Synonymer till mot

Vi känner till 5 synonymer till mot. Ordet mot är en synonym till till och åt och kan bland annat beskrivas som ”anger motsats, opposition”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Mot används i uttrycket ”mot bakgrund av något” som betyder ”sett i belysning av något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av mot samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till mot

 1. emot
 2. gentemot
 3. kontra
 4. till
 5. åt

Vad är motsatsen till mot?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till mot.

Vad betyder mot?

 1. anger motsats, opposition
 2. anger riktning
 3. anger utbyte
 4. anger jämförelse
 5. anger bemötande
 6. anger riktning, särskilt omvänd riktning i förhållande till subjektet
 7. anger antagonistiskt förhållande
 8. anger ömsesidig handling
 9. (västsverige) plats där saker möts
 10. (västsverige) avfart, (planskild) vägkorsning
 11. (Österbotten) kort breddad del av vägbana för att möjliggöra trafik i två färdriktningar, längs annars smal väg där två fordon normalt inte kan passera varandra; motsvaras i Sverige av mötesplats

Hur används ordet mot i uttryck?

 1. mot bakgrund av något = sett i belysning av något

Hur kan ordet mot användas?

Följande exempelmeningar visar hur mot kan användas.

 1. kampen mot orättvisor går vidare
 2. projektet ska avslutas mot slutet av året
 3. de åkte mot Stockholm
 4. han bytte bilen mot en motorcykel
 5. de betalade bara hälften mot vad det brukar kosta
 6. Var snäll mot hunden!

Hur används ordet mot i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet mot används i vanlig text.

 1. SAS har inlett en slags rekonstruktion i USA under ett så kallat Chapter 11–förfarande, som innebär ett skydd mot konkurs under den tid processen pågår.
 2. Stadsregionen åtnjuter något större friheter än Kina i övrigt, ungefär som Hongkong, men myndigheterna där följer den nolltolerans mot covid–19 som Kinas centralregering har beslutat om.
 3. Julia Fougelberg, som är hudläkare och forskare på hudcancer vid Sahlgrenska sjukhuset, menar dock att det inte finns några studier som bevisar att oljorna har en skyddande effekt mot UV–strålning.
 4. Protester riktas mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán och dennes regering med anledning av en skattereform som kritiker anser kommer att drabba hundratusentals småföretagare i landet.
 5. Brandmän i Frankrike, Portugal, Spanien och Grekland kämpar mot skogsbränderna som pågår, och flera av dem har mist sina liv i släckningsarbetet.
 6. Förändringen på marknaden förväntas bland annat slå mot de verksamheter som hamstrade stora mängder chipp i samband med coronapandemin.
 7. Avhoppen sker i protest mot premiärminister Boris Johnson.
 8. Ledamöterna avgår i protest mot premiärminister Boris Johnson.
 9. Efter flera raka segrar och trots kvittering i den sjunde stopptidsminuten och spel med en man mer förlorade Bodö/Glimt mot Odd.
 10. – Han har gjort det okej i monté och nu går han upp mot det tuffaste motståndet hittills.
 11. F19–landslaget är framme vid semifinalen av EM efter två raka segrar mot Tyskland och England.
 12. Enligt spanska Sport riktar nu den katalanska storklubben också sin ilska mot det spanska landslaget då de menar att det inte är första gången en Barcelona–spelare skadar sig under en landslagssamling.
 13. I förhör har 18–åringen berättat att han mått psykiskt dåligt en tid före dådet, och att han bestämt sig för att slå till mot en vuxen på skolan.
 14. Blågult vann sina inledande matcher mot Tyskland och England, men föll i den avslutande gruppspelsmatchen mot Norge.
 15. Både Norge (match 2) och Spanien (match 3) står i under 1,10 gånger pengarna och på det inleder oddsfavoriterna till att ta hem hela mästerskapet, England, mot Österrike till under 1,20.
 16. Han har ju gjort förfärligt fel på väldigt många sätt och brutit både mot ett antal regler, lagar och förhållningar – och framför allt inte handlat i enlighet med god medicinsk etik.
 17. Och ledarnas ord i Kiev ska även ses mot bakgrund av den utdragna process som väntar mellan kandidatstatus och medlemskap, förhandlingar som kan ta årtionden.
 18. Blickar man ner mot Medelhavet känns det svenska sommarvädret just nu ganska blekt i jämförelse.
 19. – Amineh Kakabaveh får välja om hon vill rösta på förslaget, säger Andersson och förtydligar att det inte finns något vapenembargo mot Turkiet.
 20. – Det i sig strider mot EU–konventionen, säger Camilla Wikland vid en pressträff på torsdagen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är till en synonym till mot. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet mot

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet mot.

Bild med texten mot