Synonymer till meningsfull

Vi känner till 2 synonymer till meningsfull. Ordet meningsfull är en synonym till viktig och betydelsefull och kan bland annat beskrivas som ”som har ett riktigt syfte, viktig”. Ordet är motsatsen till meningslös.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av meningsfull samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till meningsfull

 1. betydelsefull
 2. viktig

Vad är motsatsen till meningsfull?

 1. meningslös

Vad betyder meningsfull?

 1. som har ett riktigt syfte, viktig
 2. viktig, som känns viktig
 3. som betyder något; som innehåller någon korrekt, begriplig eller relevant information

Hur böjs meningsfull?

 1. meningsfull
 2. meningsfulla
 3. meningsfulle
 4. meningsfullt

Hur kan ordet meningsfull användas?

Följande exempelmeningar visar hur meningsfull kan användas.

 1. barnen bör få meningsfull sysselsättning under lovet

Hur används ordet meningsfull i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet meningsfull används i vanlig text.

 1. "Om barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp med förtroende ska kunna vända sig till myndigheterna behöver deras insatser anpassas så att de ger den som söker något meningsfullt", skriver hon och de andra forskarna i rapporten.
 2. Är det möjligt att byta klimatångest mot ett meningsfullt liv? ETC har träffat ett singelhushåll och en familj som gjort banbrytande förändringar i sina liv.
 3. Att hitta friska, naturliga belöningar som sociala kontakter och meningsfull sysselsättning är nödvändigt för att övertrumfa alkoholen, menar Markus Heilig.
 4. – Vissa sådana här tester finns redan men jag tror att det är oerhört viktigt att testerna är meningsfulla.
 5. Det känns som att vi gjorde en meningsfull insats, säger Lennart Borg, projektledare för riddarsällskapet Torneamentum.
 6. – Det känns meningsfullt och roligt, säger Gunnel Sedin, sjuksköterska.
 7. Var sjunde chef i offentlig sektor, 14 procent, anser att arbetet inte är meningsfullt – i privat sektor är det endast 6 procent som tycker samma sak.
 8. De trycker även på att valutorna måste vara meningsfulla för den privata sektorn och främja konkurrens och innovation.
 9. Särskilt för oss som redan har kärleksfulla och meningsfulla relationer med människor.
 10. Förvisso gäller sedan mer än 50 år en internationell överenskommelse som förbjuder kärnvapen i rymden, men FCO konstaterar att det i övrigt i princip inte finns några meningsfulla begränsningar kring vapen i rymden.
 11. – Human lean förutsätter ett ledarskap där chefer aktivt stödjer personalen genom att medarbetare får en meningsfull, begriplig och hanterbar situation i sitt arbete.
 12. – Vad som är meningsfullt för varje människa kan ingen annan bestämma.
 13. Och det handlar inte bara om att jag har ett meningsfullt jobb på ETC, det handlar också om tillhörigheten till en arbetsplats, arbetskamraterna, att vara en del av något som spelar roll.
 14. – Det har inte lett till några meningsfulla framsteg så nu tar vi de här mer drastiska greppen, säger han.
 15. I fokus i hennes liv idag står meningsfull sysselsättning och njutning, där alla har en roll och där djur och intäkter har en plats – skönhet i asketism och sparsamhet.
 16. Hon klarar att säga något innehållsrikt och meningsfullt utan att genera någon politiskt.
 17. Men trots det, chefer är överlag nöjda med sina jobb, och anser att jobbet är meningsfullt.
 18. Barn har rätt till en bostad, meningsfull fritid och skolgång.
 19. En människa kan inte åstadkomma någon större skillnad i den här frågan, men det kan vara ganska meningsfullt att fråga sig ”vad kan vi göra om vi vill vara med på den här omställningen som ändå kommer?”.
 20. Vill du ägna dig åt ett mer meningsfullt arbete? De flesta vill känna att de har gjort en skillnad i sin karriär.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är viktig en synonym till meningsfull. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är meningslös motsatsen till meningsfull.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?