Synonymer till mjuk

Vi känner till 14 synonymer till mjuk. Ordet mjuk är en synonym till sammetslen och slapp och kan bland annat beskrivas som ”som ger efter vid tryck ”. Ordet används i uttrycket ”en mjuk linje” som betyder ”en försiktig linje”. Mjuk är motsatsen till styv.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av mjuk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till mjuk

 1. blödig
 2. fluffig
 3. kraftlös
 4. kärleksfull
 5. len
 6. lös
 7. mild
 8. sammetslen
 9. sladdrig
 10. slapp
 11. slät
 12. soft
 13. säckig
 14. ömsint

Vilka ord betyder nästan samma sak som mjuk?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till mjuk. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. orkeslös

Vad är motsatsen till mjuk?

 1. styv
 2. hård
 3. sträv

Vad betyder mjuk?

 1. som ger efter vid tryck 
 2. som lätt kan deformeras, särskilt utan att förstöras
 3. (om person) lugn, försiktig och behaglig

Hur används ordet mjuk i uttryck?

 1. en mjuk linje = en försiktig linje

Hur böjs mjuk?

 1. mjuk
 2. mjuka
 3. mjukare
 4. mjukast
 5. mjukaste
 6. mjuke
 7. mjukt

Hur kan ordet mjuk användas?

Följande exempelmeningar visar hur mjuk kan användas.

 1. mjukt bröd
 2. en mjuk kudde
 3. mjuka läppar

Hur används ordet mjuk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet mjuk används i vanlig text.

 1. Qatar har mycket medvetet strävat efter att stärka sin position inom både den hårda maktsfären och den mjuka – den som oftast benämns med det engelska begreppet ”soft power”, myntat av statsvetaren Joseph Nye 1990.
 2. Han går inte i hård konfrontation med den ofta stereotypa skildringen av svarta – i stället kan han svepa in den i något mjukt.
 3. Vad har du för mjuk kompetens?.
 4. Drr ger en ”mjukare” färgupplevelse vid behov genom att öka uppdateringsfrekvensen till 90Hz eller till och med 120Hz.
 5. Vass egg och ett mjukt trähandtag – en perfekt kombination!.
 6. Den är komfortabel utan att vara allt för mjuk.
 7. Det märks tydligt när jag sveper över skärmen eller rullar igenom stora mängder av text – animeringar och skrollningen känns helt enkelt mjukare.
 8. Jag saknar att ligga bredvid Nadja, hålla hennes mjuka lilla hand och sjunga för henne.
 9. Att världens rika stater nu börjar ett nytt kallt krig mot Kina, fast denna gång baserad på företag, handel och kapitalflöden, är ett bra exempel på amerikansk ”mjuk makt”.
 10. Den nya versionen har HBO–dramats mjuka, mörka krispighet, och istället för Liv Ullmann och Erland Josephson spelas det välbärgade parets resa in och ut ur giftermålet av Oscar Isaac och Jessica Chastain.
 11. Vi slänger tomater när de börjar bli mjuka.
 12. Regeringen tog i augusti emot en utredning om mjukare regler för sjukersättning, som tidigare kallades förtidspension.
 13. De är lite för mjuka helt enkelt.
 14. Redan kräftmätt? Vad sägs i så fall om en härlig vegetarisk rätt som kombinerar sött och salt och mjuk ricotta med krispiga nötter.
 15. – Sammantaget innebär det här tillämpning av matematik, vetenskap och teknik på ett område som historiskt sett har setts som mjukare och mer kvalitativt, säger Mike Bechtel.
 16. Tillfället gavs i det supervarma Aten där livet vaknade först om kvällen och den stora frågan stillades med hjälp av en mjuk skotsk dialekt som var svår att stå emot.
 17. Allt är mjukt rundat för att undvika att skyddsoveraller fastnar och får revor – där livsfarliga virus kan smyga in.
 18. Varje nyfödd rhesusapa sattes i en bur med två ”mödrar” – en ståltrådsfigur med en påmonterad nappflaska respektive en motsvarande konstruktion utan nappflaska men omvirad med ett mjukt material.
 19. Men det finns områden där man inte ska cykla, till exempel över planteringar eller på mjuka, blöta stigar på våren och hösten, där däcken kan lämna spår.
 20. I glaset mjuk, örtig hallonfrukt med lätt jordiga inslag.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sammetslen en synonym till mjuk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är styv motsatsen till mjuk.