majoritet

Majoritet är synonymt med merpart och större del och kan bland annat beskrivas som ”flertal, övervikt”. Ordet används i uttrycket ”absolut majoritet” som betyder ”mer än hälften av rösterna (t.ex. vid val)”. Majoritet är motsatsen till minoritet.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av majoritet och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till majoritet

flera, flertal, merpart, större del

Motsatsord till majoritet

minoritet

Vad betyder majoritet?

 1. flertal, övervikt
 2. mer/fler än hälften

Hur används majoritet i uttryck?

 1. absolut majoritet = mer än hälften av rösterna (t.ex. vid val)
 2. enkel majoritet = majoritet med mindre än 75 procent av rösterna

Exempel på hur ordet majoritet kan användas

 1. de borgerliga partierna fick en knapp majoritet i riksdagen 2006
 2. majoriteten av ombuden på kongressen var män

Exempel på hur ordet majoritet används i svenska tidningar

 1. Högsta domstolens utlåtande fastställdes av domare Stephen Breyer, som skrev att en majoritet ”följaktligen anser att Louisianas lag går emot konstitutionen”.
 2. Lagförslaget röstade still slut igenom med nödvändiga två tredjedels majoritet i båda kamrarna.
 3. I dag, mer än tre månader senare, börjar forskarna bli alltmer övertygade om att det är så här en majoritet av smittspridningen av det nya coronaviruset går till, att det inte uppför sig som en vanlig influensa.
 4. En majoritet av utbildningarna och forskningen bedrivs vid Ljungbyheds flygplats, beläget i Klippans kommun.
 5. Själva bygget har också kommit igång, men nu stoppas det av den blågröna majoriteten i Region Stockholm.
 6. Nära 1000 överklaganden har kommit in till grundskoleförvaltningen, men majoriteten har hittills inte fått gehör.
 7. En majoritet av befolkningen i 14 länder inom G20 är överens om att den ekonomiska återhämtningen bör ”prioritera klimatförändringarna”.
 8. – När arbetarrörelsens kvarnar börjar mala brukar det bli så som majoriteten vill.
 9. I slutet av behandlingen, däremot, andades en majoritet av patienterna vanlig rumsluft, samtidigt som halterna av två inflammatoriska proteiner hade minskat.
 10. I åtminstone tio år har en absolut majoritet av all handel skett via nätet, säger Stefan Adamsson, kriminalinspektör som i 14 år arbetat med människohandel, och som fram till för ett år sedan var en del av människohandelsgruppen i Region Väst.
 11. I Singapore har migrantboenden drabbats av ett stort coronautbrott och i flera Gulfstater utgör arbetarna majoriteten av coronafallen.
 12. Den stora majoriteten av de här personerna är inte ute på gatan, utan många bor i vanliga lägenheter eller har kommunala kontrakt, förklarar Erik Gedeck.
 13. Ali Esbati har drivit frågan om höjda golv i trygghetssystemen i riksdagen i många år, och han vet hur svårt det är att få majoritet för sådana beslut.
 14. Smittskyddet i Västra Götaland har tidigare bara publicerat kommunvisa siffror, som visar att Göteborgs kommun har haft majoriteten av covid–19–fallen i regionen.
 15. Förslaget kräver kvalificerad majoritet i riksdagen och att minst 175 ledamöter röstar ja.
 16. Kongressen kan upphäva Trumps veto, men eftersom hans republikanska partikamrater är i majoritet i senaten är det högst osannolikt att det sker.
 17. Blåvita alliansen får flest mandat, men varken Gantz eller Netanyahu kan samla de 61 mandat som behövs för en majoritet i knesset.
 18. Den enbart finskspråkiga majoriteten skulle få bättre förutsättningar att klara sig i samhället.
 19. Nedgången på Stockholmsbörsen är bred bland storbolagen med 29 av 30 bolag på minus, och majoriteten av bolagen på listan över de mest omsatta aktierna backar över fyra procent.
 20. En majoritet av covidpatienterna på vanliga vårdavdelningar behöver syrgas, dock inte alla, berättar läkaren Hedvig Glans på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
