Synonymer till normal

Vi känner till 9 synonymer till normal. Ordet normal är en synonym till ordinär och som alla andra och kan bland annat beskrivas som ”som inte avviker från genomsnittet, vanlig”. Ordet är motsatsen till onormal.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av normal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till normal

 1. genomsnittlig
 2. medel
 3. medeltal
 4. medelvärde
 5. ordinär
 6. som alla andra
 7. vanlig
 8. vardaglig
 9. vinkelrät

Vilka ord betyder nästan samma sak som normal?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till normal. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. genomsnitt

Vad är motsatsen till normal?

 1. onormal

Vad betyder normal?

 1. som inte avviker från genomsnittet, vanlig
 2. bruklig, standard, ej avvikande, följer normen
 3. (matematik) vinkelrät; bildande en rät vinkel gentemot
 4. (matematik) en linje eller vektor som är vinkelrät mot en given yta eller kurva

Hur böjs normal?

 1. normal
 2. normala
 3. normalare
 4. normalast
 5. normalaste
 6. normale
 7. normalen
 8. normalens
 9. normaler
 10. normalerna
 11. normalers
 12. normals
 13. normalt

Hur kan ordet normal användas?

Följande exempelmeningar visar hur normal kan användas.

 1. normal temperatur
 2. vädret var varmare än normalt
 3. Under normala omständigheter skulle vi ha ätit ute, men nu spöregnar det!

Hur används ordet normal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet normal används i vanlig text.

 1. ”Newcastle United ber supportrarna att avstå från att ha på sig traditionella arabiska kläder eller Mellanöstern–inspirerade huvudbonader om man normalt sett inte använder sådant”, skriver klubben på sin hemsida.
 2. Både om det normala lugnet i staden och kaoset under kvällen.
 3. Martin Kulldorff, biomedicinsk analytiker och epidemiolog, är en av dem som menar på att den enda, rimliga insatsen mot covid vore riktade insatser där riskgrupperna lever enligt rekommendationer men andra lever normalt.
 4. Norge återgår till ”normal vardag” med ”ökad beredskap”.
 5. När jag var liten insåg jag att barn från andra platser lever annorlunda liv än jag och att situationen inte var normal.
 6. Grov mened bedöms normalt leda till straff på 1,5–2 år.
 7. Att kramas med familjemedlemmar och kanske någon enstaka vän är normalt, med resten ska man undvika nära fysisk kontakt.
 8. Då börjar det komma signaler om att systemen inte uppför sig normalt.
 9. Enligt Marcus Brand på International IDEA trodde militären, som så länge levt isolerad bland ja–sägare och interna dyrkare, att det skulle bli som efter kuppen i Thailand 2014, att det skulle lugna sig och återgå till det normala väldigt fort.
 10. LRF uppskattar skörden till 15–25 procent mindre än normalt i vissa områden.
 11. Strax före klockan 7 meddelade polisen dock att föremålet var ofarligt och att verksamheten på sjukhuset kunde återgå till det normala.
 12. – Vi har haft en period med temperaturer en bit under det normala, men nu ser det ut att bli lite mer normala temperaturer för tiden runt månadsskiftet.
 13. Lanseringen av Iphone 12–serien blev som bekant uppskjuten till oktober, men i år är vi tillbaka till ett mer normalt datum.
 14. Enligt talespersonen håller allting på att gå tillbaka till det normala i landet, förutom kaoset vid flygplatsen, som är ett problem.
 15. För den som inte orkar grubbla på livets alltför stora frågor finns det då också en mängd musikaler att välja på i höst, även på teatrar som normalt inte brukar spela den typen av scenkonst.
 16. Enligt sajten Flightradar 24 har få plan synts över Afghanistan de senaste timmarna, medan luftrummen över grannländerna Iran och Pakistan är tätare trafikerade än normalt.
 17. Han säger att automatisering av innehållsbaserade affärsprocesser är nyckeln för företag som vill hitta ”det nya normala” efter pandemin.
 18. Människor smittas normalt när sorkens avföring eller urin blandas med damm i inandningsluften.
 19. Detta beskrivs av bolaget som "betydligt lägre än normalt" och kvartalet blev därmed bland de allra sämsta kvartalen när det gäller vindhastigheter på mer än 20 år.
 20. År 2020 slogs ett nytt värmerekord i Europa, med medeltemperaturer mer än 1,6 grader över det normala visar data från den europeiska klimatorganisationen Copernicus.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ordinär en synonym till normal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är onormal motsatsen till normal.