märke

Märke är synonymt med prick och sigill och kan bland annat beskrivas som ”tecken (som gör att man känner igen något)”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Märke används i uttrycket ”lägger märke till någon/något” som betyder ”observerar någon/något, ser någon/något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av märke och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till märke

avtryck, beskrivning, beteckning, bricka, emblem, etikett, fabrikat, kännetecken, prick, sigill, spår, symbol, tecken

Motsatsord till märke

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till märke.

Vad betyder märke?

 1. tecken (som gör att man känner igen något)
 2. spår (t.ex. efter slag), avtryck
 3. fabrikat
 4. namn, symbol eller tecken som används för att identifiera eller känneteckna produkter, tjänster eller dylikt; fabrikat
 5. synligt avtryck; en skråma, repa, fläck, eller liknande
 6. igenkänningsbart tecken

Hur används märke i uttryck?

 1. lägger märke till någon/något = observerar någon/något, ser någon/något

Exempel på hur ordet märke kan användas

 1. på rutan fanns tydliga märken efter barnens fingrar
 2. en bil av märket Ford

Exempel på hur ordet märke används i svenska tidningar

 1. På senare tid har Johan Granbom lagt märke till att fler människor önskar närma sig naturen.
 2. Vittnespsykologisk forskning visar att människor får tunnelseende i traumatiska situationer, vilket innebär att de fokuserar på det som är viktigt och inte lägger märke till perifera detaljer.
 3. Blodet har han aldrig lagt märke till och kroppsdelen har han aldrig hanterat, säger han.
 4. Hon ses som en som kan ”läka” ett sargat LO, som senaste tiden bråkat offentligt om låglönesatsning, las–förhandlingarna och ”märket”, den norm som vägleder miljontals svenskars löner.
 5. När 2019 summerades kunde ansedda ekonomisajten Forbes konstatera att Jordans märke, som ligger under Nike, är värt över 30 miljarder kronor.
 6. Teknikrelaterade fördomar är vanligt förekommande bland bilägare, exempelvis mot franska märken.
 7. En sak vi lade märke till rent designmässigt är att kamerapuckeln på Ultra–modellen sticker ut bra mycket mer än hos de övriga, och den tar också upp en rätt mycket större del på baksidan.
 8. Pia Almström (M) är kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, hon är spänd på att Löddeköpinge snart kan erbjuda dyrare märken som Gucci.
 9. Pistolen förvarades i en lyxväska av märket Louis Vuitton.
 10. Jag står framför Mini Cooper SE, märkets första rena elbil ämnad för serieproduktion.
 11. Utöver detta har hon drivit en livsstilsblogg och designat en klädkollektion för ett kanadensiskt märke.
 12. Trots chocken lägger kvinnan märke till flera märkliga detaljer.
 13. Kia säger att miljardsatsningen kommer mynna ut i att märket 2025 har elva elbilar i modellpaletten.
 14. Toyota är det märke som presterar bäst följt av PSA–koncernen.
 15. Enligt Newsweek ska det ha rört sig om en rysktillverkad luftvärnsrobot av märket Tor–M1, som i Natosammanhang kallas för SA–15 Gauntlet.
 16. Det var väldigt kul och tacksamt att gå i högklackat, att få gestalta allt man har lagt märke till hos kvinnor.
 17. Han är expertkommentator för norska TV2, mest jobbar han med sitt eget märke, som nu expanderar från enbart skidglasögon till träningskläder också.
 18. Den första bilen från det nya märket Togg blir en liten suv med design av italienska Pininfarina, som ska lanseras 2022.
 19. Och elbilsutvecklingen är knappast det svenska märket ensamt om – hela bilvärlden investerar massivt i nya fabriker, plattformar och teknik för eldrift för att klara de allt hårdare utsläppskraven klimatkrisen tvingar fram.
 20. På en förteckning över inventarierna finns bland annat spektrografisk och mikroskopisk utrustning, röntgenanläggning, kemiska instrument och en ”ytterst mångsidig mikrofotograferingsapparat” av märket Zeiss.
 21. Lägg märke till den cirkulära argumentationen – man har valt att göra det man anser för riktigt och nödvändigt, för att det är riktigt och nödvändigt.
 22. Tidigare i veckan berättade Volvo att märkets försäljning på den svenska marknaden ökade med tio procent i november.
 23. ”Du vet hur jag stod där vid änden i båset? Han kom fram och sparkade mig ordentligt, så det blev ett märke”.
 24. ”Knepiga” språkfrågor handlar ofta om de förändringar som flest lägger märke till.
 25. – Jag har bott i Göteborg sedan 1998 och jag har lagt märke till debatten om land och stad, och att den blivit mer intensiv.
 26. I reaktioner på nätet hyllas Mach E som den kanske första "vanliga" elbilen för massorna från ett traditionellt amerikanskt märke.
 27. Men varför är statusprylar och kläder av exklusiva märken så viktiga i den kriminella livsstilen?.
 28. Där lärde hon sig den klassiska musikens konventionella kanon och kunde inte undgå att lägga märke till hur sällan det var någon som såg ut som henne på konserterna de besökte.
 29. Inget märke har hittills försökt att ha en egen celltillverkning (VW säger dock att de kommer att göra det på sikt).
 30. Därtill finns sajten Tmall för globala märken som vill sälja mer på den jättelika kinesiska marknaden.
 31. Det kan vara att gå omkring och notera naturens färger och former, eller att lägga märke till rörelser.
