mäktig

Mäktig är synonymt med pampig och storartad och kan bland annat beskrivas som ”som har stor makt”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av mäktig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till mäktig

bastant, betydelsefull, enorm, fabulös, konungslig, kraftfull, mastig, monstruös, ordentlig, oöverskådlig, pampig, rejäl, rundlagd, sanslös, stark, storartad, substantiell, svindlande, tjock, överväldigande

Motsatsord till mäktig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till mäktig.

Vad betyder mäktig?

 1. som har stor makt
 2. imponerande, kraftig
 3. som har stor makt eller mycket inflytande
 4. kapabel att klara av något
 5. imponerande stor eller storslagen
 6. (om en maträtt) mättande och eventuellt tung; som snabbt ger en mättnadskänsla som varar länge

Exempel på hur ordet mäktig kan användas

 1. landets mäktige ledare
 2. en mäktig röst
 3. ett mäktigt högtryck

Exempel på hur ordet mäktig används i svenska tidningar

 1. Hon tvingas snart inse att hon måste slåss mot mäktiga, korrupta krafter för att få rättvisa.
 2. Men när han börjar granska den mäktiga filmproducenten Harvey Weinstein visar sig uppväxten vara avgörande.
 3. Tobias Sana fick en mäktig träff, som Mjällbymålvakten precis fick handen på innan bollen dundrade i ribban – och på returen höll sig Mattias Bjärsmyr framme och nickade in 1–1.
 4. Hennes pionjärgärning har sedan dess bekräftats allt mer och av allt fler – även om mäktiga Museum of Modern art i New York länge stretade emot och misogyna kritiker menade att hon måste ha varit sinnessjuk.
 5. Det visade hon inte minst i sin mäktiga Katrineholmssvit och i trilogin om Vargskinnet.
 6. Sedan dess har en mäktig granne tillkommit i form av Vasamuseet.
 7. Men även om kvinnor i politiken får stå ut med konstanta angrepp i form av genuspräglade reportage råder det inte längre någon brist på mäktiga kvinnliga förebilder.
 8. – Han är den mäktigaste mannen på jorden.
 9. Ledaren för världens mäktigaste land ägnar världens största kris åt att peka ut syndabockar.
 10. Han förlorade sitt filmbolag, blev själva symbolen för mäktiga mäns övergrepp.
 11. Förutsatt att man hittar spel som har stöd för den här bredden så står man inför en häftig spelupplevelse, mäktig, för att tala klarspråk.
 12. Hittade sedan ut från femte invändigt till femte utvändigt 500 meter från mål och sedan avgjorde det 36–oddsaren via en mäktig slutrökare från 400 kvar och segergreppet var kopplat redan 100 meter från mål.
 13. En ung, nybliven änka vars mäktiga bröder vill hindra henne från att gifta sig.
 14. Han är ju en av allas stora idoler, en fantastisk musiker och låtskrivare, så det var väldigt mäktigt.
 15. Yad Vashem, Israels museum, forskningscenter och monument över Förintelsen är beläget på Herzlberget i västra Jerusalem, en mäktigt symbolisk plats.
 16. Antingen förnekar man allt, utan vilja till erkännanden eller försoning – precis ”som de flesta ansvarsfulla kamrater i de mäktigaste länderna, inklusive vårt”.
 17. Rysslandskännare som TT har talat med spekulerar i att han stuvar om maktförhållandena för att antingen kunna bli premiärminister på nytt eller ta större plats i statsrådet eller säkerhetsrådet, två mäktiga organ som bistår presidentämbetet.
 18. Corie Barry rankades av Fortune som den 18 mäktigaste kvinnan i näringslivet 2019.
 19. Nyligen placerades han på plats 9 när Expressen rankade de 30 mäktigaste politikerna under 30 år.
 20. Qassem Soleimani var ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och en av de mäktigaste personerna i Iran.
 21. Han var en av de mäktigaste i landet, enligt vissa bedömare nummer två i hierarkin, efter Ayatolla Ali Khamenei, och Iran vill inte visa sig svagt.
