Synonymer till offensiv

Vi känner till 10 synonymer till offensiv. Ordet offensiv är en synonym till operation och påträngande och kan bland annat beskrivas som ”inriktad på anfall; aggressiv”. Ordet används i uttrycket ”är på offensiven” som betyder ”anfaller; satsar hårt på något”. Offensiv är motsatsen till fredlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av offensiv samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till offensiv

 1. aggressiv
 2. anfall
 3. anfallande
 4. angrepp
 5. attack
 6. attackerande
 7. framstöt
 8. militant
 9. operation
 10. påträngande

Vilka ord betyder nästan samma sak som offensiv?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till offensiv. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. infall

Vad är motsatsen till offensiv?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. fredlig
 2. defensiv

Vad betyder offensiv?

 1. inriktad på anfall; aggressiv
 2. anfall
 3. anfallande
 4. anfall, angrepp

Hur används ordet offensiv i uttryck?

 1. är på offensiven = anfaller; satsar hårt på något

Hur kan ordet offensiv användas?

Följande exempelmeningar visar hur offensiv kan användas.

 1. laget spelar en offensiv fotboll
 2. en militär offensiv

Hur används ordet offensiv i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet offensiv används i vanlig text.

 1. Lina Magull och Giulia Gwinn från Bayern München är två spelare som kommer vara viktiga för offensiven, men jag är även väldigt intresserad av att se Wolfsburgs Tabea Wassmuth.
 2. Sverige har tidigare drivit frågan om ett vapenembargo mot Turkiet på EU–nivå efter Turkiets militära offensiv i norra Syrien.
 3. Rysslands förstärkta offensiv i östra Ukraina går inte heller som planerat, enligt USA.
 4. – Från och med nu kan vi sätta upp ett område som det är jättesvårt att komma igenom, vi kan skapa en zon där vi förnekar motståndaren att göra offensiva aktioner över Östersjön in i Sverige.
 5. Ryssland har trappat upp sin offensiv i Ukrainas södra och östra delar.
 6. Före invasionen förberedde sig de ukrainska myndigheterna för en rysk offensiv och byggde upp ett lager av mat och vatten i stålverket.
 7. Men betydligt fler, upp emot sju miljoner, befinner sig på flykt i sitt eget land och antalet ökar nu snabbt i takt med att städer i öster evakueras när Ryssland går till förnyad offensiv där.
 8. Sedan Ryssland drog tillbaka sina styrkor från norra Ukraina till öst där de uppges förbereda sig för en större offensiv mot Donbassområdet börjar det klarna något vad som pågått under Rysslands brutala angrepp mot förstäderna till Kiev.
 9. Janne Andersson tvingades satsa på alla sina offensiva kort.
 10. "Den ryska federationens väpnade styrkor fortsätter sina offensiva handlingar som en del av den särskilda militära operationen", sa ministeriet i ett uttalande.
 11. Trots fortsatt hårda strider och omfattande attacker mot civilbefolkningen tycks den ryska offensiven på flera håll inte göra några avgörande framsteg.
 12. Djurgården belägrar offensiv planhalva under hela den första kvarten, trycker och trycker och trycker mot Malmös mål.
 13. Fridolina Rolfö är i utgångsläget en offensiv spelare.
 14. Det är en försvarsallians, inte en offensiv allians, säger han.
 15. De minderåriga hamnade i kläm när SDF återtog kontrollen genom en offensiv.
 16. Ett stort antal regeringar beslutade att frysa bistånd och stöd till Afghanistan sedan talibanerna i en militär offensiv tog makten i landet i augusti.
 17. Citys offensive mittfältsstjärna blev stor matchhjälte i lördagens tidiga seriefinal hemma mot Chelsea inför drygt 53 000 åskådare.
 18. Sannolikheten att Nato ingriper direkt med väpnade styrkor för att hjälpa Ukraina vid en rysk offensiv är enligt experter så liten att man kan tala om den som obefintlig.
 19. När SOK nu sätter målet att överträffa spelen i Sydkorea och även spelen dessförinnan i Sotji när Sverige tog 15 medaljer (endast två guld och Pyeongchangspelen räknas därmed högre) är det ett offensivt mål.
 20. Halfvarsson öppnade offensivt och ledde halvvägs in i loppet, men när Aleksandr Bolsjunov skruvade upp farten på näst sista varvet fick han ge sig.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är operation en synonym till offensiv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är fredlig motsatsen till offensiv.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på offensiv

Bild till ordet offensiv

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet offensiv.

Bild med texten offensiv