motbjudande

Motbjudande är synonymt med otäck och vidrig och kan bland annat beskrivas som ”mycket obehaglig, frånstötande”. Ordet är motsatsen till charmig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av motbjudande och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till motbjudande

antipatisk, avskyvärd, frånstötande, förfärlig, förkastlig, hemsk, kass, otäck, stygg, vedervärdig, vidrig, vämjelig, äcklande, äcklig

Motsatsord till motbjudande

charmig, utsökt

Vad betyder motbjudande?

 1. mycket obehaglig, frånstötande
 2. som är så ful, otrevlig, elak etc. att någon känner en motvilja att vara i närheten

Böjningar av motbjudande

 1. motbjudande

Exempel på hur ordet motbjudande kan användas

 1. hon tyckte det var motbjudande att han stoppade kniven i munnen

Exempel på hur ordet motbjudande används i svenska tidningar

 1. I Sverige, landet lagom, har jag kanske varit en smula motbjudande för vissa.
 2. Det var ett av de mest avskyvärda, motbjudande brotten som jag hanterade under min tid som åklagare.
 3. Jag gillar de där sakerna som verkar motbjudande men som är fantastiska produkter.
 4. Tanken att efter fem år av krig ge efter för ryska krav känns motbjudande, i synnerhet för Ukrainas västvända elit.
 5. Är det ondskan jag ska träffa – eller bara en gammal förvirrad man? Och är det riktigt att bereda plats för hans synnerligen motbjudande åsikter?.
 6. Margit blir utbränd, hon bryter upp från Andreas och ger sig ut på dejter med det ena motbjudande kräket efter det andra.
 7. "Sajten slog mynt av sexuella övergrepp på barn och var en av de första som sålde motbjudande videor för kryptovalutan bitcoin", säger NCA i ett uttalande.
 8. Det är enkelt att se varför folk finner denna låt något motbjudande.
 9. – Det du gör är motbjudande.
 10. – Oetiskt och motbjudande, konstaterar han och stänger av bolagets chefslobbyist.
 11. – Metoderna som EUGT använt i USA var felaktiga, oetiska och motbjudande.
 12. Han är en motbjudande individ som har problem med lagen.
 13. Åter andra fann det bara motbjudande, och få röster torde ha mött lika mycket förakt och rent hat från dem som värnade andra ideal.
 14. I systerskap vill jag visa min medkänsla med de kvinnliga offer för motbjudande handlingar som har känt sig sårade av brevet i Le Monde.
 15. "Är JVM i mellandagarna möjligen toppen av det motbjudande isberg av hetsande föräldrar som genom åren skrikit på sina barn? Är det slutstationen av all skit som byggts upp på idrottsplatserna och hockeyrinkarna genom åren?", skrev Schulman i sin krönika.
 16. Detaljerna må både vara osedvanligt vidriga när det gäller brottet och osedvanligt upprörande när det gäller den polisiära inkompetensen, men det är inte första gången motbjudande sexualbrott går ostraffade och det lär inte vara den sista.
 17. Jag försäkrar nationen att de som ligger bakom denna motbjudande attack inte kommer att förbli ostraffade”, skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter, och lägger till att soldaterna tjänat sin nation och alltid kommer att bli ihågkomna.
 18. – Juryn var helt övertygad om att ni medvetet korsade gränsen mellan att legitimt uttrycka era egna åsikter och att uppmana till stöd för en organisation som vid tiden var sysselsatt med motbjudande terrordåd.
 19. ”Den här typen av retorik är motbjudande”.
 20. Föräldrarna avfärdas som likgiltiga och motbjudande.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till motbjudande är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är otäck en synonym till motbjudande. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är charmig motsatsen till motbjudande.