 22. Landets mäktiga kronprins Mohammed bin Salman har stora planer.
 23. Vid det laget var Krupp mäktig nog att stolt kunna tacka nej när kejsaren ville adla honom.
 24. Det är dock Spotify för hela slanten i den nya inkomsttoppen, även om Patrick Söderlund – som beskrivits som ”Sveriges mäktigaste på datorspel” håller samma höga nivå som förra året, drygt 170 miljoner kronor, och blir tvåa efter Gustav Söderström.
 25. Den mäktige shiamuslimske predikanten Moqtada al–Sadr – som emotsätter sig både iranskt och amerikanskt inflytande – sträcker ut en hand till sina politiska rivaler bland de Iranstödda miliserna.
 26. Ett samtal om Egyptens långa historia och om världshistoriens mäktiga imperier.
 27. En grupp kvinnor iklädda norska folkdräkter står utplacerade högt uppe bland bergstopparna, den mäktiga norska naturen som kuliss.
 28. Det började med en föreslagen lag som skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer i Hongkong lämnas ut till Kina, men växte till något mycket större – en kamp för den demokrati mot en av världens mäktigaste auktoritära stater.
 29. Ligger vågorna på är det mäktigt att se havet brytas runt hans orubbliga och kraftfulla figur.
 30. För att arbetet ska lyckas måste det rikaste och mäktigaste landet göra sitt.
 31. De är påhejade av den mäktiga Murdochkoncernens medier, en ekokammare som påminner om Fox News eller de östeuropeiska statskanalernas propaganda.
 32. – Det är himla bra gjort av oss, säger Eric Larsson när han fått distans till kvällen när mäktiga FC Köpenhamn fick smaka på skånsk dynamit.
 33. De toppar magasinet Forbes lista över de mäktigaste kvinnorna i tekniksektorn 2019 som presenterades 12/12.
 34. Den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein har länge hört till kategorin Hollywoods mäktigaste inom filmindustrin.
 35. Att Sveriges mäktigaste klubb gjorde de två tränarvalen förvånade och deras fortsatta tränarkarriärer efter MFF har snarare gjort valen ännu svårare att förstå.
 36. Det är det som driver klubben mot att bli mäktigast i Skandinavien, sade han med en liten pik mot Zlatan.
 37. En farlig narcissist med mycket begränsad intelligens är världens mäktigaste man.
 38. Hon vill berätta för den mäktiga Ylva om sitt liv, sin familj och sina drömmar.
 39. Utvecklingen inom det europeiska samarbetet är mycket lovande, med Christine Lagarde som ny chef för mäktiga centralbanken ECB och Ursula van der Leyen som ordförande för EU–kommissionen.
 40. Den nya uigurlagen är en starkare variant än den som klubbades av senaten i september, och innebär att president Donald Trump kan införa sanktioner riktade mot Kinas mäktiga politbyrå.
 41. Det handlar om ett tal med rubriken ”Litteraturen är mäktigare tyranniet” som han skulle ha hållit i München i veckan.
 42. Veckans Studio DN handlar om en av Sveriges främsta fotbollspelare genom tiderna som köper in sig i Hammarby, historien om Europas mäktigaste politiker och om en irakisk försvarsminister i svenskt blåsväder.
 43. Det är sjukt mäktigt, poängterar hon.
 44. Men nu har de imiterat klart och vi går in i en ny tid då ett mäktigt Kina går i clinch med USA medan övriga nationer byter allianser beroende på vad som råkar gynna dem för tillfället.
 45. Än en gång bjöd 21–årige Pettersson på ett klassmål när han i powerplay avfyrade ett mäktigt direktskott i närmsta krysset med sex minuter kvar av perioden.
 46. Men de här få namngivningarna av exempelvis kända mäktiga personer som man menar har missbrukat sin makt och ställning har varit nödvändiga, sa Cissi Wallin.
 47. Vid flera tillfällen sedan dess har Wallin skrivit offentligt om att hon blivit våldtagen av "en mäktig medieman", utan att namnge någon.
