Synonymer till metafor

Vi känner till 8 synonymer till metafor. Ordet metafor är en synonym till visualisera och synonym och kan bland annat beskrivas som ”bildligt uttryck”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av metafor samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till metafor

 1. allegori
 2. analogi
 3. föreställa sig
 4. liknelse
 5. synliggöra
 6. synonym
 7. visualisera
 8. åskådliggöra

Vad är motsatsen till metafor?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till metafor.

Vad betyder metafor?

 1. bildligt uttryck
 2. ett bildligt uttryckssätt där ett begrepp tillfälligt byts ut mot ett annat begrepp som liknar det ursprungliga

Hur kan ordet metafor användas?

Följande exempelmeningar visar hur metafor kan användas.

 1. "tidens tand" är en välkänd metafor

Hur används ordet metafor i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet metafor används i vanlig text.

 1. I juni invigde hon en poesifestival i Berlin med ett uppmärksammat tal med titeln ”Krig är ingen metafor”.
 2. – Han använder sig inte av liknelser eller metaforer utan går rakt på sak, så det är skrämmande för regimen att någon som Toomaj försöker prata med dem utan rädsla, säger Justina.
 3. Boken och dess uppföljare är en metafor för Sovjetunionens kollaps och bristen på framtidsvisioner efteråt.
 4. Att växa sidledes är en metafor för allt det utforskande som inte nödvändigtvis sker i rätt riktning och som därför blir friare och mindre styrt.
 5. De många metaforerna och de vindlande meningarna fulla av bisatser, för att inte tala om längden – 550 sidor – gjorde att romanen bedömdes som svåröversatt.
 6. När han en dag tvingas ut i denna värld tolkas hans hans enkla och ärliga uttalanden som filosofiska och djupsinniga metaforer.
 7. Isgraven, ishinnan är magiskt och maniskt återkommande metaforer som knyter samman skilda verk i ett pussel av spegelflisor, laddade med skuld och barndomstrauma.
 8. Det är väl inte helt orimligt att tänka sig att thalassos hårda renhetsregim är en metafor för det politiskt korrekta samhälle som de båda skyr.
 9. Ibland användes de som metaforer för ett komplext litterärt verk, som när hon beskriver Prousts roman ”På spaning efter den tid som flytt” i termer av hur man lyckas med att göra majonnäs.
 10. Scenen med journalisterna som sitter och kvar och arbetar medan det brinner är talande för medarbetarnas pliktkänsla, men kan också sägas vara en metafor för tillståndet som råder för dags– och lokalpressen.
 11. Boken var en slaveriskildring som utgick från en metafor som abolitioniströrelsen använde, om den hemliga flyktvägen för förrymda slavar.
 12. Om det inte finns något vetenskapligt bevis för det, så är det en metafor för något.
 13. Det strösslas med sexuella insinuationer och metaforer i “Book Club”.
 14. Det var just inför sitt barns födelse som Etgar Keret upptäckte att han inte hade några metaforer som kunde beskriva vad det var han varit med om.
 15. Allt är en visuell metafor för Paula Stenström Öhmans nya stycke ”Ocean”, en på premiären närmare tre timmar lång, aningen för lång, undersökning av begreppet intimitet.
 16. Det blir som en metafor för hela samhället.
 17. Oscar Muñoz verk präglas av ett eteriskt uttryck och erbjuder en metafor för människans varande.
 18. Oscar Muñoz verk präglas av ett eteriskt uttryck och erbjuder en metafor för människans varande”, skriver juryn i motiveringen.
 19. Låten handlar om samåkning vilket är en passande metafor för gruppens värderingar.
 20. Kanske ser vi ett regn av brända flagor efter en världslig katastrof, kanske en nostalgisk metafor för nuets hastiga övergång i ett då.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är visualisera en synonym till metafor. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på metafor

Bild till ordet metafor

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet metafor.

Bild med texten metafor