Synonymer till maximal

Vi känner till 3 synonymer till maximal. Ordet maximal är en synonym till optimal och ultimat och kan bland annat beskrivas som ”största eller högsta möjliga”. Ordet är motsatsen till minimal.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av maximal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till maximal

 1. högst
 2. optimal
 3. ultimat

Vad är motsatsen till maximal?

 1. minimal

Vad betyder maximal?

 1. största eller högsta möjliga
 2. största möjliga storlek, värde, antal eller utsträckning

Hur böjs maximal?

 1. maximal
 2. maximala
 3. maximalare
 4. maximalast
 5. maximalaste
 6. maximalt

Hur kan ordet maximal användas?

Följande exempelmeningar visar hur maximal kan användas.

 1. de hade maximal otur med vädret under semestern

Hur används ordet maximal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet maximal används i vanlig text.

 1. – Vi är en maximalt obekväm tidning för ryska makthavare.
 2. En investeringsbudget är en ram där man sätter en summa för hur mycket man kan satsa, det vill säga hur stor summa en investering maximalt bör få.
 3. Sverige toppar gruppen på maximala sex poäng efter två matcher, men tabellen haltar rejält.
 4. På Apple–språk kallas tekniken promotion, och men den kan Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max växla uppdateringsfrekvensen från 10 Hz till maximalt 120 Hz, beroende vad som sker på skärmen.
 5. Enligt den välkända Appleläckaren Jon Prosser kan nästa Iphone få en lagringskapacitet på maximalt 1 terabyte.
 6. Bonusen har utgått till dem som köper en ny bil som släpper ut maximalt 60 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning och har betalats ut tidigast ett halvår efter första registreringsdatum.
 7. Det betyder att solelen är mer värd än elproduktionen från kolkraftverk eller kärnkraftverk som producerar på maximal effekt dygnet runt – när de fungerar.
 8. Boeing 737 Max 10 kan ha uppemot 230 passagerare ombord, jämfört med Max 7 som maximalt kan ha 153.
 9. Jas–planen, som varit aktiva sedan 1996, mäter knappt 15 meter, har en bränsleräckvidd på maximalt 300 mil och är militärt utrustade med 27 mm flygvapenautomatkanon avsedd för mål mot korta avstånd samt bomber och robotar.
 10. I övrigt måste alla inresande över 11 år uppvisa negativt covidtest, (antingen PCR– eller antigentest) som är maximalt 72 timmar gammalt.
 11. Det var tufft för de yngre i teamet, det som borde vara ett lyckligt ögonblick att fira blev istället en stund av maximalt ansvarstagande, sa Iglesias i en intervju med webbtidningen Voz pública.
 12. Färjan var endast godkänd för maximalt 80 passagerare, enligt Abdullahi Buhari Wara som är administrativ chef för Ngaskidistriktet.
 13. Du har inte nått maximalt skydd mot covid–19 förrän några veckor efter andra dosen, och vaccinskydd är inte hundraprocentigt, så det finns potentiellt en liten risk att du kan smitta andra, säger Soo Aleman.
 14. Enligt Matti Klenell strävar finländsk design alltid efter ”maximalt uttryck med minsta möjliga medel”, vilket också blivit ett eget motto.
 15. Då handlar det om att kunna prestera maximalt.
 16. Vill du lägga vantarna på ett magnetband på 580 terabyte får du emellertid vänta ett bra tag, troligtvis dröjer det åtminstone till 2030 innan man har nått upp till den maximala kapaciteten.
 17. Misslyckandet med att tvinga Iran till ett nytt avtal sätter nu maximal press på presidenten.
 18. I år hade fiskarna möjlighet att ta upp maximalt 880 ton siklöja, en höjning från 700 ton i fjol.
 19. Och det maximala antalet deltagare vid privata sammankomst utanför hemmet minskas från 200 till 50.
 20. Medan ddr4 använder sig av en 64–bitarskanal använder sig ddr5 av två 32–bitarskanaler för att lättare uppnå maximal bandbredd.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är optimal en synonym till maximal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är minimal motsatsen till maximal.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?