meddela

Meddela är synonymt med offentliggöra och rapportera och kan bland annat beskrivas som ”talar om, rapporterar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av meddela och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till meddela

ange, bebåda, berätta, delge, förkunna, förtälja, informera, offentliggöra, predika, rapportera, säga, tillkännage, underrätta, uppge, upplysa, utlysa

Motsatsord till meddela

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till meddela.

Vad betyder meddela?

 1. talar om, rapporterar
 2. genom (vanligtvis) text eller tal ge information till någon annan, särskilt om något specifikt ämne; ge ett meddelande

Exempel på hur ordet meddela kan användas

 1. radion meddelade att presidenten hade avlidit

Exempel på hur ordet meddela används i svenska tidningar

 1. Det meddelar iransk militäråklagare på måndagen, rapporterar Reuters.
 2. Sent på lördagen meddelade polis att justitieministern släppts efter förhör med åklagare, rapporterar Reuters.
 3. Någon specifik utsläppskälla kan inte anges eftersom mätningarna är begränsade, meddelade myndigheten under fredagen.
 4. Vid elvatiden på lördagskvällen meddelar räddningstjänsten att branden i Skäggetorp är under kontroll, och att större delen av räddningsinsatsen är avvecklad.
 5. På lördagen meddelade prestigefulla universitetet Princeton i New Jersey att förre presidenten Woodrow Wilsons namn tas bort från den byggnad och institution för internationell politik som bär hans namn.
 6. Svenska kraftnät å sin sida meddelar på sin hemsida att myndigheten inte anser sig ha mörkat några uppgifter.
 7. Storbritannien skulle omedelbart börja sätta in dexametason för att behandla covid–19–patienter, meddelade hälsominister Matt Hancock i tisdags.
 8. Vissa restriktioner återinförs i Lissabon på tisdag för att tygla utbrott av coronaviruset, meddelar Portugals premiärminister António Costa.
 9. Vid en presskonferens den 10 juni pekade åklagare Krister Petersson ut Skandiamannen Stig Engström som skäligen misstänkt för mordet på Olof Palme, och meddelade att utredningen läggs ner eftersom Engström inte lever längre.
 10. Det har nu ökat till nästan en femtedel, meddelar projektet i anslutning till världshydrografidagen som infaller den 21 juni varje år.
 11. Han hade meddelat sin fru att han skulle vara tillbaka på söndagen klockan 11, men när han inte dök upp blev frun orolig och larmade Sjöräddningen.
 12. På kvällen meddelade polisen att en kvinna avlidit på sjukhus.
 13. Inför mötet i Tulsa meddelade Trumps omvalskampanj att sex medarbetare testat positivt för covid–19, men att ingen som testat positivt skulle närvara vid evenemanget.
 14. Rätten förväntas meddela sitt beslut om guldmiljarderna innan slutet av juni.
 15. Minst sju människor har dödats i två bombdåd i södra och centrala Somalia det senaste dygnet, meddelar företrädare för polis och militär.
 16. Senare på söndagskvällen meddelade SMHI att fronten som lett till åskvädren fortfarande ligger kvar, men att den inte är lika intensiv.
 17. Vid behov kommer smittade patienter att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå, meddelar regionen.
 18. Fotbollsförbundet meddelade att bland andra första– och andraligorna för damerna ska betraktas som ”professionaliserade” ligor från nästa säsong.
 19. I det aktuella fallet i Kalmar tingsrätt, som meddelar sin dom i dag, har den åtalade 45–åringen själv uppskattat att 90 procent av materialet på de beslagtagna enheterna består av övergreppsmaterial.
 20. Han började må dåligt i helgen, på onsdagen meddelade han att han hade insjuknat men skulle fortsätta att jobba på distans.
 21. På onsdagskvällen meddelade grundskoleförvaltningen att den interna revision man genomfört nu är färdig.