 32. ”Låt oss prata om märken som är notoriskt fettfobiska och transfobiska och som nu pushar ”self love” och ”girl power” för att sälja sin nya kollektion.
 33. De sätter ”märket”, ett slags tak som som andra grupper inte bör gå över.
 34. Kommunal och ett antal andra LO–förbund har blivit alltmer kritisk till industrifackens monopol att sätta märket för avtalsrörelsen.
 35. Båda männen ska ha haft byxor av märket Adidas på sig och en svart respektive beige jacka.
 36. Den eventuellt nya koncernen väntas få ett börsvärde på kring 50 miljarder USA–dollar, motsvarande uppemot 500 miljarder kronor – mycket pengar, men ändå en signal om att marknaden inte skattar alla dessa klassiska märken vidare högt.
 37. Den eventuella nya koncernen väntas få ett börsvärde på kring 50 miljarder USA–dollar, motsvarande uppemot 500 miljarder kronor – mycket pengar, men ändå en signal om att marknaden inte skattar alla dessa klassiska märken vidare högt.
 38. Många märken har hon exklusivitet på, ingen annan i Sverige eller Norden får köpa in klänningarna.
 39. – Det är en ökning från små volymer och om några enstaka märken blir populära ökar efterfrågan och försäljningen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till TT.
 40. – Vi har ganska olika profilering på märkena.
 41. – Det första jag la märke till var hur slug han är, han är som ett geni med ett fotografiskt minne, säger James Holland i en intervju med CBS.
 42. På måndagen meddelade Volvo att märket och Geely skapar ett gemensamt bolag för utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer, vilka även kan användas till hybridfordon.
 43. Och det mest kända kubanska märket är utan tvekan Havana Club.
 44. Till de sämsta aktierna under dagen, som utgjorde 31–årsjubileet för 1987 års börskrasch, den så kallade Svarta måndagen, hörde märkesklädeskonglomeratet VF, som äger märken som The North Face, Timberland och Vans, samt jeansmärkena Lee och Wrangler.
 45. Det är verkligen ett ställe som folk lägger märke till.
 46. Nyligen slet jag ner ett annat märke i Stenungsund vars syfte var att driva tesen om ”white genocide”, alltså att mångkulturen skulle hota ”den vita rasen”.
 47. Siffran avser bilar av märket Geely och Lynk i Kina, där Geely är de bilar som tillverkas av Volvo Cars–systerbolaget Geely Automotive Holding.
 48. Enligt Michael Jost, strategichef för märket och produktstrateg för koncernen, är det just programvara och tjänster som kommer vara det differentierande.
 49. Som trots sina då knappt 20 år fyllda, redan drivit eget märke några år.
 50. Det är precisionspop av gott märke, med bas och trummor mixade högt för bästa tänkbara dansförutsättningar.
 51. Samarbetar även med GM kring ett av sina märken.
 52. – När jag återvänder är alla sinnen på helspänn och jag lägger märke till saker som jag aldrig reflekterade över under uppväxten.
 53. Volvos mål är att nå högre än så, att hamna i nivå med de tyska märkena Audi, BMW och Mercedes, Gärna en tvåsiffrig marginal….
 54. Igår när vi var ute och åt lade häften av alla i restaurangen märke till honom, och när vi visade ett gammalt foto av honom tycktes många minnas.
 55. Geelys försäljning av suvar, som märkets mest populära modell “Geely Boyue”, ökar till exempel stort i Kina.
 56. De ska främst användas till Nevs bilar, men också andra märken, enligt Jianghua Su, en av ordförandena i GSR Capital.
 57. Två av bilarna är privatägda och två är företagsbilar, det enda de har gemensamt är att de är av märket BMW.
 58. Bland dem finns märken välkända världen över, som den för spelet Monopol, hårvårdsmärket Schwartzkopf, pennmärket Bic, filmpriset Oscars och snackmärket Pringles.
 59. Kina har märken som Xiaomi, Huawei, Oppo, Vivo, Ulefone, Meizu, Honor, Gionee för att nämna några som kommit väldigt långt och till och med blivit trendsättande.
 60. En obetydlig liten typ som man aldrig skulle ha lagt märke till honom om man hade träffat honom i ett sällskap.
 61. ”Solkors, kugghjul och sädesax, bältesspänne i form av solkors, märke för Frisinnade unionspartiet, metallmärke föreställande solkors, tygmärke örn med odalruna, pinsmärke föreställande Livets träd och pinsmärke föreställande odalrunan.
 62. En fråga som däremot spelar minimal roll är vilket märke eller modell telefonen har.
 63. Burkar öppnas, märken på riset kontrolleras och varje person scannas.
 64. Att väskan eller trunken är en statussymbol och klassmarkör kan inte underskattas när det kommer till attraktionskraften hos märket.
 65. För Peugeot fick suvtrenden till följd att märket tappade sin förstaplats på listan över hur mycket tillverkarnas nya bilar släpper ut i genomsnitt.
 66. ”Rektor i Luleå”Nordiska motståndsrörelsen och andra har i samband med skolstart klistrat upp och sprejat märken och slagord.
 67. Jakobsdals charkuteri återkallar rökt korv och olivmortadella av märket Haga Petter.
 68. Ett vemod som gjorde märket till marknadsledare.
 69. Topp fem består av idel premiummärken där tyska och asiatiska märken dominerar.
 70. Utöver Scania har bolaget märken som buss– och lastbilstillverkaren MAN i sin ägo.
 71. Han ska redan ha visat upp besparingar på hundratals miljoner euro vad gäller utveckling och inköp för de båda märkena.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till märke är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är prick en synonym till märke. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.