Synonymer till motvilja

Vi känner till 4 synonymer till motvilja. Ordet motvilja är en synonym till vedervilja och ogillande och kan bland annat beskrivas som ”olust, aversion”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av motvilja samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till motvilja

 1. antipati
 2. aversion
 3. ogillande
 4. vedervilja

Vad är motsatsen till motvilja?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till motvilja.

Vad betyder motvilja?

 1. olust, aversion
 2. stark känsla av ovilja eller olust för något eller inför att göra något

Hur kan ordet motvilja användas?

Följande exempelmeningar visar hur motvilja kan användas.

 1. han har en djup motvilja mot allt hyckleri

Hur används ordet motvilja i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet motvilja används i vanlig text.

 1. I april går museet i närkamp med en annan tysk ikon, Richard Wagner, som, om än med rakt motsatt politiska förtecken, delade Marx motvilja mot den frambrytande kapitalismen (George Bernard Shaw såg i ”Ringen” en antikapitalistisk kritik).
 2. Oron kan lindras om du blir med bekant med din hjärnas motvilja mot förluster, enligt experten.
 3. – Rent känslomässigt känner jag motvilja att fängslas men rationellt sett har jag ingen rätt att klaga över min situation jämfört med många andras, sade han utanför domstolen med hänvisning till de hundratals andra som redan har fängslats.
 4. Statsepidemiolog Anders Tegnell borde också släppa sin motvilja mot munskydd.
 5. Inte minst presidentens egen tendens att tona ned riskerna med covid–19 – och motvilja mot munskydd – lär nu segla upp i diskussionen, enligt Blanck.
 6. Men du har ju alltid haft en stark personlig motvilja mot Olof Palme också med utgångspunkt i till exempel IB–affären som tvingade dig i fängelse?.
 7. Han understryker att 70–plussares eventuella motvilja mot att hörsamma restriktionerna inte bara är ett individuellt risktagande, utan ett risktagande för hela samhället eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka och därmed kräva sjukhusvård.
 8. Valresultatet gjorde i förstone inte mycket för att rucka på dödläget i parlamentet på grund av partiernas motvilja – och ovana – att ingå pakter eller sluta större överenskommelser.
 9. Regeringens motvilja mot att ge returbiljetter hem till personer som frivilligt anslutit sig till en mord– och terrorsekt är begriplig.
 10. Han påpekade att hans motvilja mot en höjning i december är en "tajmingfråga" och att han ser framför sig en höjning vid en senare tidpunkt.
 11. Opinionsmätningarna pekar mot att dödläget kommer att bestå, givet det svåra läget i parlamentet och partiernas motvilja – och ovana – att sluta större överenskommelser.
 12. Vinnaren hämtades från sin plats i ledamöternas grönklädda bänkar och drogs fram till talmansstolen för att simulera den motvilja till ämbetet som äldre tiders talmän kunde känna.
 13. Av hävd har katolska kyrkan tolkat kritiken mot klerikalismen som ett angrepp på kyrkan själv och ett uttryck för motvilja och hat.
 14. Att den nytillträdde amerikanske presidenten valde Saudiarabien som destination för sin första utlandsresa i ämbetet skvallrar om de stärkta relationerna mellan länderna – vars ledare numera enas kring sin djupa motvilja mot Iran.
 15. Jag känner igen mig helt i hennes motvilja att gå in i vuxenvärlden, tvingas hitta en identitet och börja anpassa sig till alla regler.
 16. Han är en väldigt inspirerande figur i sin person och i sin motvilja att följa människors förväntningar.
 17. När hon släpper de färdigförhandlade talepunkterna lyckas hon inte lägga band på sin personliga motvilja mot Nato.
 18. Tonåringarnas juridiska ombud beskriver hur ”sårade” de blev av Lordes beslut, men betonar att stämningsansökan också är resultatet av deras motvilja till de bojkottaktioner som riktas mot Israel av den internationella BDS–rörelsen.
 19. Det är ingen tillfällighet att många ”avståndstagande” moderna judar har känt motvilja mot sig själva som judar.
 20. Mot den bakgrunden är det också lättare att förstå klubbägarnas motvilja att stänga ligan för ett OS i februari.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vedervilja en synonym till motvilja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet motvilja

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet motvilja.

Bild med texten motvilja