objekt

Objekt är synonymt med sak och ting och kan bland annat beskrivas som ”föremål”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av objekt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till objekt

föremål, grej, grunka, mackapär, mojäng, sak, ting

Motsatsord till objekt

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till objekt.

Vad betyder objekt?

 1. föremål
 2. satsdel som utgör föremål för en handling
 3. ett sammanhängande och fysiskt existerande föremål
 4. (lingvistik) en satsdel som utgör föremål för ett transitivt verb
 5. (datavetenskap) i objektorienterad programmering, en instans av en klass eller en struktur; mer generellt inom programmering, ett sammanhängande minnesområde med en specifik användning

Böjningar av objekt

 1. objekt
 2. objekten
 3. objektens
 4. objektet
 5. objektets
 6. objekts

Exempel på hur ordet objekt kan användas

 1. i satsen "Stina äter morötter" är "morötter" objekt

Exempel på hur ordet objekt används i svenska tidningar

 1. Framför Louvrens mest populära objekt – Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” – har man också tvingats rita ut zoner på golvet för att inte trängseln ska bli för stor.
 2. Avståndet till olika objekt avgöras genom att tiden mäts mellan att pulsen skickas och att reflexen registreras.
 3. "Ett osynligt objekt med en massa som är minst fyra gånger större än solens kan bara vara ett svart hål", säger astronomen Thomas Rivinius i ett pressmeddelande.
 4. För hos Lidbeck finns ett gammalt museologiskt tänkande där platser för konst är tempel för tyst kontemplation av historiska objekt frånkopplade samhället.
 5. Själv har jag svårt att släppa Wasif Munems fotoinstallation med enskilda objekt fotograferade mot färgglada bakgrunder.
 6. Det hela är enkelt och avskalat, även om rummet rymmer objekt som stolar, rep i högar och tidmätare i form av en urtavla och ett timglas.
 7. Vi ser på ett museum objekt från det förflutna och/eller rymden.
 8. Om det till exempel rör sig om en gruva – den bransch som Mobilaris främst är förknippade med – så ser användaren en 3d–karta som i realtid kan ange positioner för personal, maskiner och andra objekt.
 9. Vi kan inte se det som att vi är subjekt och allt där ute är objekt.
 10. Forskaren Marcel Schuck vid Eidgenössische Technische Hochschule (ETH), en teknisk högskola i Zürich i Schweiz, har tagit fram en gripklo som med hjälp av ultraljud kan hålla ett objekt utan att vidröra det.
 11. Det är en metod, belönad med Nobelpriset 2014, för att kunna se mycket små objekt med hjälp av ljusmikroskopi.
 12. Men personer, bilar, hundar – alla objekt som rör sig – kommer också att ha en digital tvilling.
 13. En väldigt stor förändring jämfört med tidigare blir dock hur konsten – såväl de nya utställningarna som den nästan 1 000 verk stora konstsamlingen med över 15 000 objekt – visas.
 14. Till sammanhang där hon inte hade något att göra och där hon bara skulle visas upp som ett märkligt objekt.
 15. Inloggningsuppgifterna är trots allt inte något fysiskt objekt man kan stjäla.
 16. I klippet, som SVT Nyheter nu kan publicera, ser man hur något som ser ut som ett flygplan träffas av ett lysande objekt – tio sekunder senare hörs en explosion.
 17. I klippet ser man hur något som ser ut som ett flygplan träffas av ett lysande objekt –  tio sekunder senare hörs en explosion.
 18. Förutom att attackera polispatruller med raketer och tända eld på bilar och andra objekt, har ungdomsgäng även placerat ut olika hinder för att göra det svårare för polisen att röra sig i olika områden.
 19. En särskilt intressant roll som dessa objekt fyller rör just den mänskliga kunskapen.
 20. När den har identifierat ett objekt så placerar sig roboten ovanför högen och plockar upp den med en mekanisk skopa, och bajset samlas i en låda inuti roboten.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till objekt är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sak en synonym till objekt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.