 48. Läget är exceptionellt där hotellet blickar ut över de dramatiska klipporna och den mäktiga Atlanten.
 49. Det visar vem som är mäktigast.
 50. Leonidas Aretakis läser ett läckert och mäktigt verk om boken som typografisk produkt.
 51. Titeln på handskriften var ”Protokoll förda vid Sions Vises sammankomster” och det verkade röra sig om en transkription av ett ­anförande vid ett hemligt möte mellan ­världens mäktigaste judar – ”de äldstes råd”.
 52. Att jag nu står med två stycken är mäktigt.
 53. När hon många år senare valdes till Tysklands förbundskansler var hon inte bara den första kvinnan att leda Europas mäktigaste land, utan också den första förbundskansler som vuxit upp i DDR.
 54. En kronprinsessa, en filmdrottning, en skiddrottning och tre mäktiga äldre män figurerar i veckans Nutidstest.
 55. På tisdagen erbjöd president Donald Trump Mexiko hjälp i ett inlägg på Twitter där han konstaterade att ”kartellerna har blivit så stora och mäktiga att man ibland behöver en armé för att besegra en armé!”.
 56. – Vi har en väldigt mäktig mur.
 57. Sonen Ovidio Guzmán – som kallas El Chapito – bedöms ha tagit över kontrollen av den mäktiga kartellen efter att pappan utlämnats till USA och när nyheten om gripandet spreds kom snabbt en våldsam motreaktion.
 58. I nära ett decennium har folk över hela landet utkämpat en David mot Goliat–kamp mot den mäktiga industrin.
 59. Analytiker varnar för kaos i landet om demonstranterna vinner över den mäktiga militären på sin sida.
 60. Sedan de inledande protesterna delvis urartat i bränder och plundring gick Piñera ut och talade om att staten låg i "krig" mot en "mäktig fiende".
 61. Antagligen, skriver forskarna, uppstod den moderna människan någonstans söder om Zambesifloden i norra Botswana, det vill säga samma flod som på sin väg ger upphov till de mäktiga Victoriafallen innan den rinner ut i Indiska oceanen.
 62. Han allierade sig med ”fel” kung – då gjorde Knut, den mäktigaste mannen i Nordeuropa, hans tillvaro svår.
 63. De säger att jag är så mäktig att jag skulle kunna leda protesterna med hjälp av en Iphone från Bryssel, säger han i en intervju med Reuters.
 64. Han spinner svek i mäktiga öron och har lika lite till övers för pestsjuka massor som för dåtidens stjärnskådande intelligentia.
 65. ”Man kan inte konfrontera världens mäktigaste underrättelsetjänst utan att ta en risk.
 66. Faleh al–Fayadh, ledare för den mäktiga paramilitära shiamuslimskt dominerade styrkan Hashed al–Shaabi, säger att styrkan är redo att genomdriva regeringens order för att stoppa ”en statskupp eller revolt”.
 67. Men den fanns även utpräglad i vänstern på 1800–talet och antisemitismen fanns där när man angrep penningpolitiken och de mäktiga judarna.
 68. Inför mellanårsvalet ställde hon sig bakom ett 300–tal kandidater och kampanjade intensivt för att politiker som stöds av mäktiga vapenlobbyister, främst National Rifle Association (NRA), skulle röstas ner.
 69. Om du inte kan ta upp en mopp utan att intala dig att den är ett mäktigt svärd, varsågod.
 70. Trots att det är världens kanske mäktigaste offentliga fond.
 71. I lokalval efter lokalval vinner progressiva kandidater, som inte sällan kallar sig demokratiska socialister, över mäktiga erfarna demokrater som har stöd av landets superrika elit.
 72. De skapande genierna har åkt upp, sa hon, och pekade på att konstnären Anna Odell placerats som Kultursveriges mäktigaste.
 73. – Det var en otroligt mäktig känsla att åka upp för rulltrappan och se den här jättemontern på 130 kvadratmeter.
 74. I nordöstra Grande Terre, strax söder om byn Hienghène, ligger viken Léwé med sina mäktiga, tvärbranta klippformationer som fond.
