nedre

Nedre är synonymt med undre och kan bland annat beskrivas som ”som finns längre ner, undre”. Ordet är motsatsen till övre.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nedre och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till nedre

undre

Motsatsord till nedre

övre

Vad betyder nedre?

 1. som finns längre ner, undre
 2. som är belägen längre ned än något annat

Exempel på hur ordet nedre kan användas

 1. varuhusets nedre plan

Exempel på hur ordet nedre används i svenska tidningar

 1. Medan norra Sverige haft relativt gott om el – och därmed låga priser – har elsituationen i nedre halvan av Sverige varit tuffare den senaste tiden.
 2. New Yorks första tunnelbanelinje – mellan nedre Manhattan och Harlem – invigdes 1904, och har sedan dess rullat även nattetid.
 3. Gustaf Dalén, Nobelpristagare i fysik 1912 för uppfinningar rörande fyrsystem, antogs hösten 1892 i andra årskursen av Chalmers nedre (ungefär sista delen av gymnasiestudierna) sedan han klarat antagningsproven.
 4. Flic 2 känns som en kompetent smarta hemmet–pryl och fungerar lika bra på övervåningen som på den nedre, där hubben befinner sig.
 5. Förr fanns det vitryggar i nästan hela Sverige men sedan flera år finns de framförallt i Värmland, vid nedre Dalälven och längs Norrlandskusten.
 6. Vilka lag som kommer ligga på den nedre halvan är i dagsläget inte klart.
 7. Närmare andra världskrigets slut var de flesta politiker i Stockholm – tillsammans med stadens invånare – överens om att något måste göras åt nedre Norrmalm.
 8. Genom cirkelrörelser med undersökarens finger lossas fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern.
 9. Två planerade regementen i nedre Norrland blir bara ett och efter 2025.
 10. – Här har förändringsarbetet börjat med att vi byggt om hela nedre plan och entréplan, och vi kommer i sinom tid öppna lite nya avdelningar som har mer framtidstänk.
 11. Hos storbankerna finns ingen nedre åldersgräns för betaltjänsten Swish.
 12. – Jag får väl plocka bort nedre delen av skägget och spara ut mustaschen, det ska jag absolut göra.
 13. – Han har en skada i nedre delen av kroppen och ska utvärderas vidare, säger tränaren Jon Cooper enligt Aftonbladet.
 14. Det innebär en ökning med 27 procent från föregående års försäljning vid "Singles Day", då ökningen i årstakt var 39 procent, och ligger i nedre delen av det spann som analytiker hade väntat sig.
 15. IFK Göteborg hämtade upp ett 0–2–underläge i helgen – men ligger kvar i den nedre delen av tabellen.
 16. På det femstjärniga lyxhotellet The Ritz–Carlton på nedre Manhattan i New York stiger sorlet mot kristallkronorna och blandas med klinket från pianobaren.
 17. Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.
 18. Till skillnad från på riksdags– och landstingsnivå har det inte funnits någon nedre spärr för hur många procent av rösterna som krävs för att få mandat i kommunfullmäktige.
 19. Detta sedan de inte är nöjda med den tilldelade klacksektionen på nedre etage.
 20. Serien handlar om ett skånskt fotbollslag i tabellernas nedre regioner.
 21. I år känns det verkligen som att vi kan ta oss upp i fältet, och hota den nedre delen av mellanskiktet.
 22. – Det handlar om barn som är i nedre tonåren och något barn är ännu yngre, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen Östergötland, till Norrköpings Tidningar.
 23. Landskapet påminner om nedre Norrland, med rejäla snöhögar, björkskog och glest mellan husen.
 24. Det var en bister kväll på nedre Manhattan och hon gästade en litterär salong som tycktes fungera som ett slags tillfällig gruppterapi för författare och vänsterintellektuella som traumatiserats av det politiska läget.
 25. Tornets nedre del är klädd med direktgjuten cementmosaik av vita och svarta så kallade terrazzoband.
 26. Av dessa är mer än hälften av männen gifta med någon som har inkomster i den nedre delen av fördelningen.
 27. Det är december 2017, några nyfikna pojkar i nedre tonåren uppmanas att ta tillbaka skolan från ”rasfrämlingarna”.
