Synonymer till nyttja

Vi känner till 5 synonymer till nyttja. Ordet nyttja är en synonym till nytta och plus och kan bland annat beskrivas som ”använder; dricker”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av nyttja samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till nyttja

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet nyttja och kan ofta användas istället.

 1. använda
 2. bruka
 3. gagna
 4. nytta
 5. plus

Vilka ord betyder nästan samma sak som nyttja?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till nyttja. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. begagna

Vad är motsatsen till nyttja?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till nyttja.

Vad betyder nyttja?

 1. använder; dricker
 2. använda

Hur kan ordet nyttja användas?

Följande exempelmeningar visar hur nyttja kan användas.

 1. han nyttjar inte sprit

Hur används ordet nyttja i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet nyttja används i vanlig text.

 1. Vilka kommer då få mest effekt? De med högst frekvens, de med mest kreativt innehåll eller de som förstår hur man nyttjar varje kanal och del för maximal effekt.
 2. Det här engagemanget innebär värdefull data som företag vill nyttja än mer framåt.
 3. Han ska tidigt ha utmärkt sig för sin språkbegåvning och kom senare att nyttja bland annat sin flytande portugisiska, franska och arabiska för att sluta vapenavtal på flera olika kontinenter.
 4. – Vi nyttjar rymden på ett sätt som vi inte gjorde för kanske 20 år sedan, förklarar överstelöjtnant Ella Carlsson, som i våras utsågs av Försvarsmakten till flygvapnets första militära rymdchef.
 5. Nyligen presenterades den första studien i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports och den visar att snusare löper en 68 procent högre risk att drabbas av covid–19, jämfört med personer som inte nyttjar tobak över huvud taget.
 6. Konventionens syfte är att ”bevara och hållbart nyttja den biologiska mångfalden samt att nyttan som uppstår vid användandet av genetiska resurser ska fördelas rättvist” – och att människan ska ”leva i harmoni med naturen” senast år 2050.
 7. Och ända sedan dess har bolaget kunnat nyttja statens elrabatt.
 8. Men hur ser vi till att faktiskt nyttja satsningarna som finns?.
 9. Hårdvaran installeras på plats och hyrs i allt väsentligt från leverantören genom en variabel månadsavgift utifrån hur mycket den nyttjas.
 10. – Merhaba! ropar Kristersson i samma mikrofon som Erdogan just nyttjade.
 11. Språkplay har under de drygt sju åren appen varit i bruk nyttjats av mer än en halv miljon användare och har av organisationer som Unesco och UNHCR lyfts fram som ett föredömligt integrationsverktyg för migranter och flyktingar.
 12. Den flyktiga gasen nyttjas till allt från svetsning till att härda fetter.
 13. Och visst känns det bra när hejaropen rasslar in i telefonen, men jag vet också att bekräftelsen är en drog som bör nyttjas varsamt.
 14. Eva Mårell–Olsson pekar också på att det här inte handlar om någon beställning i vanlig ordning utan om att nyttja varandras olika kompetenser för att belysa problemet ur olika perspektiv och tillsammans skapa nya idéer och innovation.
 15. Minskningen tros bero på industrier och vattenkraftverk som nyttjat åarnas vatten men också klimatförändringarna, som bidrar till torka.
 16. Båda dessa finns kvar och kan komma att nyttjas, men nya värnpliktiga får inte längre utbildning på de systemen.
 17. Den ska nyttjas av Göta ingenjörsregemente och ska tillgodose ett ökat kapacitetsbehov efter tidigare riksdagsbeslut om totalförsvarets mål åren 2021–2025.
 18. På senare år har även en välutvecklad hästsportanläggning uppförts på marken som nyttjas av flertalet professionella ryttare och travtränare.
 19. Rapporten visade också på möjligheten för såväl individer, som stater och andra grupperingar, att nyttja dessa metoder i stor skala.
 20. Med fjärrstyrda terminaler kan vi förbättra arbetsmiljön för förarna, öka tillgängligheten på terminalerna och effektivt nyttja våra maskiner, säger Magnus Bergman, chef för stab, teknik och digitalisering vid SCA Skog.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är nytta en synonym till nyttja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på nyttja

Ord som slutar på nyttja

Bild till ordet nyttja

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet nyttja.

Bild med texten nyttja