medkänsla

Medkänsla är synonymt med medlidande och sympati och kan bland annat beskrivas som ”medlidande, deltagande ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av medkänsla och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till medkänsla

deltagande, empati, förståelse, medlidande, sympati

Motsatsord till medkänsla

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till medkänsla.

Vad betyder medkänsla?

 1. medlidande, deltagande 
 2. det att leva sig spontant in i det som är besvärligt och ledsamt i andras livssituationer

Exempel på hur ordet medkänsla kan användas

 1. svenskarna visade medkänsla med jordbävningens offer

Exempel på hur ordet medkänsla används i svenska tidningar

 1. Circus of Books skildrar relationer människor emellan, respekt och mod med en sådan empati och medkänsla, att den passar för alla tittare.
 2. Vi tycker dock att karikatyrtecknaren Niels Bo Bojesen saknar allmän utbildning och personliga egenskaper som medkänsla och sympati.
 3. Det låter som en vacker dröm om litteraturens möjligheter att skapa den medkänsla Edward St Aubyn talade om tidigare, den som tillämpas universellt.
 4. Min innerliga medkänsla med Annika, hans livskamrat, och med alla de barn som kommit att se honom som sin extrapappa.
 5. Men må din visdom och medkänsla fortsätta att leda oss, sade hon, enligt AFP.
 6. Som läsare känner jag dock inte alltid samma medkänsla för Moberg.
 7. Vad är scouting förutom knopar, respekt för naturen och att alltid vara redo? Omtänksamhet, medkänsla och djup vänskap, menar Emy och Matay.
 8. Där fanns medkänslan och solidariteten för de fattiga, de utsatta och de egendomslösa.
 9. Presidenten uttryckte däremot inte medkänsla med de två kvinnorna, som vittnat om verbal och fysisk misshandel som de säger sig ha utsatts för när de var gifta med Porter.
 10. En målmedveten önskan att se den lilla människan i det stora maskineriet och en oerhörd medkänsla med henne.
 11. De tilldelas Nils Horner–priset med motiveringen "för att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen".
 12. I systerskap vill jag visa min medkänsla med de kvinnliga offer för motbjudande handlingar som har känt sig sårade av brevet i Le Monde.
 13. Stark medkänsla och varma tankar till hela familjen.
 14. I en annan tweet skriver presidenten att ”vår djupaste medkänsla” går till ”offren för tågurspårningen i delstaten Washington”.
 15. Eller som tyckte att medkänslan kom för sent.
 16. I Malmö besökte muslimska företrädare synagogan på söndagen för att visa sin medkänsla med den judiska församlingen.
 17. Daniels engagemang, humor, värme och medkänsla gav honom många vänner och gjorde honom mycket uppskattad av sina kolleger och elever.
 18. – Jag är otroligt olycklig över det, och jag har all medkänsla.
 19. Att ilska och irritation tar plats där det i stället borde rymmas tålamod, medkänsla och närhet.
 20. – Hon har framfört sina kondoleanser och varit tydlig med att den personen ska framföra ministerns starka medkänsla i den här svåra situationen just till den hör pojkens föräldrar och syskon, säger Joanna Abrahamsson.
 21. De är en hård teknokratisk tillvaro i den svenska sjukvårdsbranschen där kriser, resursbrister och storjakt på besparingar inte lämnar mycket utrymme för trygghet och medkänsla.
 22. Alla patienter och anställda mår naturligtvis bättre om verksamheten präglas av medkänsla och kompetens.
 23. En äkta Jesus i solkig skjorta, skinnflådda fötter och massor med medkänsla.
 24. Den gav flyktingkatastrofen ett ansikte och väckte miljoners medkänsla.
 25. När han vid ett besök hos fadern i Brasilien försökte föra en diskussion om hur denne såg på sitt förflutna, förfärades han över att hos fadern inte finna minsta spår av humanitet, medkänsla eller beklagande av det han varit delaktig i.
 26. Vart tog medkänslan vägen? Vad har det blivit av oss? Hur blev det så här?.
 27. Mamma hade medkänsla med människor som var som mrs Netterfield, så länge de inte ställde till bråk.
 28. Han har fog för sin kritik mot att så lite medkänsla och stöd har uttalats ­efter en attack som kostat 246 medborgare livet, och som skadat över 2 000 personer.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till medkänsla är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är medlidande en synonym till medkänsla. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.