modell

Modell är synonymt med mönster och typexempel och kan bland annat beskrivas som ”förebild, exempel”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av modell och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till modell

form, hjälpreda, mannekäng, mönster, teori, typexempel

Motsatsord till modell

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till modell.

Vad betyder modell?

 1. förebild, exempel
 2. kopia i liten skala
 3. (vanligt) utförande av en viss vara (t.ex. bilar, maskiner, kläder)
 4. person (särskilt kvinna) som poserar eller gör reklam för något
 5. färdigt exempel eller sätt enligt vilket något bör göras
 6. person vars yrke är att bli fotograferad, t.ex. för göra reklam för en produkt
 7. teoretisk beskrivning av ett fenomen

Böjningar av modell

 1. modell
 2. modellen
 3. modellens
 4. modeller
 5. modellerna
 6. modellernas
 7. modellers
 8. modells

Exempel på hur ordet modell kan användas

 1. den svenska modellen med väl utbyggd välfärd
 2. en modell av kyrkan
 3. en bil av äldre modell
 4. hon står modell för en konstnär en gång i veckan

Exempel på hur ordet modell används i svenska tidningar

 1. Har du en äldre modell lär du inte kunna uppgradera överhuvudtaget.
 2. I debatten om public service framhålls ofta att den svenska modellen med en fristående förvaltningsstiftelse och aktiebolag skapar oberoende gentemot staten.
 3. Så pass att VW själva jämför det med den betydligt större modellen Passat.
 4. Det visas exempelvis av att Geely lanserade sin modell Icon med att den var utrustad med ett speciellt filter som sades hindra virus från att komma in i bilen.
 5. S–förslaget ville se ”språktest vid nyanställning inom äldreomsorg, funktionshinder, fritidshem och förskola” enligt en modell som skulle arbetas fram under hösten.
 6. Samtidigt tvistar alla vilken modell som bäst motverkar segregationen.
 7. Bara de modeller som baseras på det värsta tänkbara scenariot, med de högsta koldioxidutsläppen, kommer i närheten av vad våra temperaturmätningar visar de senaste 40 åren, säger Jens Hesselbjerg Christensen.
 8. Bolagets modeller har genomgått en snabb evolution.
 9. Det är märkligt att ett så osexigt ämne som energiförsörjning kan skapa sådana motsättningar och spänningar i samhället då frågan istället kan lösas med vetenskap, teknik och ekonomiska hållbara modeller.
 10. Men det finns så många olika modeller och storlekar att de flesta kan hitta en som de kan bära bekvämt.
 11. Utöver denna erbjuds även en mindre modell kallad Mana 23.
 12. Heinrich svar på detta? Jo, även om man kan planera för olika framtidsscenarion – så finns det ingen som exakt kan förutse vilka modeller som efterfrågas.
 13. Med på kartan, om än med klart färre fält, finns Bollinger B1, representerad av svart, samt Lordstown Motors med modellen Endurance, representerad av grått.
 14. Virgins modell siktar på att kunna ta mellan 9–19 personer per flygning, med ett utrymme och en komfort som motsvarar business– eller första klass.
 15. Livsmedelsbranschen tittar därför på hur smarta tekniker, lösningar och modeller som passar det moderna samhället kan leverera de produkter konsumenter vill ha och samhället behöver.
 16. Under de första åren av Arendals offshore–era byggdes sex plattformar av den amerikanska modellen, som hette Pacesetter.
 17. Sent på fredagskvällen hade samtliga passagerare evakuerats från planet av modell Boeing 737–800.
 18. – Börja med en strategisk plan och gå sedan vidare till en organisatorisk modell, programmet för förändringshantering, verksamhetsmodell och informationsplanering, rekommenderar Kim Walker, it–direktör på it–konsultföretaget Abraic.
 19. Den totala andelen laddhybrider och elbilar i landet efter första kvartalet 2020 uppgick till knappt 120 000 fordon, en förhållandevis liten andel, men det finns modeller som börjar bli till åren komna.
 20. När Volvo Cars visade upp sin första eldrivna modell XC40 Recharge tycktes frågan om priset vara den sista Volvo var förberedda på.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till modell är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mönster en synonym till modell. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.