nekrolog

Nekrolog är synonymt med dödsruna och minnesruna och kan beskrivas som ”kort levnadsteckning över någon nyligen avliden person”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nekrolog och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till nekrolog

dödsruna, minnesruna

Motsatsord till nekrolog

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till nekrolog.

Vad betyder nekrolog?

 1. kort levnadsteckning över någon nyligen avliden person

Böjningar av nekrolog

 1. nekrolog
 2. nekrologen
 3. nekrologens
 4. nekrologer
 5. nekrologerna
 6. nekrologers
 7. nekrologs

Exempel på hur ordet nekrolog kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet nekrolog används i svenska tidningar

 1. Efter sin avgång fortsatte han sitt medarbetarskap bland annat genom ett stort antal fina och initierade nekrologer över forna medarbetare.
 2. Bo Strömstedt satte papper i maskin, rättade till glasögonen och började skriva sin nekrolog.
 3. Den folkhemsskröna som Hultmans arbete dekonstruerar påminner inte så lite om det narrativ som dominerar de tusentals nekrologer över Ingvar Kamprad som i dagarna pumpas ut över världen.
 4. Skriver man in ”Bowery” får man bland mycket annat författaren Niccolo Tuccis nekrolog över en uteliggare som kallades ”Red” och som tog livet av sig 1972.
 5. – Det har jag inte lyckats ta reda på, men jag gick till Aftenpostens fysiska arkiv och hittade en nekrolog.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till nekrolog är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är dödsruna en synonym till nekrolog. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.