oförglömlig

Oförglömlig är synonymt med outplånlig och oförgätlig och kan bland annat beskrivas som ”som man inte glömmer, minnesvärd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oförglömlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till oförglömlig

evig, minnesrik, oförgätlig, outplånlig

Motsatsord till oförglömlig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till oförglömlig.

Vad betyder oförglömlig?

 1. som man inte glömmer, minnesvärd
 2. som är så intressant, ovanlig eller känslomässigt gripande att den sätter sig hårt i minnet

Böjningar av oförglömlig

 1. oförglömlig
 2. oförglömliga
 3. oförglömligare
 4. oförglömligast
 5. oförglömligaste
 6. oförglömlige
 7. oförglömligt

Exempel på hur ordet oförglömlig kan användas

 1. en oförglömlig resa till Italien

Exempel på hur ordet oförglömlig används i svenska tidningar

 1. Med oförglömliga rader i svenska klassiker som ”Kompisar från förr” och ”Snubben” toastade han sig in med humor och värme i hundratusentals svenska vardagsrum.
 2. Men hon gjorde också eleganta partier som Orfeus i ”Orfeus och Eurydike” på Drottningholmsteatern och en oförglömligt kavat Octavian i ”Rosenkavaljeren” samt Wagnerroller som Brangäne i ”Tristan och Isolde” och Kundry i ”Parsifal”.
 3. Utställningen innehåller några oförglömliga bilder, med sömngångare, spökgestalter, ljustunnlar och avhuggna händer.
 4. ”Det var en oförglömlig kväll”, konstaterar den 24–årige anfallaren – som nu lämnar sin ryska klubb Bate Borisov för spel i allsvenskan och Häcken.
 5. Ty mycket kan man säga om Gunnar Sträng, och finansministern var sannerligen inte felfri, men som personlighet är han oförglömlig.
 6. Även hennes Octavian mot Birgit Nilsson i "Rosenkavaljeren" var oförglömlig, liksom Tosca mot Jussi Björling 1959 och Marie i "Wozzeck" på 60–talet.
 7. Mello–medleyt går vidare! Ulf Kristersson sjunger "Diggi–loo–diggi–ley" för att hylla den nya partikamraten Richard Herrey, eller kanske "Fyra bugg och en Coca–cola" som en trevlig gest mot den gamla partiledaren Carl Bildts oförglömliga paradnummer.
 8. Luiselli läste högt ur “Tell me how it ends”, en oförglömlig essä där hon beskriver en sommar då hon arbetade gratis som översättare till spansktalande papperslösa barn vid den mexikanska gränsen.
 9. En relation som nog ingen gestaltat på ett mer oförglömligt sätt än förra årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.
 10. För sex år sedan guldbaggenominerades hon för sin oförglömliga biroll som avdankad partydrottning bredvid Johannes Brost i Båstadsdramat ”Avalon”.
 11. Fem timmar har gått sedan målgången på Alpensias skidstadion där Charlotte Kalla skrev historia med sitt tredje OS–guld – och ett oförglömligt ryck som ställde konkurrenterna.
 12. Under åren blev det många oförglömliga samtal om bergen och livet där.
 13. "Bilderna är oförglömliga", skriver den tyska tidningen Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
 14. Scenerna efter matchen är oförglömliga.
 15. Hammers spänstiga och självsäkra hunk gör ett oförglömligt starkt intryck på Timothée Chalamets 17–åriga Elio, vars sexuella begär väcks på allvar.
 16. Var inte där så länge, men derbyna mot Lazio är oförglömliga.
 17. – Det känns fantastiskt bra att avtalet är på plats, tillsammans med dem kan vi skapa en oförglömlig hotellupplevelse i en unik byggnad, säger han i ett pressuttalande.
 18. Entertainment Weeklys skribent Anthony Breznican har twittrat ut en kvartsspoiler och förutspår att "The last jedi" har en helt annan struktur än alla andra "Star wars"–filmer och att Carrie Fisher står för några "oförglömliga stunder".
 19. Alla vi som haft förmånen att möta henne i student– eller yrkeslivet kan berätta om en prestigelös medmänniska som alltid lika glad och hjälpsam gav oss många oförglömliga stunder.
 20. Fantastiska scenerier och oförglömligt skådespeleri.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till oförglömlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är outplånlig en synonym till oförglömlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.