Synonymer till lydig

Vi känner till 8 synonymer till lydig. Ordet lydig är en synonym till medgörlig och hörsam och kan bland annat beskrivas som ”som lyder utan invändningar”. Ordet är motsatsen till trotsig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av lydig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till lydig

 1. beskedlig
 2. foglig
 3. hörsam
 4. medgörlig
 5. snäll
 6. spak
 7. underdånig
 8. undergiven

Vad är motsatsen till lydig?

 1. trotsig

Vad betyder lydig?

 1. som lyder utan invändningar
 2. gör som han/hon/den/det blir tillsagd/tillsagt

Hur böjs lydig?

 1. lydig
 2. lydiga
 3. lydigare
 4. lydigast
 5. lydigaste
 6. lydige
 7. lydigt

Hur kan ordet lydig användas?

Följande exempelmeningar visar hur lydig kan användas.

 1. lydiga barn
 2. en lydig hund

Hur används ordet lydig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet lydig används i vanlig text.

 1. Och för övrigt var ett spädbarn av naturen inte alls utrustat för att förnimma eller själv känna kärlek och det som den tidiga omsorgen, vårdnaden och uppfostran skulle uträtta, var att göra barnet lydigt och lätt att ha att göra med.
 2. Vill vi till exempel tillåta behandlingar som leder till högre mänsklig intelligens? Eller avla fram en genmodifierad idrottstrupp till framtida OS–spel eller en armé av uthålliga, stresståliga och lydiga soldater?.
 3. Det man får se överst i resultatlistan och, på grund av sin pålitliga lättja, lydigt klickar på är nämligen en topp 20–lista där samma sak nämns tre gånger.
 4. Och konsumenterna går lydigt man ur huse för att köa utanför sina lokala möbelvaruhus med sovsäckar och termosar, livrädda att missa sin chans att investera i en kaxig personlighetsmarkör.
 5. Norlén och Strömmer menar att regeringen kan utse en lydig generaldirektör som gynnar lydiga domare med till exempel lönepolitiken.
 6. Hon är fortfarande pappas lydiga flicka.
 7. Och tjänstefolket tvättar de nedsmutsade klänningarna, följer lydigt med till London och oroar sig för vad som ska hända med dem när någon av döttrarna Bennet gifter sig.
 8. Varje dag kommer tiotusentals besökare för att följa kampen om vilka av de fyrfota deltagarna som är snabbast, lydigast eller anses se bäst ut.
 9. Vi har alla lydigt anammat att klä oss enligt lager–på–lager–principen.
 10. Att arbetsgivare skulle utnyttja detta för att sluta låga avtal med svaga och lydiga fack avfärdar Blomqvist som ”dimridåer”.
 11. Målet tycks vara att så långt det går skapa ett eget nät för landet, med censurens piska och de snabba anslutningarnas morot som styr mot det lydigt statskontrollerade.
 12. Med en hög ranking – att man köper ”rätt” saker, uppför sig lydigt och pliktskyldigt – kan medborgaren ta lån utan säkerhet, slippa köer på flygplatsen och ges större exponering på dejtingsajter.
 13. Men Sverigedemokraterna är inte någons samarbetspartner eller lydiga hund.
 14. Ledaren i Kreml vill visserligen säkra en fortsatt lydig duma.
 15. Och den ordern har hon lydigt efterlevt.
 16. Många anser att hela dumavalet är en meningslös charad, eftersom Kreml ändå kommer att försäkra sig om att den valda församlingen ska utgöras av en lydig samling gummistämplar.
 17. – Vet du vad, sa Henrik och reste sig lydigt.
 18. Samtidigt tjänar moralismen lydigt sitt marknadsföringssyfte genom att upphöja det förkastliga till ”kontroversiellt”.
 19. Inför inspelningarna av ”Clambake” år 1967 – filmen, soundtracket – blev detta lydiga redskap plötsligt motvalls.
 20. I sociala medier spelar syskonen ut sina roller likt lydiga realityskådespelare, och att följa dem inger mig just dokusåpans lugn.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är medgörlig en synonym till lydig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är trotsig motsatsen till lydig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på lydig