lyda

Lyda är synonymt med rätta sig efter och underkasta sig och kan bland annat beskrivas som ”följa order; göra som man blir tillsagd”. Ordet är motsatsen till trotsa.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lyda och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till lyda

anpassa, följa order, hörsamma, iaktta, rätta sig efter, underkasta sig, underordna sig, uppfylla, åtfölja, åtlyda

Motsatsord till lyda

trotsa

Vad betyder lyda?

 1. följa order; göra som man blir tillsagd
 2. ha visst uttal
 3. ha viss formulering eller betydelse

Böjningar av lyda

 1. lyd
 2. lyda
 3. lydas
 4. lydd
 5. lyder
 6. lyds

Exempel på hur ordet lyda kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet lyda används i svenska tidningar

 1. Kalix löjrom lyder under EU.
 2. "Ett verk som står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild", lyder juryns motivering.
 3. Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december.
 4. Det nya nordiska viktrekordet för pumpa lyder på 970,4 kilo.
 5. Thailands kung Maha Vajiralongkorn, eller Rama X som hans officiella regentnamn lyder, kröntes 2019 och beräknas vara världens rikaste regent.
 6. En tredje hypotes gör gällande att namnet syftar på att denna del av det gamla Kievrus inte hamnade under mongolernas och tatarernas välde på 1200–talet utan istället kom att lyda under de litauiska härskarnas överhöghet.
 7. Att välja en identitet som skiljer sig från den kungliga verkar vara av största vikt”, lyder Vogues rekommendation.
 8. Det är bara att lyda och göra det bästa, säger Emil Lindgren som är servitör på ett ställe som fått besök av kommunens inspektörer.
 9. Jag jobbar på att hitta ett förtroende och en känsla i bilen, lyder analysen.
 10. De allra flesta New York–bor lyder, även om maskerna ibland sitter uppskjutna i pannan eller nedhasade på halsen i sommarvärmen.
 11. ”Åk till Rinkeby och ha allvarssamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”, lyder texten i Messenger–appen.
 12. Men eftersom det inte går att se ett slut på social distansering och eftersom inget ekonomiskt stöd från regeringen har klubbats, ser framtiden mörk ut för konserter och festivaler och de hundratusentals personer som arbetar med dem”, lyder uppropet.
 13. Eftersom det är en gren internationellt sett lyder vi under friidrottsförbundet i alla mästerskap.
 14. ”Lagen gäller även för överträdelser begångna mot Hongkongs särskilda administrativa region från utanför regionen av en person som inte är permanent invånare i regionen”, lyder Nya Kinas översättning av säkerhetslagens artikel 38, rapporterar CNN.
 15. Tilde Björfors får utmärkelsen i teaterkategorin för sitt arbete som konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör – ”en sann pionjär och upptäcktsresande i cirkusens magiska värld”, som juryns motivering lyder.
 16. Ungefär så lyder en myt som berättas hos en ursprungsbefolkning i Amazonas vid namn Yanomami som lever i ett stort område mellan Venezuela och Brasilien.
 17. En vanlig missuppfattning är att de utländska IT–jättarnas etablering av datacenter på svensk mark kringgår problematiken, men det är alltså molntjänstbolagets hemvist som avgör vilken lagstiftning som både er och era kunders data lyder under.
 18. Men ”jag kommer ändå aldrig att förstå” – lyder sista meningen i ”Legionärerna”.
 19. En annan aspekt är att covid–19 är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, varför man måste rapportera in alla fall av den.
 20. ”Vad kan jag göra för att behaga dig i kväll?” lyder kommentaren från användaren Sara.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till lyda är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rätta sig efter en synonym till lyda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är trotsa motsatsen till lyda.