oklok

Oklok är synonymt med ovis och sanslös och kan beskrivas som ”som inte är klok”. Ordet är motsatsen till klok.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oklok och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till oklok

dum, dåraktig, enorm, galen, ointelligent, ovis, sanslös

Motsatsord till oklok

klok

Vad betyder oklok?

 1. som inte är klok

Exempel på hur ordet oklok kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet oklok används i svenska tidningar

 1. Det vore mycket oklokt i detta läge.
 2. Och intrigen är visserligen fullständigt absurd och larvig – det var den redan på Voltaires tid, han skrev en satir – men budskapet om att blind optimism är oklokt i en värld full av krig, elände, hyckleri och egosim, det gäller ju än.
 3. Vi i Bunadsgeriljaen tycker att det är oklokt att skicka hem kvinnor för tidigt, innan det finns en god mottagningsapparat.
 4. Att inte ta hem dem är inhumant – och oklokt.
 5. Det är en oklok position – också om man bortser från de miljö– och konkurrensskäl som talar för att beskatta flyget hårdare.
 6. Det vore oklokt att riskera en svekdebatt genom att vara alltför kategorisk och låsa fast sig några löften, säger Niklas Bolin.
 7. – Jag vill bara upprepa att det vore väldigt oklokt av dem att använda gas som vapen och jag tycker att president Trump har gjort det mycket klart, sade Mattis i samband med en resa till Oman.
 8. Inget ont om henne – jag känner henne sedan många år – men agerandet har varit oklokt.
 9. Och en påminnelse om hur oklokt det vore (är?) för institutionsteatrar att isolera sig från sin yngsta publik och livgivande energi­källa.
 10. Det är svårt, och aningen oklokt, att börja snacka nu.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till oklok är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ovis en synonym till oklok. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är klok motsatsen till oklok.