 22. Det var i höstas som Karl–Petter Thorwaldsson meddelade att han skulle avgå från ordförandeposten.
 23. Flaggdagsfirandet 2020 är inställt, meddelar Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag.
 24. Linköping meddelar på sin hemsida att man gjort klart med Chinaza Uchendu och Uchenna Kanu.
 25. I samband med att Danmark på måndagen öppnade upp gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island meddelade landet att det finns ett nytt testcenter på Kastrup flygplats.
 26. I augusti i fjol meddelade klimatministern att regeringen, i ett mycket sent skede, bestämt sig för att ta över miljöprövningen av Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.
 27. Sent på lördagskvällen svensk tid meddelade Atlantas borgmästare Keisha Lance Bottom att stadens polischef Erika Shields har valt att avgå, skriver CNN.
 28. Ryssland meddelade på lördagen att antalet coronarelaterade dödsfall i april justeras upp, från den tidigare siffran 1.
 29. Hon skriver att hon meddelat TV4 att hon inte längre kommer att medverka i programmet om Bard skulle få vara kvar som jurymedlem.
 30. Knappt hade Microsoft hunnit spilla bönorna om Xbox Series X innan Sony meddelade att de har stora Playstation 5–nyheter på gång.
 31. I veckan meddelade nämligen Jason Ronald, chef för programhantering på Series X att de äldre spelen kommer få stöd för hdr–färg.
 32. På måndagen meddelade Polens vice premiärminister Jacek Sasin att tolv gruvor i regionen stängs i tre veckor, däribland två statliga gruvor som räknas som de största inom EU.
 33. Samtidigt som SAS meddelar att man återupptar fler flyglinjer i juni än tidigare meddelat kommer facit för flygtrafiken i maj.
 34. Borgmästare Bill de Blasio meddelade på tisdagen att det nattliga utegångsförbudet förlängs en knapp vecka till den 7 juni.
 35. Norge uppges ge omkring 1,8 miljarder kronor, Tyskland meddelade i sin tur att landet ger motsvarande 1,3 miljarder kronor i riktat stöd och humanitär hjälp till Jemen.
 36. Samtidigt meddelar delstaten Minnesota att man anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när Floyd dödades av polisen.
 37. Det meddelar statsminister Stefan Löfven i dag.
 38. På måndagen meddelade åklagarsidan att man tror på en långdragen utredning.
 39. Tio regioner har meddelat att de ser en förbättring av läget på kort sikt, 24–72 timmar, och åtta regioner har meddelat att de ser en förbättring på lång sikt, 10–15 dagar.
 40. På söndagen meddelade Trump på Twitter att rörelsen ska terrorklassas.
 41. Github låter meddela att man har tagit bort 26 projekt från sin sajt, detta efter upptäckten att de innehåller ett skadeprogram som fått namnet Octopus Scanner.
 42. Den kinesiska teknikjätten Tencent meddelar att de kommer investera över 500 miljarder yuan, motsvarande cirka 676 miljarder kronor, i ny infrastruktur under de kommande fem åren, rapporterar Reuters.
 43. Etiska hackernätverket Hacker One meddelar att de passerat en milstolpe i form av utbetalningar till de etiska hackare som letar sårbarheter och buggar åt nätverkets medlemsföretag och organisationer.
 44. Cyrus Swire har själv en flygradar installerad på sin telefon som meddelar när ett plan kommer och han berättar att det bara går ett par affärsflygplan om dagen.
 45. LKAB meddelade för ett och ett halvt år sedan att malmkroppen i Kirunagruvan såg annorlunda ut än man trott – tunnare och mindre i ena änden, och med en osäker utbredning i den andra, vilket gör att brytningen måste ske längre ned.
 46. Den 7 maj meddelade läkemedelsbolaget att det har fått klartecken för att inleda fas 2–studier, som ska dra igång ”inom kort” med 600 deltagare.
