oavsiktlig

Oavsiktlig är synonymt med oavsedd och kan bland annat beskrivas som ”inte avsiktlig, ofrivillig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oavsiktlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till oavsiktlig

oavsedd

Motsatsord till oavsiktlig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till oavsiktlig.

Vad betyder oavsiktlig?

 1. inte avsiktlig, ofrivillig
 2. som man inte hade för avsikt att åstadkomma

Böjningar av oavsiktlig

 1. oavsiktlig
 2. oavsiktliga
 3. oavsiktlige
 4. oavsiktligt

Exempel på hur ordet oavsiktlig kan användas

 1. han knuffade oavsiktligt till henne

Exempel på hur ordet oavsiktlig används i svenska tidningar

 1. Vi delar naturligtvis synen att språkpolitiken i Tornedalen, om än oavsiktligt, fick negativa konsekvenser för tornedalsfinskan, meänkieli.
 2. Katalogen talar om slumpmässig, oavsiktlig ASMR och om medvetet skapade triggers, avsiktlig ASMR.
 3. Säkerhetsdirektivet defineras i form av en vätskefri zon i cockpiten där det är förbjudet med vätska och som även uppmanar till säkerhetsåtgärder vid eventuella fall av oavsiktligt spilld vätska på känslig utrustning.
 4. Även system som saknar externa uppkopplingar kan påverkas genom oavsiktliga misstag inne på en anläggning vilket kan resultera i driftsstörningar.
 5. Medgivandet kommer i iransk statlig tv som citerar militärkällor som säger att de oavsiktligt sköt ner planet strax efter att det lyft.
 6. Trudeau säger under en presskonferens att det mycket väl kan ha varit oavsiktligt, och att det krävs en stor och trovärdig utredning kring vad som hänt.
 7. – Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt.
 8. Han tillägger att det kan ha varit oavsiktligt och kräver, på nytt, att saken utreds grundligt.
 9. Samtidigt som länderna har kommit med dessa uppgifter så har både Trudeau och Trump understrukit att detta verkar ha varit ett oavsiktligt misstag från Irans sida.
 10. – Varje individ som tänder en eld – avsiktligt, oavsiktligt eller på annat sätt – under denna farliga period, kommer att ställas inför rätta, säger Stuart Smith.
 11. Han förklarade, liksom vid måndagens första förhandlingsdag, hur hans sjukdomsbild – den så kallade vikingasjukan – kan ha lett till att han oavsiktligt kommit åt kvinnorna.
 12. Två helikoptrar ska ha kolliderat oavsiktligt, skriver Le Figaro.
 13. En kambodjansk domstol har dömt en brittisk man till en månad och 22 dagars fängelse, för att "oavsiktligt" ha framställt pornografiska bilder i samband med en fest vid ett boende i Siem Reap, i närheten av det berömda tempelområdet kring Angkor Wat.
 14. "Jag står inte bakom handlingen och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" säger Ryan i ett uttalande.
 15. Det finns ett antal etiska oavsiktliga negativa konsekvenser med ai som jag vill lyfta.
 16. "Jag står inte bakom handling och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" sade Ryan i ett uttalande där han samtidigt välkomnade att Mexiko och Kanada tillfälligt kan undantas från tullarna.
 17. "Jag står inte bakom handlingen och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" säger Ryan i ett uttalande där han samtidigt välkomnar att Mexiko och Kanada tillfälligt kan undantas.
 18. För män handlar det ofta om attityder som vi, ofta oavsiktligt, är med och upprätthåller, men också begränsas av.
 19. Men så blir hon oavsiktligt befordrad.
 20. Grahm, till vardags i Modo, fällde Lara Stadler med skridskon, men på reprisbilderna såg händelsen ut att vara oavsiktlig.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till oavsiktlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är oavsedd en synonym till oavsiktlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.