Synonymer till observatorium

Observatorium kan bland annat beskrivas som ”institution för astronomiska observationer”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av observatorium samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till observatorium

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till observatorium.

Vad är motsatsen till observatorium?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till observatorium.

Vad betyder observatorium?

 1. institution för astronomiska observationer
 2. byggnad för astronomiska observationer

Hur kan ordet observatorium användas?

Följande exempelmeningar visar hur observatorium kan användas.

 1. observatoriet hade öppet så att folk kunde komma och titta på stjärnhimlen

Hur används ordet observatorium i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet observatorium används i vanlig text.

 1. I det gamla observatoriet, som uppfördes mellan 1929–1937 för Kungliga Vetenskapsakademien, får Hiranya Peiris syn på gamla plåtar som användes för att ta bilder i teleskopet.
 2. De nya teleskopen ska ingå i Square Kilometre Array Observatory (SKAO), ett internationellt samarbete där man binder samman observatorier runt om i världen i syfte att undersöka universums mysterier.
 3. För närvarande korsar 2022 AP7 jordbanan när jorden befinner sig på andra sidan solen, konstaterar Sheppard som gjorde upptäckten från ett observatorium i Chile tillsammans med kollegor när de letade efter större rymdstenar mellan solen och Venus.
 4. Det gör man bäst med blotta ögat, säger Peter Linde, som också är ordförande för Tycho Brahe–sällskapet, som driver observatoriet.
 5. l Besök observatoriet, det kan ge en aha–upplevelse.
 6. Med hjälp av specialbyggda instrument kunde de vid observatoriet Haute–Provence i södra Frankrike observera planeten 51 Pegasi b, ett gasklot jämförbart med solsystemets största gasjätte, Jupiter.
 7. Hon pustar lite efter trapporna upp i det gamla observatoriet.
 8. – Regimens styrkor ska nu ha tagit över 50 procent av Ghouta, säger Rami Abdel Rahman, chef över Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.
 9. När observatoriet invigdes 1753 var det en av Sveriges mest påkostade vetenskapliga institutioner.
 10. ”På grund av att ön är så brant finns risk för skred, och tillsammans med magmans explosiva natur kan tsunamier bildas”, fastslår Rabauls vulkanologiska observatorium RVO i en rapport, enligt nyhetssajten Loop PNG.
 11. I 1981 års julkalender i SVT spelade Johannes Brost lärling till Sif Ruuds karaktär Mytha, som berättade för Brosts Astro om grekisk mytologi, astronomi och stjärnbilder från observatoriet Stjärnhuset.
 12. När observatoriet i Stockholm kom till i mitten av 1700–talet hade astronomerna lämnat idén att jorden var centrum i universum.
 13. Men observatoriet har inga uppgifter om att några civila dödsoffer ska ha krävts under de första 15 timmarna av vapenvilan.
 14. Enligt det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter härskade ”lugn” på de flesta fronter, rapporterade Reuters vid 20–tiden på måndagen.
 15. Enligt det syriska observatoriet hade de flesta stridande grupper lagt ned sina vapen ett par timmar efter att vapenvilan trädde i kraft, åtminstone tillfälligt.
 16. Du kan vandra upp till observatoriet genom parkens otaliga, men snåriga stigar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet observatorium

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet observatorium.

Bild med texten observatorium