Synonymer till normalisera

Vi känner till en synonym till normalisera. Ordet normalisera är synonymt med standardisera och kan bland annat beskrivas som ”återför till det normala”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av normalisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till normalisera

 1. standardisera

Vad är motsatsen till normalisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till normalisera.

Vad betyder normalisera?

 1. återför till det normala
 2. gör enhetlig
 3. göra normal
 4. (lingvistik) genomföra enhetlighet (t ex i stavningen)

Hur böjs normalisera?

 1. normalisera
 2. normaliserade
 3. normaliserades
 4. normaliserar
 5. normaliseras
 6. normaliserat
 7. normaliserats

Hur kan ordet normalisera användas?

Följande exempelmeningar visar hur normalisera kan användas.

 1. försöken att normalisera USA:s förbindelser med Iran
 2. svenskan fick en normaliserad stavning på 1800-talet

Hur används ordet normalisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet normalisera används i vanlig text.

 1. I ett försök att normalisera Norge efter ett och ett halvt år med några av världens tuffaste pandemirestriktioner tar norska myndigheter nu ett steg mot att ta bort regler om karantän och tester vid inresa till landet.
 2. Det sistnämnda kan bland annat leda till att våldsbejakande narrativ normaliseras.
 3. Denna manliga tystnads– och övergreppskultur, där sexuellt våld normaliseras och trivialiseras och offren ofta skuldbeläggs, blev tydlig inte minst i Svenska Akademien–skandalen med dess mörkläggningar och övergrepp.
 4. För att använda numeriska data för maskinregression brukar man behöva normalisera data.
 5. På tisdagens toppmöte slöt ledarna en formell överenskommelse om att normalisera relationerna.
 6. Det blir så normaliserat att man inte tänker på det och det är först i efterhand jag reflekterat.
 7. … eftersom Trumps agerande normaliserats av medierna, som du skriver, och därmed hindrar folk från att se hur landets institutioner långsamt faller samman?.
 8. Lauder, som är en amerikansk affärsman, var med när Israel, Förenade arabemiraten och Bahrain skrev under avtal om att normalisera sina relationer vid en ceremoni i Vita huset i mitten av september.
 9. När situationen väl har normaliserats bedömer vi dock att det kommer dröja flera kvartal innan konsumentefterfrågan på lösviktsgodis är tillbaka på tidigare nivåer”, skriver Henri de Sauvage–Nolting, VD och koncernchef i bolagets delårsrapport.
 10. Till skillnad från Aleyna Kaya som ser tv–rutan som ett sätt att normalisera olika utseenden och identiteter är han inte lika sugen på att synas medialt.
 11. – Mycket av det här har blivit rätt normaliserat, det är så vanligt i dag.
 12. – Vi kan behöva vänta i månader innan detta normaliseras, därför viktigt att vi håller i och håller ut.
 13. – Det är en arbetsmarknadsåtgärd för att företag snabbt ska kunna komma tillbaka när läget normaliseras, säger Ribbenvik.
 14. Ett normaliserat småhusbyggande skulle medverka till att hantera de tre stora utmaningar som statsministern pekar ut i inbjudan till samtalet.
 15. Det här har varit kontroversiellt bland en del vänsterpartister, som menar att Sjöstedt därmed legitimerar och normaliserar Sverigedemokraterna i riksdagen.
 16. I takt med att Sverigedemokraterna normaliserats har också deras självförtroende stärkts, eller om sambandet är det motsatta.
 17. Istället är själva begreppet ett led i arbetet för att normalisera prostitution.
 18. Som kronan på verket normaliserade Abiy relationerna med Eritrea efter över 20 år av konflikt, en stor anledning till norska Nobelkommitténs beslut att utse honom till årets fredspristagare.
 19. Arbetet med att normalisera banksektorns kreditgivning till ekonomin fortsätter.
 20. Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris för att han under sin första tid vid makten har normaliserat relationerna med ärkefienden Eritrea efter en mer än 20 år lång gränskonflikt.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är standardisera en synonym till normalisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på normalisera