Synonymer till namnge

Vi känner till 4 synonymer till namnge. Ordet namnge är en synonym till uppkalla och benämna och kan bland annat beskrivas som ”ge (någon/något) ett namn”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av namnge samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till namnge

 1. benämna
 2. döpa
 3. nämna
 4. uppkalla

Vad är motsatsen till namnge?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till namnge.

Vad betyder namnge?

 1. ge (någon/något) ett namn
 2. avslöja (någons) namn

Hur kan ordet namnge användas?

Det saknas exempel på hur namnge kan användas.

Hur används ordet namnge i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet namnge används i vanlig text.

 1. Yamagami skickade kort före mordet ett brev till en icke namngiven man som beskrivs som en profilerad kritiker av Moonrörelsen, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.
 2. Spionen, som namnges av AIVD, hade fått omfattande tillgång till hemligt material, uppgifter om källor och insyn i domstolens digitala system om han inte hade avslöjats.
 3. ”Vi ser fortsatt som bäst minimala framryckningar av ryssarna i Donbass”, citeras en icke namngiven tjänsteman i ett pressmeddelande på departementets hemsida.
 4. Vi har identifierat över 145 tillgångar kopplade till de som namnges av Navalnyj.
 5. Det krävs även att de tar sig an en namngiven ukrainare och genomgår en säkerhetskontroll.
 6. Förövarna namnges dock inte i uttalandet.
 7. De gemensamma motståndarna namnges inte men satsningen lanseras i kölvattnet av en allt större oro för Ryssland–baserad ransomware.
 8. Anders Öfvergård berättar att de är på väg till en "bostad där några vägrar öppna dörren" i en namngiven stadsdel.
 9. Familjen, som inte har någon anknytning till personen som namnges på gravstenen, upplevde händelsen som mycket obehaglig.
 10. Förutom att Volvos bilmodeller kan få ett nytt utseende och bli mer strömlinjeformade i framtiden, enligt vd Håkan Samuelsson, tittar också Volvo på nya sätt att namnge bilarna.
 11. Dessa faller inom tre överordnade kategorier som Mary Ainsworth på sin tid namngav mot bakgrund av noggranna iakttagelser av 106 barn och deras mödrar i Baltimore.
 12. – Nu ska vi bjuda in lokala ledare och prominenta personer att namnge den lilla, säger Soumah.
 13. – Carl von Linné som verkade på 1700–talet var den första att namnge hundtyperna.
 14. Man kanske redan nu kan säga att knappt ens de med en evigt lojal AC/DC–logotyp tatuerad över bröstet är kapabla att namnge en enda låt inspelad av deras favoritband sedan 1980–talet.
 15. Demokraten Joe Biden namnger flera personer som ska ingå i hans närmaste sfär när han planerar att ta över makten i USA.
 16. Aldrig tidigare har så många stormar namngetts under en säsong.
 17. Testa till exempel om du kan namnge fler än tre stycken.
 18. Johnson besökte Washington den 29 september och ska då ha varit i kontakt med en icke namngiven, senare befunnen smittad person.
 19. År 2014 rapporterade Business Insider om att Jeffrey Epstein hade namngett Celina Dubin, dotter till Eva och Glenn, som förmångstagare till en stiftelse med över 50 miljoner dollar.
 20. Producenterna namngavs tidigare i sommar i artiklar publicerade av Buzzfeed och Variety, där anonyma anställda vittnade om missförhållanden bakom kulisserna.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppkalla en synonym till namnge. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på namnge

Bild till ordet namnge

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet namnge.

Bild med texten namnge