Synonymer till motverka

Vi känner till 10 synonymer till motverka. Ordet motverka är en synonym till blockera och föregripa och kan bland annat beskrivas som ”motarbetar, hindrar”. Ordet är motsatsen till samverka.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av motverka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till motverka

 1. bekämpa
 2. blockera
 3. förebygga
 4. föregripa
 5. förhindra
 6. hejda
 7. hindra
 8. mota
 9. motarbeta
 10. stävja

Vilka ord betyder nästan samma sak som motverka?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till motverka. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. vingklippa
 2. avstyra
 3. begränsa
 4. avvärja
 5. spärra

Vad är motsatsen till motverka?

 1. samverka

Vad betyder motverka?

 1. motarbetar, hindrar
 2. utföra en aktivitet som reducerar effekterna av en annan aktivitet eller företeelse

Hur böjs motverka?

 1. motverka
 2. motverkad
 3. motverkade
 4. motverkades
 5. motverkar
 6. motverkas
 7. motverkat
 8. motverkats

Hur kan ordet motverka användas?

Följande exempelmeningar visar hur motverka kan användas.

 1. riksbanken försökte motverka inflationen
 2. hon använder ett schampo som motverkar mjäll

Hur används ordet motverka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet motverka används i vanlig text.

 1. Uppdraget blir att motverka fusk och utbetalningar genom "systemövergripande analyser av utbetalningar från välfärdssystemen".
 2. Att kräva in hela skulden direkt, även efter en förlängning, riskerar att slå undan benen för företagen och därmed motverka själva syftet med skatte­anståndet.
 3. När höstterminen drar igång utbildas för första gången alla som studerar till lärare i sexualundervisning för att på sikt motverka trakasserier och övergrepp.
 4. Susan Jibran, ordförande för SSU i Sigtuna har kritiserat kommunen för att inte göra tillräckligt mycket för att motverka ungdomsarbetslösheten.
 5. Bättre kännedom om svenska värderingar och lagar skulle kunna motverka hedersvåld.
 6. I det öppna brevet till ledningen kräver de nya regler som ska motverka den ”grabbiga” kultur beskrivs i utredningen och säkerställa en inkluderande arbetsmiljö.
 7. Det gäller också att motverka att pojkar fortsatt halkar efter flickorna i skolan och att det finns ett utbud av fritidsaktiviteter på alla orter som lockar både pojkar och flickor.
 8. Företaget reviderar ned resultatet kring läkemedelsbolagets covid–19–vaccin, och uppger att effektiviteten är 76 procent när det gäller att motverka covid–19 med symptom av alla slag, jämfört med 79 som man tidigare angett.
 9. Det här syftar till att motverka möteströtthet och digital överbelastning.
 10. Men stora kalkfärgstillverkare i Europa som Haga och Auro och Leinos saluför sina kalkfärger minst lika mycket som inomhusfärger med förträffliga egenskaper när det gäller att motverka fukt och mögelproblem.
 11. Politiker och polisledningen skönmålar satsningar för att motverka brott i nära relationer.
 12. Det görs försök att motverka ökningen av privata sjukvårds­försäkringar.
 13. Riksbanken räknar inte heller med att behöva höja räntan för att motverka inflation de närmaste tre åren.
 14. Den franska militärens ”Operation Barkhan” jobbar för att motverka grupperna, men om radikaliseringen forstätter hotar Frankrike med att ta hem sina trupper.
 15. Det motverkar sitt syfte, säger hon.
 16. Vårt arbete handlar om att motverka det här, men också att erbjuda alternativ.
 17. För att motverka det ger Sverige stöd till Internews, en organisation som jobbar aktivt mot ryktesspridning genom att samarbeta med bland annat lokala radiostationer och religiösa strukturer, säger han avslutande.
 18. Över 40 000 webbshoppar skapades under två veckor av deltagande barn för att samla in pengar till att motverka barnfattigdom i Sverige.
 19. De blir oftast inte särskilt sjuka eller inte sjuka alls, men det finns en andel som får multisystem inflammatory syndrome (MIS–C) och även om de inte är många, så är mycket vunnet för den enskilda individen om man kan motverka det.
 20. Ett ständigt utökat antal förmåner i ett paket som inte hänger ihop och höjda ersättningar som motverkar incitamenten till arbete, vittnar om en framtid där statens utgifter inte blir hanterbara.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är blockera en synonym till motverka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är samverka motsatsen till motverka.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på motverka