Synonymer till offensiv

Vi känner till 10 synonymer till offensiv. Ordet offensiv är en synonym till operation och påträngande och kan bland annat beskrivas som ”inriktad på anfall; aggressiv”. Ordet används i uttrycket ”är på offensiven” som betyder ”anfaller; satsar hårt på något”. Offensiv är motsatsen till fredlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av offensiv samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till offensiv

 1. aggressiv
 2. anfall
 3. anfallande
 4. angrepp
 5. attack
 6. attackerande
 7. framstöt
 8. militant
 9. operation
 10. påträngande

Vilka ord betyder nästan samma sak som offensiv?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till offensiv. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. infall

Vad är motsatsen till offensiv?

 1. fredlig
 2. defensiv

Vad betyder offensiv?

 1. inriktad på anfall; aggressiv
 2. anfall
 3. anfallande
 4. anfall, angrepp

Hur används ordet offensiv i uttryck?

 1. är på offensiven = anfaller; satsar hårt på något

Hur böjs offensiv?

 1. offensiv
 2. offensiva
 3. offensivare
 4. offensivast
 5. offensivaste
 6. offensive
 7. offensiven
 8. offensivens
 9. offensiver
 10. offensiverna
 11. offensivernas
 12. offensivers
 13. offensivs
 14. offensivt

Hur kan ordet offensiv användas?

Följande exempelmeningar visar hur offensiv kan användas.

 1. laget spelar en offensiv fotboll
 2. en militär offensiv

Hur används ordet offensiv i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet offensiv används i vanlig text.

 1. Det långvariga underrättelsesamarbetet mellan länderna ska omsättas i mer offensiva cyberoperationer.
 2. – Nu är vi i en övergångsregering och då finns det väldigt få möjligheter för regeringen att agera offensivt.
 3. – Vi gör en bra första halvlek och får bra betalt offensivt.
 4. Högern var på offensiven samtidigt som LO och socialdemokraterna jobbade för att införa löntagarfonder.
 5. Under de senaste åren har Turkiet under president Erdogan genomfört en offensiv mot kurdiska intressen och krig mellan turkiska styrkor och kurder har ägt rum i Syrien.
 6. Aung San Suu Kyi kritiserades av det internationella samfundet för att hon inte tog avstånd från, eller agerade för att stoppa, militärens brutala offensiv mot rohingyafolket.
 7. Han ska ha studerat de heliga skrifterna i Pakistan och har lett talibanernas militära offensiv tillsammans med Sirajuddin Haqqani.
 8. Länder över hela världen började omedelbart evakuera bland annat ambassadpersonal och andra lokalanställda efter talibanernas snabba offensiv som följde på de USA–ledda styrkornas uttåg ur Afghanistan.
 9. Talibanernas offensiv fortsätter i Afghanistan.
 10. Sedan de USA–ledda utländska styrkorna börjat lämna Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över flera viktiga gränsövergångar och städer i en ny offensiv.
 11. Hammarby förstärker den damallsvenska offensiven.
 12. Den fundamentalistiska rörelsen har slagit läger omkring fem mil utanför huvudstaden, vilket får oron för en stundande offensiv att växa.
 13. Med allt mindre utländsk militärnärvaro i Afghanistan har regeringsstyrkorna svårt att stå emot talibanernas offensiv.
 14. – Vi har saknat en offensiv agenda från regeringen, både globalt och nationellt, som på ett helt annat sätt kan minska utsläppen, om man fokuserar på rätt saker, säger hon.
 15. Den offensiv som talibanerna inledde i samband med att USA började dra tillbaka sina soldater från Afghanistan har nu pågått i runt tre månader.
 16. En spelare som egentligen i samtliga klubbar alltid varit bidragande i offensivt straffområde, en egenskap vi vill förbättra ytterligare.
 17. Benfica har värvat en hel del under sommaren men mest noterbart är att Joao Mario och Yaremchuk plockats in i de offensiva leden.
 18. Majer, Ivanusec och Orsic är en offensiv trio som kan hota de flesta lag.
 19. Sedan USA i våras meddelade att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan senast i början av september, har talibanerna dragit igång en våldsam offensiv.
 20. – Sundsvall har visat ett strukturerat och offensivt arbete under ett flertal år för att utveckla verksamheten med stöd av digitalisering.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är operation en synonym till offensiv. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är fredlig motsatsen till offensiv.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på offensiv