyckas göra sig av med den skamfläck som den bristande tillgängligheten i vården är och har varit under lång tid måste tillgänglighets­frågan för lång tid framåt få högsta prioritet.
 15. Och var hamnar Hamas pengar till slut? Under krigen lyckas Hamas medlemmar fly och gömma sig, och i slutändan är de flesta offren oskyldiga palestinska civila.
 16. Den chans som landets ledning har att kunna fortsätta styra landet är om man lyckas omvandla ekonomin till en digital spetsekonomi så att levnadsstandarden kan öka, trots att arbetskraften minskar rejält.
 17. ”Därmed missar huvudmännen att arbeta för att alla elever ska kunna lyckas och styr inte mot skolans nationella mål.
 18. I flera veckor har de gått runt och skjutit skott i luften bland bostadshus och skrikit att alla statstjänstemän ska tillbaka till jobbet imorgon, helt utan att lyckas.
 19. – En viktig sak som jag har lärt mig är att när du börjar en revolution kan du inte förutse någonting! Men du kan skapa goda förutsättningar och öka dina chanser att lyckas.
 20. Där, på läckra Inverness Club, är Anna Nordqvist fundamentalt viktig om Europa ska lyckas upprepa segern på Gleneagles i Skottland för två år sedan.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är salighet en synonym till lycka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.