Synonymer till metadata

Metadata kan beskrivas som ”data om data, information om data; metainformation, information om information”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av metadata samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till metadata

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till metadata.

Vad är motsatsen till metadata?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till metadata.

Vad betyder metadata?

  1. data om data, information om data; metainformation, information om information

Hur kan ordet metadata användas?

Det saknas exempel på hur metadata kan användas.

Hur används ordet metadata i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet metadata används i vanlig text.

  1. I takt med teknikutvecklingen tar sig också desinformationen fram på nya vägar och på nya sätt – det kan handla om manipulerad spridning på internet, deepfakes, manipulering av metadata eller dataförgiftningsattacker och mycket annat.
  2. Vem har skickar ut en bild och i vilket syfte? Vad kan metadata berätta om när och var en bild är tagen? Därefter är det vår skyldighet att publicera för att ge den sannast möjliga bilden av det som händer.
  3. Datavetenskap – maskininlärning, behandling av naturligt språk samt hantering av data och metadata – bör du ha i siktet.
  4. Det handlar alltså om metadata, där organisationer får tillgängliggöra beskrivningar av sina datamängder, men det är fortfarande organisationen i fråga som ansvarar för informationen.
  5. Här kommer man att titta på bland annat metadata, sidor som en användare länkar till och information i en användares profil.
  6. Att det är en person som heter Michael Olausson som använder adressen framgår av mejlets metadata.
  7. Företaget för en logg över vilka telefonnummer du haft kontakt med och andra metadata, visar läckta dokument som The Intercept tagit del av.
  8. Men bilden på sajten har bara en storlek på 480 x 320 pixlar så det gick inte att göra någon användbar förstoring för detaljgranskning och bilden saknar även metadata.
  9. Genom att smyga in skadlig kod i bildens exif–data, där metadata som var, när och hur bilden togs lagras, kan hackare angripa Android–telefoner, säger säkerhetsforskaren Tim Strazzere som upptäckt buggen till Forbes.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet metadata

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet metadata.

Bild med texten metadata