 75. – Vi var idealister med bra självförtroende som tänkte "fan va mäktiga vi är om vi gör det här med en skitbudget i en tid då allt verkar gå åt helvete".
 76. Trots att han kliver upp på en nivå han tidigare inte befunnit sig på tvivlar han inte om att han är mäktig uppgiften.
 77. Framför sig har han bara iranske Ian Rush–kopian Ali Daei som gjort mäktiga 109 mål under sin landslagskarriär från 1993 till 2006.
 78. – Femtio år är ju en ganska mäktig bedrift med tanke på allt vi varit igenom som band.
 79. – Han var en stor och mäktig person med mycket integritet.
 80. "Vi har en känsla av kris", säger Ha Bu–young som leder Hyundai Motor union, Sydkoreas största och mäktigaste fackförbund, till Reuters.
 81. I huvudstaden Kinshasa utmanas Kabilas regim av en front bestående av oppositionspartier och den mäktiga katolska kyrkan.
 82. Historien om det som i Norge beskrivs som ”byggeskandalen” tog sin början våren 2011, när stortingets mäktiga presidium beslutade att restaurera kontoren där politikerna sitter.
 83. I "Världens historia – den osminkade sanningen" frågar sig Nûjen och Möller bland annat vilken den viktigaste uppfinningen i historien är, samt vem som var den mäktigaste kvinnan.
 84. Ett tydligt bevis för detta var när Emma Stjernlöf valdes till mäktigast inom svenskt herrmode för två år sedan.
 85. Säg David i Florens och du kommer få en vägbeskrivning till l´Accademia där Michelangelos mäktiga marmorstaty står.
 86. Nyligen utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna 2018 tillsammans med Kerstin Hessius.
 87. Både under och efter Sovjettiden har rysk politik dominerats av mäktiga ledare – även om stundtals andra personer suttit som officiell statschef.
 88. I strategin beskrivs hur USA bör arbeta ihop med allierade och vikten av att allierade blir starkare (exempelvis genom höjda försvarsanslag) för att tillsammans kunna stå upp mot ett mäktigare Kina.
 89. – Jag kände nästan en sorts eufori, väldigt mäktigt och annorlunda.
 90. Även Hooola finns med på ett hörn med mäktiga "Keops Pyramid", men det starkaste ögonblicket är ändå Mikaels hyllning till sin tidigare vapendragare Björn Afzelius med "Den jag kunde va".
 91. Bland annat uppvaktade Expressens team henne i samband med Veckans Affärers event ”Näringslivets 12 mäktigaste kvinnor” under onsdagen.
 92. – Vi måste förstå vad som händer på de här stora och mäktiga plattformarna Facebook, Twitter och Google, och det måste gå att ställa dem till ansvar.
 93. "Jag har varit privilegierad och fått jobbat med mäktiga kvinnor och icke–vita personer under min karriär, och det är Outliers uppdrag att fortsätta skapa för talangfulla individer", skriver han på Instagram.
 94. Från och med i dag och ett par veckor framåt presenterar vi resultatet, som nu – när vi ser helheten – faktiskt formar sig till ett rätt så mäktigt tidsdokument.
 95. Följande kvinnor har utsetts som näringslivets allra mäktigaste i tidskriften Veckans Affärers årliga kartläggning.
 96. I decennier var Breen en av Hollywoods mäktigaste personer.
 97. Veckotidningen the Economist kallade honom nyligen ”Världens mäktigaste man”.
 98. Inte ett moln, ingen vind, bara mäktiga snötäckta berg som möter den vidsträckta himlen.
 99. Under sitt tal hyllade Trump Xi som en "stor gentleman" och tillade att "han är den mäktigaste kinesiske presidenten på hundra år".
 100. Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan våg av antisemitism, fortplantad av regeringar och mäktiga lobbygrupper.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till mäktig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är pampig en synonym till mäktig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.