 21. I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen.
 22. Väntat utifrån att majoriteten av ekonomer utgick från att Riksbanken skulle låta styrräntan ligga kvar på noll procent.
 23. En majoritet av riksdagspartierna vill ha ett omsättningsstöd, men regeringen och samarbetspartierna C och L har ännu inte presenterat något.
 24. Över 3 000 personer har dött till följd av det nya coronaviruset, varav majoriteten i Kina.
 25. Kommunikationschefen Per Nilsson säger den 23 mars att den "större majoriteten" av verksamheten fortlöper enligt plan.
 26. En majoritet av de bohuslänska sommarparadisen ligger i kommuner med hög kommunalskatt med dålig ekonomi.
 27. – Vi misstänker att han ligger bakom majoriteten av alla fallen, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, till Sydsvenskan.
 28. Därför står också en mycket bred politisk majoritet bakom den svenska linjen, som sticker ut internationellt med relativt milda restriktioner som i hög grad baseras på frivillighet.
 29. Den här veckan kommer att vara perfekt för just sådana utomhusaktiviteter – då majoriteten av dagarna kommer att bada i strålande sol.
 30. Nu signalerar en klar majoritet i Europa att de är redo.
 31. Barn– och mödradödligheten har sjunkit väsentligt, en tredjedel av parlamentets platser är vikta åt kvinnor och en majoritet av befolkningen har tillgång till grundläggande hälso– och sjukvård.
 32. Den absoluta majoriteten av pengarna kommer från utländska investerare, rapporterar Ekonomiekot Extra på lördagen.
 33. En majoritet av dem erkände på plats och bötfälldes omgående då ärendena hanterades inom ramen för rättsväsendets försök med snabbare lagföring.
 34. BJP vann en jordskredsseger i förra årets parlamentsval, det andra valet i rad som partiet fått egen majoritet i underhuset lok Sabha.
 35. Bernie Sanders står för en vänsterpolitik som majoriteten av amerikanerna kanske inte tilltalas av.
 36. För den absoluta majoriteten av företag i Sverige är möjligheten till arbetskraftsinvandring ofta av stor vikt.
 37. Och i detta sammanhang kan Socialdemokraterna inte skylla på att de inte har egen majoritet – de har inte ens velat ta upp frågan som ett krav vare sig i valrörelsen 2014 eller 2018.
 38. Med en stor majoritet – 401 röster för och 192 mot – klubbade EU–parlamentet avtalet, och de 27 EU–ländernas regeringar har redan gett sitt klartecken.
 39. Avvikelserna medför betydande omprioriteringar av resurser inom måltidsverksamheterna, inte sällan till nackdel för den stora majoritet som äter av förskolans eller skolans normalkost.
 40. Den överhängande majoriteten var mycket kritisk till reklamen, och hävdade att den förringar skandinavisk kultur och historia.
 41. Professor Gabriel Leung, epidemiolog och expert på coronavirus vid Hong Kong University varnar i en intervju med The Guardian att en majoritet av jordens befolkning kan komma att drabbas, om inte insatserna mot spridningen får effekt.
 42. I riksdagen finns det heller ingen majoritet när SD står på samma nej–sida som S, V och MP.
 43. För den som verkligen vill öppna plånboken finns även möjlighet att skjuta upp rymdfarkoster till låg omloppsbana (LTO), där majoriteten av alla satelliter och rymdstationer befinner sig.
 44. Enligt Gunnar Myrdal var det ofrånkomligt att världens vita minoritet snart skulle bli beroende av välviljan hos de ”färgades” majoritet.
 45. För en fällande dom i senaten – vilket tvingar presidenten att avgå – krävs två tredjedels majoritet.
 46. Det var bland annat genom superdelegaternas stöd som Hillary Clinton slog Bernie Sanders i förra nomineringen, eftersom ingen av dem fått majoritet utan deras röster.
