Synonymer till motvillig

Vi känner till 12 synonymer till motvillig. Ordet motvillig är en synonym till obstinat och svårövertalad och kan bland annat beskrivas som ”ovillig, motsträvig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av motvillig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till motvillig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet motvillig och kan ofta användas istället.

 1. avog
 2. egensinnig
 3. genstridig
 4. motspänstig
 5. motsträvig
 6. obstinat
 7. ovillig
 8. stursk
 9. svårövertalad
 10. trilsk
 11. trotsig
 12. vrång

Vilka ord betyder nästan samma sak som motvillig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till motvillig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. halsstarrig

Vad är motsatsen till motvillig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till motvillig.

Vad betyder motvillig?

 1. ovillig, motsträvig
 2. som inte vill acceptera något, t.ex. att utföra någon handling (men som ändå av en eller annan anledning accepterar det)

Hur kan ordet motvillig användas?

Följande exempelmeningar visar hur motvillig kan användas.

 1. facket gick motvilligt med på permitteringarna

Hur används ordet motvillig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet motvillig används i vanlig text.

 1. Pojken sätter sig motvilligt i bilen fortfarande ledsen och patrull känner stor oro.
 2. Hans reseberättelser innehåller nästan inga resor alls – han rentav antyder, vid ett tillfälle, att han har flygskräck och bara motvilligt ger sig iväg.
 3. Sedan 1997 bär Norrlands jägarsoldater vinterkängor som är handgjorda av den motvillige företagaren i västerbottniska Jörn.
 4. Liksom Calvino är Vila–Matas en illusionist, men en motvillig illusionist, någon som genomskådat tricken, tröttnat på dem, och sedan ändå inte kan låta bli att tillgripa dem igen.
 5. – Vi är alltid lite motvilliga att säga att vi har en topp tre – men vi har en topp tre, säger Max Tunon.
 6. Hon visar sig vara den högst motvilliga mostern till Svala, något tröttare än förr, men fortfarande med blick för attraktiva kvinnor, intresse för Mikael Blomkvist och ett resolut sätt att bemöta mäns våld och pösighet.
 7. Om svenska staten motvilligt går med på att omvandla 2,5–miljarderslånet till eget kapital i SAS så känns det desto mer uteslutet att staten kommer bidra till de helt nya 9,5 miljarder som SAS också behöver.
 8. NLD och Aung San Suu Kyi accepterade, om än motvilligt, de begränsningar som konstitutionen innebar.
 9. Företag är motvilliga att betala för den fyra månader långa mammaledigheten och man är inte alltid välkommen tillbaka till jobbet.
 10. Min fru låter plötsligt motvilligt imponerad.
 11. Häromdagen valde den irländska regeringen motvilligt att stänga ner samhället igen i sex veckor, med en förhoppning om att smittoläget ska lugna ner sig inför jul– och nyårshelgerna.
 12. Pappan var först motvillig, men blev snart djupt engagerad i dotterns spelande.
 13. Vännen var motvillig, men gjorde till sist som Charles ville.
 14. Det kan gälla hela landet, enskilda skolor, bara kommunalt eller regionalt, där skolor kan behöva stänga som en åtgärd för att motverka spridning, säger Ekström som betonade att det skulle göras motvilligt.
 15. Redan i debutboken skildras konflikten mellan en ung kvinnas frihetslängtan och hennes motvilliga lojalitet med en stympad mor.
 16. Det började med ett ganska motvilligt besök på en jobbarkompis släktings kolonilott på norra Djurgården, i Stockholm.
 17. Oscar Tarantino har just tvingats till ett högst motvilligt dopp av sin syster Mikaela och bästa vän Arnbjörn.
 18. Det vanliga är att styrelsen, många gånger säkert väldigt motvilligt, beslutar att anteckna informationen, säger revisionsdirektör Cecilia Bokenstrand.
 19. Han har, som alla andra, munskydd på sig och har, något motvilligt, jobbat även över nyårsledigheten.
 20. Jag måste motvilligt erkänna att jag som ensam svensk medierepresentant på plats antagligen förstörde för övriga journalister med allehanda vrål som måste stört andra intervjuer.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är obstinat en synonym till motvillig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på motvillig

Bild till ordet motvillig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet motvillig.

Bild med texten motvillig