noggrann

Noggrann är synonymt med omsorgsfull och ordentlig och kan bland annat beskrivas som ”grundlig, omsorgsfull”. Ordet är motsatsen till slarvig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av noggrann och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till noggrann

följdriktig, grundlig, ingående, kinkig, noga, omsorgsfull, ordentlig, pedant, petig, petnoga, precis, prudentlig, rigorös, strikt, stringent, träffsäker, varsam

Motsatsord till noggrann

slarvig, vårdslös

Vad betyder noggrann?

 1. grundlig, omsorgsfull
 2. som berör något grundligt, i detalj eller ur många aspekter på ett sätt så att resultatet blir (relativt sett) mycket bra
 3. som anser eller gör något strängt enligt en regel utan undantag

Böjningar av noggrann

 1. noggrann
 2. noggranna
 3. noggrannare
 4. noggrannast
 5. noggrannaste
 6. noggranne
 7. noggrant

Exempel på hur ordet noggrann kan användas

 1. en noggrann undersökning
 2. man måste vara noggrann när man citerar

Exempel på hur ordet noggrann används i svenska tidningar

 1. Han är ju extremt noggrann och nu är han frisk igen.
 2. Men lika snabbt började upptäckten granskas noggrant, i normal vetenskaplig ordning.
 3. – När man är nybörjare är man noggrann med detaljerna och tekniken, eftersom det inte riktigt sitter än.
 4. Om man orkar och vill kan man därför betrakta AC/DC som dokumentära skildrare av arbetarklasseskapism i sin mest renodlade form, alltid noggrant befriad från pamflettpolitisk överlägsenhet eller ideologiska baktankar.
 5. – Den delautomatiserade mätningen innebär att operatören kan fokusera på andra delar av virkesmätningen, vilket gör virkesmätningen effektivare och mer noggrann, säger Sven Jägbrant.
 6. Peter Sutcliffe hälsoläge försämrades redan i förra veckan – då isolerades han och hans övervakades noggrant.
 7. Han säger att de arbetar noggrant med att hålla restriktioner på festerna och han tycker det råder dubbelmoral kring kommunens agerande.
 8. ”Allvarliga anklagelser ska undersökas ytterst noggrant, men spekulativa, fantasifulla eller långsökta påståenden ska inte vara en grund för att inleda federala undersökningar”, skriver Barr.
 9. ”Detta handlar om de största förändringarna sedan LAS kom till och det är därför viktigt med en noggrann beredning och att därefter beakta alla remissinstansers synpunkter”.
 10. Antalet människor som vistas samtidigt i restauranger och affärer ska också kontrolleras mer noggrant.
 11. Vi umgås hyfsat tajt, följer direktiven och protokollet som vi har väldigt noggrant.
 12. – Det gick så långt att… Jag har alltid varit noggrann med att svara och dyka upp… Men när jag mådde som sämst jag började skita i saker.
 13. Han följer uppenbarligen också noggrant vad som händer.
 14. Om man läser studien noggrant, skriver Ludvigsson, framgår att de sydkoreanska forskarna misslyckats med att identifiera kontakter till 10–19–åringar, varför det inte går att säga att barn är lika smittsamma som vuxna.
 15. – Vi är noggranna med och försöker hela tiden att komma åt det där, att till exempel pojkar och flickar inte får samma förutsättningar i skolan.
 16. Världshälsoorganisationen, WHO, vill göra en noggrann granskning av data innan man ger det sin kvalitetsstämpel.
 17. – Det tar lång tid att göra eftersom man måste identifiera de inblandade noggrant och ansvarsfullt.
 18. – Eftersom vi inte haft motsvarande ärende innan är vi extra noggranna.
 19. Men numera läser jag dem njutningsfullt och noggrant, väl medveten om att miljöer berättar sin egen historia och kanske även något väsentligt om mordgåtan.
 20. Men se att ha koll på försäkringen, och var noggrann med avtalet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till noggrann är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är omsorgsfull en synonym till noggrann. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är slarvig motsatsen till noggrann.