Synonymer till oklok

Vi känner till 7 synonymer till oklok. Ordet oklok är en synonym till ovis och sanslös och kan beskrivas som ”som inte är klok”. Ordet är motsatsen till klok.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oklok samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till oklok

 1. dum
 2. dåraktig
 3. enorm
 4. galen
 5. ointelligent
 6. ovis
 7. sanslös

Vilka ord betyder nästan samma sak som oklok?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till oklok. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. befängd
 2. störd
 3. bakom flötet
 4. sinnesrubbad

Vad är motsatsen till oklok?

 1. klok

Vad betyder oklok?

 1. som inte är klok

Hur böjs oklok?

 1. oklok
 2. okloka
 3. oklokare
 4. oklokast
 5. oklokaste
 6. oklokt

Hur kan ordet oklok användas?

Det saknas exempel på hur oklok kan användas.

Hur används ordet oklok i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet oklok används i vanlig text.

 1. I västdemokratiska staters kamp mot terrorismen har mycket tillåtits som varit fel, oklokt och direkt kontraproduktivt, men gentemot de islamistiska fanatiker som hotar och mördar publicister, tecknare och lärare måste Europa stå enat.
 2. De fortsätter propagera för att de fattiga arbetar för lite eller inte alls, och att de spenderar sina pengar oklokt.
 3. Det vore mycket oklokt i detta läge.
 4. Och intrigen är visserligen fullständigt absurd och larvig – det var den redan på Voltaires tid, han skrev en satir – men budskapet om att blind optimism är oklokt i en värld full av krig, elände, hyckleri och egosim, det gäller ju än.
 5. Vi i Bunadsgeriljaen tycker att det är oklokt att skicka hem kvinnor för tidigt, innan det finns en god mottagningsapparat.
 6. Att inte ta hem dem är inhumant – och oklokt.
 7. Det är en oklok position – också om man bortser från de miljö– och konkurrensskäl som talar för att beskatta flyget hårdare.
 8. Det vore oklokt att riskera en svekdebatt genom att vara alltför kategorisk och låsa fast sig några löften, säger Niklas Bolin.
 9. – Jag vill bara upprepa att det vore väldigt oklokt av dem att använda gas som vapen och jag tycker att president Trump har gjort det mycket klart, sade Mattis i samband med en resa till Oman.
 10. Inget ont om henne – jag känner henne sedan många år – men agerandet har varit oklokt.
 11. Och en påminnelse om hur oklokt det vore (är?) för institutionsteatrar att isolera sig från sin yngsta publik och livgivande energi­källa.
 12. Det är svårt, och aningen oklokt, att börja snacka nu.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ovis en synonym till oklok. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är klok motsatsen till oklok.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?