moderat

Moderat är synonymt med måttlig och måttligt och kan bland annat beskrivas som ”måttfull, återhållsam”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Moderat används i uttrycket ”Moderaterna” som betyder ”ett informellt namn på Moderata samlingspartiet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av moderat och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till moderat

höger, högerpartist, måttlig, måttligt, sansad

Motsatsord till moderat

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till moderat.

Vad betyder moderat?

 1. måttfull, återhållsam
 2. som har att göra med Moderata samlingspartiet (M)
 3. person som röstar på Moderata samlingspartiet
 4. måttlig, måttfull; som inte hänger sig åt några extrema åsikter eller åthävor
 5. (politik, okomparabelt) som har att göra med Moderata Samlingspartiet
 6. avledning till adjektivet moderat
 7. (politik) anhängare till Moderata Samlingspartiet

Hur används moderat i uttryck?

 1. Moderaterna = ett informellt namn på Moderata samlingspartiet

Böjningar av moderat

 1. moderat
 2. moderata
 3. moderatare
 4. moderatast
 5. moderataste
 6. moderate
 7. moderaten
 8. moderatens
 9. moderater
 10. moderaterna
 11. moderaternas
 12. moderaters
 13. moderats

Exempel på hur ordet moderat kan användas

 1. den moderata politiken

Exempel på hur ordet moderat används i svenska tidningar

 1. I Svenska Dagbladet använde Kristoffer Tamsons årsdagen av 7/7–terrorattacken i Londons tunnelbana för att lyfta flera moderata förslag för Stockholm.
 2. Däremellan finns ett block av mer moderata demokrater som omvartannat ler och gnisslar tänder.
 3. Vilket delvis hänger ihop med att några av den svenska pr–branschens pionjärer var just moderater och folkpartister, men också att partierna länge stått näringslivet nära.
 4. För två veckor sedan togs den moderata politikern Hans Forsberg på bar gärning när han lämnade en lägenhetsbordell i Örgryte.
 5. Åsa Ekblad är moderat ordförande i skol– och utbildningsutskottet och personalutskottet.
 6. Anna König Jerlmyr, moderat finansborgarråd i Stockholm, säger att huvudstaden borde vara operationens fokus.
 7. Och det är för mig en vansinnig idé att socialister tillsammans med moderater och sverigedemokrater nu ska slåss för förlängd kärnkraft och fortsatt drift av nedlagda verk.
 8. – Man brukar metaforiskt prata om att stället för att vi jobbar i stuprör så skapar vi hängrännor, säger Bo Arkelsten, moderat ordförande i Hässelby–Vällingby stadsdelsnämnd.
 9. Vi moderater har valt en annan väg, genom att lägga förslag i riksdagen som värnar kärnkraften och den fossilfria elproduktionen.
 10. Enligt motionen, som antogs med stöd av moderaterna och lokala Skurupspartiet, ska det inte vara tillåtet att bära ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”.
 11. När beslutet togs i Framtidens styrelse avstod moderaten Rustan Hälleby från att delta.
 12. Redan innan SD kom med i bilden så kunde man höra folk som sa ”Jag är moderat och jag har gjort de här aktieaffärerna”.
 13. Det får den moderata justitieministern att hala fram telefonen.
 14. Har skrivit boken ”Reinfeldteffekten” – om nya moderaternas strategier och väg till makten.
 15. Uttryck som ”hur många oskulder knullar din pappa?” används av moderat riksdagsledamot.
 16. Jag tvingades sitta still och bevittna hur Söder som förste folkvalda sverigedemokrat med legitim rätt tog ordet när han föreslog en tredje kandidat till talman utöver den socialdemokrat och moderat som var föreslagna.
 17. Och vid torsdagens val gick för första gången fler av de 18 nordirländska mandaten till nationalister – sammanlagt 9 för Sinn Fein och det mer moderata partiet SDLP, medan unionistiska DUP gick ner från 10 till 8 mandat.
 18. Han menar att det inte handlar om att förneka att brott och migration är viktiga samhällsfrågor, men att M bör fundera över hur mycket partiet ska fokusera på frågorna och vilken den moderata linjen är.
 19. Den moderata riksdagsledamoten Ann–Sofie Alm vill att en internationell domstol ställer de ansvariga inför rätta.
 20. Ännu en gång kommer en moderat med fotfästet i nyliberalismen med ett helt orimligt förslag som slår hårt mot ensamstående föräldrar och socialt utsatta i Göteborgs stad.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till moderat är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är måttlig en synonym till moderat. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.