Synonymer till meningsfull

Vi känner till 2 synonymer till meningsfull. Ordet meningsfull är en synonym till viktig och betydelsefull och kan bland annat beskrivas som ”som har ett riktigt syfte, viktig”. Ordet är motsatsen till meningslös.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av meningsfull samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till meningsfull

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet meningsfull och kan ofta användas istället.

 1. betydelsefull
 2. viktig

Vad är motsatsen till meningsfull?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. meningslös

Vad betyder meningsfull?

 1. som har ett riktigt syfte, viktig
 2. viktig, som känns viktig
 3. som betyder något; som innehåller någon korrekt, begriplig eller relevant information

Hur kan ordet meningsfull användas?

Följande exempelmeningar visar hur meningsfull kan användas.

 1. barnen bör få meningsfull sysselsättning under lovet

Hur används ordet meningsfull i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet meningsfull används i vanlig text.

 1. Ger barnet dig glädje? Eller känner du ”åh nej, de är bara besvärliga”? Det kan också vara bra att hitta människor som lever meningsfulla liv utan barn.
 2. Hon beskriver hur Teheranborna finns där för varandra i vardagen, genom saker som meningsfull ögonkontakt och små goda gärningar.
 3. Ser man i stället till vad som skulle behövas kommer inget meningsfullt att hända, säger hon.
 4. – Jag börjar nästan gråta när jag tänker på det eftersom jag själv har tagit fram lyrik i hela mitt liv och försökt korsa det med populärmusik för att skapa något meningsfullt.
 5. – Vi är inte delaktiga i de samtal som pågår mellan Stockholm, Ankara och Helsingfors, och det är inte meningsfullt för mig att spekulera kring hur lång tid det kommer att ta eller hur samtalen fortlöper i detalj.
 6. Sedan har vi haft svårigheter på andra sätt, men jag har åtminstone alltid känt att livet är väldigt meningsfullt.
 7. Vi bör vara fortsatt öppna till dem, uppmuntra deras reformer och hjälpa dem på ett meningsfullt sätt, säger Lettlands premiärminister Krisjanis Karins inför mötet.
 8. – Att kunna peka på ett meningsfullt arbete – och resultat som du har bidragit till – inom dessa områden kommer att vara en nyckel till framgång i yrkeslivet under kommande år, säger Todd Wilkes.
 9. "Om barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp med förtroende ska kunna vända sig till myndigheterna behöver deras insatser anpassas så att de ger den som söker något meningsfullt", skriver hon och de andra forskarna i rapporten.
 10. Är det möjligt att byta klimatångest mot ett meningsfullt liv? ETC har träffat ett singelhushåll och en familj som gjort banbrytande förändringar i sina liv.
 11. Att hitta friska, naturliga belöningar som sociala kontakter och meningsfull sysselsättning är nödvändigt för att övertrumfa alkoholen, menar Markus Heilig.
 12. – Vissa sådana här tester finns redan men jag tror att det är oerhört viktigt att testerna är meningsfulla.
 13. Det känns som att vi gjorde en meningsfull insats, säger Lennart Borg, projektledare för riddarsällskapet Torneamentum.
 14. – Det känns meningsfullt och roligt, säger Gunnel Sedin, sjuksköterska.
 15. Var sjunde chef i offentlig sektor, 14 procent, anser att arbetet inte är meningsfullt – i privat sektor är det endast 6 procent som tycker samma sak.
 16. De trycker även på att valutorna måste vara meningsfulla för den privata sektorn och främja konkurrens och innovation.
 17. Särskilt för oss som redan har kärleksfulla och meningsfulla relationer med människor.
 18. Förvisso gäller sedan mer än 50 år en internationell överenskommelse som förbjuder kärnvapen i rymden, men FCO konstaterar att det i övrigt i princip inte finns några meningsfulla begränsningar kring vapen i rymden.
 19. – Human lean förutsätter ett ledarskap där chefer aktivt stödjer personalen genom att medarbetare får en meningsfull, begriplig och hanterbar situation i sitt arbete.
 20. – Vad som är meningsfullt för varje människa kan ingen annan bestämma.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är viktig en synonym till meningsfull. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är meningslös motsatsen till meningsfull.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet meningsfull

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet meningsfull.

Bild med texten meningsfull