Synonymer till nyttig idiot

Nyttig idiot kan beskrivas som ”(nedsättande) okritisk anhängare; person som anses sprida propaganda för en sak, vars mål den inte är helt medveten om, och som utnyttjas av dess ledare; historiskt om sovjetanhängare i västländer”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nyttig idiot samt se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Alla synonymer till nyttig idiot

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till nyttig idiot.

Vad är motsatsen till nyttig idiot?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till nyttig idiot.

Vad betyder nyttig idiot?

  1. (nedsättande) okritisk anhängare; person som anses sprida propaganda för en sak, vars mål den inte är helt medveten om, och som utnyttjas av dess ledare; historiskt om sovjetanhängare i västländer

Hur kan frasen nyttig idiot användas?

Det saknas exempel på hur nyttig idiot kan användas.

Hur används frasen nyttig idiot i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur frasen nyttig idiot används i vanlig text.

  1. Om det är fallet skulle epitetet nyttig idiot vara en förmildrande beskrivning.
  2. Den blocköverskridande enigheten om att Hanif Bali har varit en nyttig idiot bygger på att det nu anses handla om rikets säkerhet.
  3. Den grälsjuke moderaten kan kanske leva med att kallas för nyttig idiot av Aftonbladets ledarsida, lite värre blir det när Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister med tyngd långt in i borgerligheten, använder epitetet.
  4. En vanlig dag på jobbet för Bali, men han missade den utrikespolitiska dimensionen och hur enkelt det var att peka ut honom som nyttig idiot åt den ryska staten.
  5. – Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist till tidningen.
  6. – Det är väldigt anmärkningsvärt att man gör sig till en nyttig idiot i det här fallet och att det avslöjas att en riksdagsledamot från ett etablerat och demokratiskt parti har direkta kontakter med högerextremister.
  7. – Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, säger Hultqvist.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till frasen nyttig idiot

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om frasen nyttig idiot.

Bild med texten nyttig idiot