 28. På nedre plan har man sett att det gått in i ett vardagsrum.
 29. Finns det en nedre gräns för vad som är acceptabelt?.
 30. De misstänkts för att ha könsstympat sin dotter som är i nedre tonåren.
 31. Det medför att Riksgälden drar ner utgivandet av statsobligationer till en nedre smärtgräns, enligt Lindblad, från 40 till 30 miljarder kronor i år.
 32. De nedre, i underkäken, är enormt förstorade och kan nå en längd på 50 centimeter och väga 5,5 kilo.
 33. Polisen sköt mannen i de nedre delarna av kroppen när de kom till platsen.
 34. – Det är benen som gäller, nedre delen av kroppen.
 35. I skärmens nedre högra hörn tickar en tidtagare ner hur många minuter jag har kvar av kapitlet och av boken.
 36. Under de senaste åren har Aleris vinstnivå varit cirka 3–4 procent, med hemtjänsten i den nedre delen av skalan.
 37. Anna Swenn–Larsson gjorde en kostsam miss i banans nedre del som förstörde dagen för 26–åringen.
 38. Han är även misstänkt för att ha låtit könsstympa flickan, som nu är i de nedre tonåren.
 39. Burraus text domineras av den typen av idéer som kan väckas hos någon i nedre tonåren som får höra talas om Marcel Duchamp eller om dadaismen.
 40. Klubben har än så länge bara bekräftat att det rör sig om en skada på nedre delen av kroppen.
 41. En beriden kortege ska då ta sig från hovstallet på nedre Östermalm till kungliga slottet.
 42. Den övre delen av ryggen ska vårdas av neurologen och den nedre av ortopeden.
 43. Men nedre våningen på insidan av huset har klarat sig från elden.
 44. På grund av den svaga ligaformen befinner sig Stoke i de nedre regionerna av PL–tabellen, där man tampas kring nedflyttningsstrecket.
 45. Polisen har spärrat av hela nedre delen av centrum och hela t–banan.
 46. De höj– och sänkbara metallcylindrarna ska ersätta betonghinder som sattes upp på trottoarer efter fordonsrelaterade attacker vid Times Square och på nedre Manhattan.
 47. Oscar Properties har tidigare under hösten också sålt fastigheten Uppfinnaren på Östermalm i Stockholm till Fast Partner för nära en miljard kronor och projektet Biografen Penthouses, på nedre Gärdet, till Axxonen för 125 Mkr.
 48. Jan Terstad behagar att bara tala om den nedre röda delen i diagrammet det vill säga om det som sker vid avverkningen och låtsas inte om den gröna delen, trädens växtperiod och får då ett falskt argument för sin tes.
 49. Telefonen har en enkel högtalare på nedre kortsidan, som ger oss hyfsat rent och detaljerat ljud med bra fyllighet långt ner i mellanregistret, men föga förvånande ingen som helst bas.
 50. Fältet beräknas nu innehålla mellan 1,9 och 3,0 miljarder fat olja, vilket betydde en ökning av det nedre intervallet med 15 procent.
 51. – Det är bara ett litet exempel, men på Stockholms central finns det en informationsskylt på nedre plan som skapar trängsel.
 52. Begränsad uppräkning av den nedre gränsen för att betala statlig skatt, ökar intäkterna med 1,13 miljarder kronor 2017.
 53. Gillar du resultatet kan du spara bilden genom att trycka på nerladdningsikonen i det nedre högra hörnet.
 54. Degerfors tredje seger i rad gav viktiga poäng ovanför de nedre kvalstrecken.
 55. Om den nedre gränsen för samtycke till intima relationer sänks till 12 år, som domstolen kan tänka sig i vissa fall, så blir det lättare att gifta bort mycket unga kvinnor, fruktar kritikerna, som hotat överklaga till Europadomstolen i Strasbourg.
 56. Radhuset på Lillekärr södra har en planlösning med social yta på det nedre planet såsom kök med tillgång till uteplats samt vardagsrum med utgång till en rymlig altan samt tvättstuga med kombinerad toalett.
 57. Båda lagen lär hamna på nedre halvan, med större potential hos hemmalaget.
 58. Styrräntans nedre gräns var inget stort diskussionsämne vid veckans räntemöte.
Ordet nedre uppdaterades 2020-06-25.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till nedre är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är undre en synonym till nedre. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är övre motsatsen till nedre.