Synonymer till manifest

Vi känner till en synonym till manifest. Ordet manifest är synonymt med observerbar och kan bland annat beskrivas som ”(politisk eller konstnärlig) text som talar om vad en viss grupp vill göra”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av manifest samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till manifest

 1. observerbar

Vad är motsatsen till manifest?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till manifest.

Vad betyder manifest?

 1. (politisk eller konstnärlig) text som talar om vad en viss grupp vill göra
 2. skrift som utgör grunden för en ideologi
 3. som är framträdande

Hur kan ordet manifest användas?

Följande exempelmeningar visar hur manifest kan användas.

 1. kommunistiska manifestet
 2. surrealisternas manifest

Hur används ordet manifest i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet manifest används i vanlig text.

 1. Till 1872 års upplaga av ”Det kommunistiska manifestet” (ursprungligen från 1848) skrev han ett helt nytt förord.
 2. I det manifest som gärningsmannen i Eslöv skrev inför den skolattack han genomförde i augusti riktar han ett ”special thanks” till bland annat 16–åringen.
 3. Nyligen publicerades ett slags manifest i bloggform, författat av en av de värsta och mest fanatiska rasisterna som trålar sociala medier.
 4. Isolerad, ströjobbande och alkoholiserad började han i stället skriva sitt manifest om sätt att fysiskt rådbråka och förgöra kvinnor.
 5. Tillsammans med medborgare från hela Europa har vi också utvecklat ett manifest för att omvandla europeiska institutioner i en social–federalistisk riktning.
 6. ”Ingeborgs manifest” av Petra Revenue och Gilda Stillbäck.
 7. Ett tidstypiskt exempel är det manifest som i veckan ska undertecknas i Davos på World Economic Forums årliga möte.
 8. Nu, såhär i det nya årets första dagar, då vi ännu inte är mätta på nyårslöften, då vi ser ljust på allt som ska åstadkommas under det kommande året, läser jag ”Ett år av vila och avkoppling” som ett motståndets manifest.
 9. Men efter att Labour för ett par veckor sedan lanserade det mest vänsterradikala manifestet på årtionden har partiet börjat knapra in på Tories försprång.
 10. Tidningen skriver också att polisen ska ha hittat något som liknade ett ”förvirrat manifest” i den bil som paret stulit.
 11. – Jag frågade om hon ville läsa mitt färdiga manifest, men eftersom hon har integritet och är en skicklig talare sade hon att hon hellre ville skriva sitt eget.
 12. Där kan man läsa om de före detta Mossad–agenterna anställda av Harvey Weinstein för att skapa misstro, om diktskrivande mordoffer och om ett manifest för en anti­kapitalistisk feminism.
 13. Hur slitet ett sådant manifest än kan låta i dagens feministiskt medvetna popsfär, lex Zara Larsson, var det mer sällsynt då.
 14. Det lovar partiet i sitt manifest inför valet den 12 december, helt i linje med Boris Johnsons tidigare löften om att "få brexit gjort".
 15. Förslagen har beskrivits av tidningen The Times som det mest expansiva manifestet i brittisk politisk historia.
 16. Liu Xiaobo satt fängslad, dömd till elva års fängelse för omstörtande verksamhet sedan han skrivit under ett manifest för ökad demokrati i Kina.
 17. Ett avtalslöst utträde ur EU finns inte längre med i det Konservativa partiets manifest inför nyvalet den 12 december, rapporterar The Times.
 18. Det är en kokbok, men inte bara – Paul Svensson presenterar i ”Rädda maten” ett aptit­retande manifest för hur vi alla kan hjälpas åt att hushålla med planetens resurser.
 19. Idén om basinkomst tycks vinna mark och exempelvis Labour–partiet planerar att ha med det som förslag i sitt kommande manifest.
 20. Jag började skriva låtar som hade en så tydlig anda att jag till och med formulerade ett manifest.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är observerbar en synonym till manifest. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på manifest

Bild till ordet manifest

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet manifest.

Bild med texten manifest