 47. Företaget hade tidigare meddelat att endast delar av verksamheten skulle återupptas.
 48. Det meddelar tillverkaren i ett pressmeddelande.
 49. Hälsomyndigheten i Alameda county, där fabriken i Fremont ligger, meddelade i helgen att anläggningen måste förbli stängd så länge restriktionerna för att bekämpa coronaviruset gäller.
 50. Flera stora amerikanska bolag som flygbolaget United Airlines, General Electric samt kasinokedjan MGM Resorts har meddelat att de ska skära ned på bemanningen.
 51. Anledningen är ett hack som skulle ha skett redan i oktober förra året, men där kunderna alltså först nu meddelas att deras konton kan ha blivit komprometterade, rapporterar Bleeping Computer.
 52. Idag meddelar Capgemini att man drar igång ett nytt samarbete med Google Cloud, där man tillsammans ska stötta stora skandinaviska kunders verksamheter i deras flytt till molnet.
 53. Men så var inte fallet utan resten av truppen har vid en andra testomgång lämnat negativa provsvar, meddelar fotbollsklubben.
 54. Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare.
 55. De placeringarna gjordes för bara några år sedan – 2016 meddelades att Berkshire Hathaway börjat investera i flyget, efter att tidigare ha undvikit branschen.
 56. Trots det har partierna bakom januariavtalet meddelat att de kommer fortsätta urholka anställningstryggheten som planerat.
 57. Samtidigt meddelas att Norge utökar sin gränskontroll.
 58. Spaniens nedstängning kommer att fasas ut i fyra steg till slutet av juni, meddelade premiärminister Pedro Sánchez på tisdagskvällen.
 59. I förra veckan meddelade Resurs Bank att bolaget gör en extra kreditreservering om 75 miljoner kronor med anledning av covid–19.
 60. Regeringen säger sig vilja kraftsamla mot övervikten och i fredags meddelade socialminister Lena Hallengren att hon utsett Johan Holmsäter till nationell samordnare för ökad fysisk aktivitet.
 61. De kommer även behöva meddela FCC om någon form av vätska läcker ut.
 62. Nu låter Microsoft meddela att man har för avsikt att öka kapaciteten för sina molntjänster, däribland Azure och Office 365.
 63. I den kinesiska provinsen Hebei, i norra Kina, ses en stor minskning av luftföroreningar, meddelade lokala myndigheter på söndagen.
 64. USA, som meddelat att landet drar in sitt anslag till WHO, deltog inte i konferensen.
 65. – Bara för att se vad som skulle hända, meddelar Trump vid en presskonferens på fredagen.
 66. Den 12 mars meddelade Norges regering att alla förskolor, skolor och utbildningsinstitutioner skulle stängas till och med den 26 mars.
 67. Det Stockholmsbaserade mjukvarubolaget meddelar dessutom att man tar in en ny vd, Martin Engdahl, som närmast kommer från Salesforce och som nu får i uppdrag att driva bolagets globala expansion.
 68. Nu låter Google meddela att man har filat på sina algoritmer, vilket har lett till mindre fördomsfulla översättningar.
 69. Idag meddelar Digital Inns styrelse att man har beslutat att lämna in en konkursansökan till Stockholms Tingsrätt för de båda bolagen Digital Inn Holding AB och Digital Inn AB.
 70. Försvarskoncernen meddelar att de tidigare under året har genomfört 45 testtimmar och 120 lyckade dockningar av sitt A3R–system (Air–to–air refuling).
 71. Och nu meddelar Nasa att datumet för uppskjutningen vid Kennedy Space Center är satt till den 27 maj.
 72. Antalet tester för covid–19 ska utökas kraftigt, meddelar regeringen.
 73. Företaget stängde på onsdagen den 18 mars sin fabrik i belgiska Gent och meddelade på fredagen att även fabrikerna i USA och Sverige stängs.
 74. Partiets ideologiske arkitekt Martin Ådahl meddelade i veckan att det nu är extra viktigt att fortsätta med den kontroversiella reformeringen av Arbetsförmedlingen, där privata aktörers intåg är en central punkt.
