nätfiske

Vi hittade en synonym till nätfiske. Ordet nätfiske är synonymt med phishing.

Ordet nätfiske finns med på Språkrådets nyordslista 2005 och förklaras då så här: ”förfarande att lura till sig information via t.ex. e-brev som har falsk avsändare och som innehåller en länk till en bluffwebbplats”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nätfiske samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Innehåll på sidan

Vilka synonymer finns till nätfiske?

Vi känner till 1 synonymer till nätfiske. Det kan dock skilja mycket i deras ton och hur de uppfattas.

 1. phishing

Vad är motsatsen till nätfiske?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till nätfiske.

Vad betyder nätfiske?

 1. fiske med nät
 2. försök att lura av folk pengar på Internet
 3. (data) sändandet av e-post (eller annat meddelande) som osanningsenligt utges vara från ett företag eller en organisation, i syfte att tillskansa sig personlig information som PIN-koder eller inloggningsuppgifter
 4. det att jaga fiskar eller andra havslevande djur med nät
 5. förfarande att lura till sig information via t.ex. e-brev som har falsk avsändare och som innehåller en länk till en bluffwebbplats

Hur böjs nätfiske?

 1. nätfiske
 2. nätfisken
 3. nätfiskena
 4. nätfiskenas
 5. nätfiskens
 6. nätfiskes
 7. nätfisket
 8. nätfiskets

Hur kan ordet nätfiske användas?

Följande exempelmeningar visar hur nätfiske kan användas.

 1. polisen varnade för ökat nätfiske

Hur används ordet nätfiske i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet nätfiske används i vanlig text.

 1. På sistone har det blivit allt vanligare att ersätta lösenord med andra lösningar, detta då det inte spelar någon som helst roll hur starkt ett lösenord är i sig självt om en hackare lyckas få tag på det via cyberattacker, nätfiske eller dataläckor.
 2. Attacken är e–postbaserad, så kallad spear phishing eller riktat nätfiske, där de ansvariga utger sig för att vara en chef på ett kinesiskt biomedicinskt bolag.
 3. Totalt ska omkring 20 emulatorer använts för att imitera över 16 000 mobiler vars mobila bankkonton blivit kapade, förmodligen genom skadeprogram eller nätfiske.
 4. Nyligen har polisen noterat en våg av nätfiske där avsändaren ser ut att vara Postnord som informerar om att paket finns att hämta, men där ett klick leder vidare till en sajt som vill hämta in uppgifter.
 5. En stor andel av problemen i samband med nätfiske skulle kunna lösas om tvåfaktorautentisering i någon form var standard för företag och organisationer.
 6. I fallande ordning kommer sedan interna säkerhetsincidenter, till exempel läckage av information till tredje part, med 33 procent, nätfiske 32 procent och gisslanattacker 30 procent.
 7. E–post är en ständig källa till problem inom it–säkerheten – nätfiske per e–post är den i särklass vanligaste metoden för angripare att försöka få ett fotfäste inom en organisations nätverk.
 8. Trots alla varningar om nätfiske de senaste åren finns det fortfarande många som faller offer för den sortens bedrägerier.
 9. I sammanhanget bör det påpekas att det gäller att se upp för falska mejl om händelsen, detta då det kan röra sig om försök till nätfiske.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är phishing en synonym till nätfiske. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?