Synonymer till opartisk

Vi känner till 5 synonymer till opartisk. Ordet opartisk är en synonym till träta och objektiv och kan bland annat beskrivas som ”inte partisk, objektiv”. Ordet är motsatsen till subjektiv.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av opartisk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till opartisk

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet opartisk och kan ofta användas istället.

 1. färglös
 2. objektiv
 3. ofärgad
 4. saklig
 5. träta

Vilka ord betyder nästan samma sak som opartisk?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till opartisk. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. konkret

Vad är motsatsen till opartisk?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. subjektiv

Vad betyder opartisk?

 1. inte partisk, objektiv
 2. beteckning för att hålla sig till ett förhållningssätt utan att blanda in känslor/vinklade åsikter

Hur kan ordet opartisk användas?

Följande exempelmeningar visar hur opartisk kan användas.

 1. en opartisk utredning
 2. ett radioreportage bör vara opartiskt och sakligt

Hur används ordet opartisk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet opartisk används i vanlig text.

 1. "Militären fortsätter att hålla förhandlingar i hemliga domstolar, vilket strider mot den grundläggande principen om rättvisa och opartiska rättegångar", meddelar Türk.
 2. En opartisk utredning som skolan tillsatt om elevmiljön under de senaste fyra åren understryker nödvändigheten av de förändringar som påbörjats på skolan, skriver rektor Gitte Nørgaard i pressmeddelandet.
 3. Karim Khan, chefsåklagare vid ICC, besökte Butja under onsdagen och sade då att det krävs en oberoende och opartisk utredning.
 4. Men trots det finns det en viss osäkerhet om huruvida nyheterna är politiskt opartiska.
 5. – Sedan har vi också ett vidgat uppdrag på Radio Sweden på engelska där vi når utanför Sveriges gränser med opartisk rapportering.
 6. hu motta svenska reportrar utan gränsers Pressfrihetspris, ”för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten”.
 7. Biometria är en medlemsägd organisation och genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri.
 8. Isabella har en egen agenda och enbart Isabellas ord får höras oemotsagt, och detta på skattefinansierad kanal som säger sig vara opartisk och oberoende av privata särintressen”, skriver mamman i anmälan.
 9. I förra veckan lämnade medlarna (de opartiska ordförandena) en avtalsskiss som tog sikte på längden av avtalet.
 10. Efter Pentagons besked i fredags svarade AWS också att de inte kommer att backa utan att ”fortsätta att sträva efter en rättvis, objektiv och opartisk granskning”.
 11. – De var genetiskt mer anpassade till att bli accepterade av gruppen än att opartiskt förstå en objektiv verklighetsbild.
 12. – Senatorerna som ska avgöra Trumps öde har svurit en ed att vara helt opartiska.
 13. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent.
 14. Reed å sin sida möttes för andra dagen i rad av buande av den inte helt opartiska publiken.
 15. ”Den statistik SCB tar fram ligger till grund för en stor del av den ekonomiska politiken och det är av yttersta vikt att den av alla uppfattas som både korrekt och opartisk.
 16. Och mitt i dragkampen mellan säljare och spekulanter står en person som ska vara upphöjd över stressen och de starka känslorna – den opartiska mäklaren.
 17. Mäklarens ska vara en opartisk mellanhand och ta till vara båda parters intressen.
 18. Hans försvarare misslyckades med att få rättegången att hållas på annan plats än i Charlottesville, med argumentet att det skulle vara svårt att få till en opartisk jury.
 19. – Sveriges Radio är fristående, oberoende och naturligtvis politiskt opartiskt, säger Jan Petersson, strategidirektör på Sveriges Radio.
 20. – Trovärdigheten hos ett turkiskt Röda halvmånen som ska jobba med den kurdiska befolkningen i Afrin är närmast noll, säger Internationella Röda korsets ordförande Peter Maurer som anser att behovet av opartisk hjälp är stort.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är träta en synonym till opartisk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är subjektiv motsatsen till opartisk.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på opartisk

Bild till ordet opartisk

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet opartisk.

Bild med texten opartisk