 47. Blir det Trump kan så kan han ge Högsta domstolen en rejäl ­konservativ majoritet.
 48. Under några dramatiska dagar såg det ut som att demokraterna kanske skulle få majoritet i frågan om vittnen skulle få kallas till senaten eller inte.
 49. Det mesta tyder dock på att Trump kommer att frias, då det krävs en två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten.
 50. I både Skottland och Nordirland röstade en majoritet nej till att lämna EU i folkomröstningen 2016 medan Wales och England röstade ja.
 51. Liksom tidigare år är den övervägande majoriteten drunknade män.
 52. Fyra republikanska röster skulle därmed behövas för att få en majoritet, vilket innebär att exempelvis den tidigare nationella rådgivaren John Bolton skulle kallas att vittna.
 53. Om köpcentrumen ägs av stora professionella fastighetsägare kan det finnas en chans att de ersätter sina kunder, men majoriteten kommer knappast att göra det.
 54. En majoritet av partierna är dock negativa.
 55. För fällande dom krävs två tredjedels majoritet, vilket demokraterna inte kan samla i den republikanskt dominerade senaten.
 56. Mitt stora jobb är att hitta majoriteter i riksdagen där förslag kan gå igenom och där har det hittills varit högre ambitioner från regeringens sida än från övriga riksdagspartier.
 57. Bägge stöder planen och hoppas i nyvalet den 2 mars, efter två tidigare oavgjorda resultat, vinna majoritet i Knesset och få mandat att bilda regering.
 58. En stor majoritet finns på Fastlandskina och under lördagen rapporterades tio nya fall från Peking.
 59. Ända in på 1990–talet hade kommunistpartiet PCI omkring hälften av mandaten i det regionala parlamentet, ofta även med egen majoritet.
 60. I oktober fattades beslut om att majoriteten av de patienter som ska läggas in ska göra det inom 60 minuter efter beslut.
 61. Vad vi har är tre miljarder resor som kommer att genomföras under perioden, majoriteten med bil, följt av tåg och sedan flyg.
 62. Men den är inte fridlyst någonstans, och den stora majoriteten av djuren lever utanför naturskyddsområden.
 63. En psykiatriker jag känner berättade att hon har 500 patienter i kö, majoriteten av dem kvinnor.
 64. De flesta privata kliniker har byggts upp med offentliga medel och får majoriteten av sina inkomster från den allmänna vården.
 65. En klar majoritet av konferensens deltagare röstade för förändringar som i teorin skulle kunna inkludera präster som är gifta.
 66. Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson ser torsdagens besked från oppositionen som en tydlig signal om att det finns en bred majoritet i riksdagen för mer pengar till välfärden.
 67. Annars är männen i klar majoritet bland de 1 000 främsta.
 68. – Med colocation kan du enkelt drifta några servrar eller rack med till exempel känslig data i ett land, även om majoriteten av din IT ligger i ett annat land eller i molnet, säger Rickard Hilmersson.
 69. Världen ser på”, twittrar Trump med hänvisning till protesterna i november i fjol, då över 300 personer dog enligt människorättsorganisationen Amnesty International, majoriteten av dem ska ha skjutits ihjäl av säkerhetstjänsten.
 70. En majoritet av de som tävlar i ultralöpning skulle fortsätta att springa även om det innebar en hälsorisk.
 71. Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, röstade natten till fredagen igenom en lag som förhindrar president Trump från att genomföra fler militära angrepp mot Iran utan att först konsultera kongressen.
 72. Men majoriteten av dem är européer och därför har Eriks vänner och familj startat en kampanj på sociala medier – för att locka fler med olika ursprung att donera stamceller.
 73. Men då koalitionen inte har en klar majoritet i parlamentet krävs det förhandlingar.
 74. Klubben har över 700 spelare i föreningen från området och en majoritet är tjejer.