 75. Drygt en fjärdedel av de som sitter fängslade i Myanmar, närmare bestämt 24 896 personer, kommer att släppas, meddelar presidentens kansli.
 76. Stockholms stad har till exempel meddelat att man av försiktighetsskäl inte vill släppa in hur många nya personer som helst i såväl äldre– som barnomsorgen.
 77. De interner som omfattas av åtgärden är personer över 60 år, sjuka, mödrar som ammar, föräldrar med barn under tre år samt personer som har avtjänat minst 40 procent av sina fängelsestraff, meddelar justitieminister Margarita Cabello.
 78. Männen ska ha agerat i terrororganisationen Islamiska Statens namn, meddelade Tysklands riksåklagare på onsdagen.
 79. Dom i målet meddelas den 6 maj.
 80. På onsdagsmorgonen gjordes husrannsakningar på olika adresser i Norrköpingstrakten samt i närheten av Helsingborg, meddelar polisen på sin webbplats.
 81. Patrullerande poliser hör till de grupper som i större utsträckning än andra yrken utsätts för smittorisker och förra veckan meddelade exempelvis New York–polisen att var femte uniformerad polis i staden var sjukskriven, varav 2.
 82. Svenska fotbollförbundet och RF har haft nya överläggningar med Folkhälsomyndigheten och meddelat att det kan komma förtydliganden kring riktlinjerna.
 83. Det meddelar det internationella cykelförbundet (UCI).
 84. Nu meddelar arrangörerna att festivalen inte kommer att bli av heller i juni eller i sin ”vanliga form”, rapporterar Deadline.
 85. Astra Zeneca ökar över sju procent på Stockholmsbörsen efter att bolaget meddelat att man inleder studien.
 86. WHO meddelar att sjukdomen som viruset leder till får namnet covid–19.
 87. Världhälsoorganisationen WHO meddelade under måndagen att ett vaccin är det enda som helt kan hejda coronavirusets framfart.
 88. I dag meddelade president Putin också att de militära styrkorna nog kan sättas in för att bekämpa viruset.
 89. Den senaste tiden har flera europeiska länder meddelat att de utvecklar egna varianter.
 90. Folkhälsomyndigheten meddelade också att det finns en överrepresentation av personer som är födda i ett annat land bland andelen som hittills insjuknat i covid–19 i Sverige.
 91. Detta gäller i första hand tester för påvisande av pågående virusinfektion för att genom automatiserad smittspårning via mobiltelefon och en ”coronaapp” omedelbart kunna identifiera och meddela alla som ”varit i närheten” med den smittade.
 92. På tisdagen meddelade regeringen att det utökas så att företag kan permittera personal upp till 80 procent, så att de arbetar 20 procent.
 93. Det meddelade regeringen och samarbetspartierna vid en pressträff på tisdagen.
 94. Astra Zenecas aktie lyfte 9,3 procent sedan läkemedelsjätten meddelat att bolaget inleder en studie av en befintlig cancermedicin för behandling av covid–19.
 95. Men hittills har bolag sökt om garantier för 135 miljarder kronor, meddelar EKN i ett pressmeddelande.
 96. Före påsk meddelade regeringen att förskolorna skulle börja öppna den 20 april och skolorna för årskurs 1–4 en vecka senare.
 97. Men många får tillbaka elen relativt snabbt, sa Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall, som senare under söndagskvällen meddelade att strömlösa hade minskat.
 98. WHO meddelar att sjukdomen som viruset leder till döpts till covid–19.
 99. Senare meddelar polisen att man grep totalt tre personer som tog emot lasten.
 100. Senare meddelade polisen att han avlidit av sina skador.
Ordet meddela uppdaterades 2020-06-29.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till meddela är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är offentliggöra en synonym till meddela. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.