modell

Modell är synonymt med mönster och typexempel och kan bland annat beskrivas som ”förebild, exempel”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av modell och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till modell

form, hjälpreda, mannekäng, mönster, teori, typexempel

Motsatsord till modell

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till modell.

Vad betyder modell?

 1. förebild, exempel
 2. kopia i liten skala
 3. (vanligt) utförande av en viss vara (t.ex. bilar, maskiner, kläder)
 4. person (särskilt kvinna) som poserar eller gör reklam för något
 5. färdigt exempel eller sätt enligt vilket något bör göras
 6. person vars yrke är att bli fotograferad, t.ex. för göra reklam för en produkt
 7. teoretisk beskrivning av ett fenomen

Böjningar av modell

 1. modell
 2. modellen
 3. modellens
 4. modeller
 5. modellerna
 6. modellernas
 7. modellers
 8. modells

Exempel på hur ordet modell kan användas

 1. den svenska modellen med väl utbyggd välfärd
 2. en modell av kyrkan
 3. en bil av äldre modell
 4. hon står modell för en konstnär en gång i veckan

Exempel på hur ordet modell används i svenska tidningar

 1. Med på kartan, om än med klart färre fält, finns Bollinger B1, representerad av svart, samt Lordstown Motors med modellen Endurance, representerad av grått.
 2. Virgins modell siktar på att kunna ta mellan 9–19 personer per flygning, med ett utrymme och en komfort som motsvarar business– eller första klass.
 3. Livsmedelsbranschen tittar därför på hur smarta tekniker, lösningar och modeller som passar det moderna samhället kan leverera de produkter konsumenter vill ha och samhället behöver.
 4. Under de första åren av Arendals offshore–era byggdes sex plattformar av den amerikanska modellen, som hette Pacesetter.
 5. Sent på fredagskvällen hade samtliga passagerare evakuerats från planet av modell Boeing 737–800.
 6. – Börja med en strategisk plan och gå sedan vidare till en organisatorisk modell, programmet för förändringshantering, verksamhetsmodell och informationsplanering, rekommenderar Kim Walker, it–direktör på it–konsultföretaget Abraic.
 7. Den totala andelen laddhybrider och elbilar i landet efter första kvartalet 2020 uppgick till knappt 120 000 fordon, en förhållandevis liten andel, men det finns modeller som börjar bli till åren komna.
 8. När Volvo Cars visade upp sin första eldrivna modell XC40 Recharge tycktes frågan om priset vara den sista Volvo var förberedda på.
 9. – Jag tillbringade det första decenniet av min karriär inom AI och tänkte att noggrannhet med modellerna var det viktigaste.
 10. JCPOA, eller Irans kärnvapenavtal, har varit en milstolpe i historien om multilateral diplomati och en modell för diplomatisk lösning på en långvarig politisk konflikt.
 11. Olycksplanet i Borås var av modellen Sila 450C och byggt helt i metall.
 12. En modell han som socialborgarråd har sett till att införa i hela staden.
 13. – Då börjar produktcykeln för den modellen – men vi når kanske inte break–even i början av den livscykeln.
 14. Jag tror på den svenska modellen att var och en tar ett ansvar.
 15. Dessutom kräver det att man har en av Apples senare modeller.
 16. En alternativ modell som används i Finland är att bokföra projekt av väsentliga säkerhetsintressen på separata anslag i statsbudgeten där alla kostnader samlas ihop på ett ställe för till exempel ubåtar.
 17. Alex Vitale, professor i sociologi vid Brookly College och författare till boken "The End of Policing" (på svenska ungefär "Polisväsendets slut"), anser också att det är en mer realistisk modell i nuläget.
 18. – Hon hade ju aldrig någon arbetsgivare under sin karriär och har du ingen arbetsgivare i Sverige så omfattas du inte av den svenska modellen.
 19. – Vi förlovade oss 1990, hittade en modell av Buicken för 1.
 20. Med 28 796 sålda elbilar under Q1 är Hyundai den första traditionella biljätten som är mer dominerande i det elektrifierade segmentet än med sina konventionella modeller.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till modell är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mönster en synonym till modell. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.