 75. Fler än 700 av de unga i området, varav en majoritet tjejer, spelar i BK Järva.
 76. I dag får majoriteten av alla förstföderskor i Sverige värkförstärkande oxytocin via dropp.
 77. I stadshuset var regleringsivrarna fortfarande i majoritet, och 1963 röstades därför den nya stadsplanen City 62 igenom.
 78. De har tillsammans 22 av 41 mandat i fullmäktige och är därmed tillsammans i majoritet.
 79. Riksdagsvalet i september 2018 gav inte majoritet till något block, och snart vidtog långvariga regeringsförhandlingar ledda av talmannen.
 80. En majoritet av landets kommuner planerar att skära ned på verksamheten av ekonomiska skäl och regeringen och samarbetspartierna har lovat att skjuta till mer pengar.
 81. Då vann kandidater som står nära proteströrelsen en förkrossande majoritet av de platser som stod på spel i Hongkongs lokala val.
 82. För majoriteten av dem som åker kollektivtrafik i Moskva är det ändå metron som gäller.
 83. Den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez utlyste nyvalet den 10 november sedan hans PSOE misslyckades med att nå en regeringsöverenskommelse efter att ha försvarat sin position som största parti i valet i april, men utan att få egen majoritet.
 84. Bland storbolagen var det en majoritet som backade under dagen.
 85. Och som nu globalt står mot ett USA, ett delat land där majoriteten av medborgarna föraktar både politiken och presidenten.
 86. Efter storsegern i nyvalet den 12 december har Konservativa partiet en klar egen majoritet i det brittiska parlamentet som ska rösta igenom utträdesavtalet.
 87. Kammarrätten i Stockholm har nu beslutat att majoriteten av de mejlen ska lämnas ut.
 88. Bara en tredjedel av dem var dock tillgängliga för uthyrning – och majoriteten låg enligt SCB i kommuner med färre än 75.
 89. Och när presidenten tog emot beskedet om att en majoritet i representanthuset röstat för ett riksrättsåtal mot honom var reaktionen sedvanligt Trumpsk.
 90. – Beslut ska fattas ändå och vi har en solid majoritet för vårt beslut, säger Stefan Ingves.
 91. Med en ny majoritet i underhuset talar det mesta för att brexit också kommer att ske, knappt ett år senare än hans föregångare Theresa May planerade.
 92. Detta eftersom hans parti Republikanerna har majoriteten i kammaren och det kravs två tredjedelars majoritet för att fälla en president.
 93. Att de två anklagelsepunkterna får grönt ljus är bortom allt tvivel, eftersom Demokraterna sitter på 233 av de 435 platserna och godkännandet enbart kräver enkel majoritet.
 94. Hon sålde lyxvillan på Lidingö och sa upp majoriteten av sina anställda i Löwengrip Invest, vilket Expressen har rapporterat om tidigare.
 95. Men ingen regering vill heller se en majoritet för en annan politik formas i riksdagen.
 96. Efter partiets succéval i somras kunde BJP med stöd av ett par andra partier nå stabil majoritet för lagen i bägge kamrarna.
 97. Hemnet har frågat 402 mäklarrepresentanter om vad som gjorde det svårare att sälja bostad svarar majoriteten att bankernas hårdare krav för bolån är det viktigaste faktorn.
 98. Får ingen kandidat en majoritet kan omröstningen fortsätta under onsdagen.
 99. Enligt honom kommer majoriteten av klimataktivisterna i Storbritannien från vänsterrörelsen.
 100. Förändringen sker, enligt styrande politiker i den blågröna majoriteten, då mindre vård ska utföras på akutsjukvården, och större tyngd läggas på närakuter, hos specialistläkare hos privata vårdgivare i vårdval och i primärvården.
Ordet majoritet uppdaterades 2020-06-29.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till majoritet är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är merpart en synonym till majoritet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är minoritet motsatsen till majoritet.