Synonymer till nödvändig

Vi känner till 12 synonymer till nödvändig. Ordet nödvändig är en synonym till oumbärlig och oundgänglig och kan bland annat beskrivas som ”som man inte kan vara utan”. Ordet är motsatsen till onödig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nödvändig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till nödvändig

 1. avgörande
 2. behövlig
 3. erforderlig
 4. essentiell
 5. grundförutsättning
 6. huvudsaklig
 7. nödig
 8. obligat
 9. oumbärlig
 10. oundgänglig
 11. viktig
 12. väsentlig

Vad är motsatsen till nödvändig?

 1. onödig

Vad betyder nödvändig?

 1. som man inte kan vara utan
 2. som behövs (för något syfte)
 3. (filosofi) som existerar i alla tänkbara världar, motsatsord: kontingent

Hur böjs nödvändig?

 1. nödvändig
 2. nödvändiga
 3. nödvändigare
 4. nödvändigast
 5. nödvändigaste
 6. nödvändige
 7. nödvändigt

Hur kan ordet nödvändig användas?

Följande exempelmeningar visar hur nödvändig kan användas.

 1. bilen är nästan nödvändig i glesbygden

Hur används ordet nödvändig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet nödvändig används i vanlig text.

 1. – De fall som vi känt till har opererats i den takt som varit nödvändig och genom sjukhusets satsning på all typ kirurgi under hösten har vi nu väldigt korta väntider även till canceroperationer.
 2. Ett tillskott som kan vara nödvändigt om Sverige får en köldknäpp eller långvarig vinter.
 3. För att bidra till att ge urfolket samerna upprättelse och främja försoning är det nödvändigt att öka medvetenheten i hela Sverige om de historiska oförrätter som begåtts och de trauman som lever vidare än i dag.
 4. Ett stopp för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU–länder, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gäller redan sedan pandemins början av smittskyddsskäl.
 5. Som demokratiska nationer är de två länderna förpliktade att utföra proportionerliga och nödvändiga operationer inom lagens ramar, uppger de i ett uttalande.
 6. Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
 7. Xi Jinping i Peking kallade sin amerikanske kollega "min gamle vän" och framhärdade att rivalerna måste arbeta närmare varandra och att en sund och stadig relation de emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.
 8. För utvecklingsländer är hjälp med finansiering och andra stöd nödvändigt både för att skydda sig mot klimatförändringens konsekvenser, och för att kunna uppfylla de åtaganden som de gjort i Parisavtalet.
 9. Att skilja mellan verk och person är och förblir en nödvändig princip.
 10. För den som vill rädda klimatet är detta nog nödvändigt då de flesta stora insatserna en nation kan göra är genom investeringar och förbud.
 11. Jag ser det inte som något våldsamt, mer som något nödvändigt.
 12. Att hänga med i it–utvecklingen är nödvändig för att du ska kunna utföra ditt jobb.
 13. Under en presentation av bilen berättar Opel–teamet på plats att det finns ett läge för ”digital detox” – där man som förare då slipper all ”icke nödvändig” information på sina skärmar.
 14. Norge slopar den allmänna avrådan för icke nödvändiga utrikesresor och siktar även på att öppna upp flera av de mindre småvägarna mellan Sverige och Norge, som har stängts ned i pandemin.
 15. Att ett VR–headset fortfarande är nödvändigt för en uppslukande upplevelse fortsatte skapa en barriär.
 16. Kriminalvården tillhandahåller det nödvändigaste, som mat, hygienprodukter och kläder till de intagna.
 17. Att fler kunde förstå hur nödvändigt det är att agera för klimatet och hur viktigt det är att kämpa för en jämlik och rättvis.
 18. – Vi ser det som positivt om samarbetet med myndigheterna kan utökas – det är förmodligen nödvändigt eftersom de som attackerar är vällorganiserade och har gott om kapital och avancerad teknik.
 19. Han tillägger att "miniriksdagen" med 55 ledamöter var en långtgående åtgärd som bara bör finnas på plats om det är absolut nödvändigt.
 20. Justitieombudsmannen (JO) är "tveksam" till att förslaget uppfyller krav på att lagstiftning ska vara nödvändig och proportionerlig.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oumbärlig en synonym till nödvändig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är onödig motsatsen till nödvändig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på nödvändig