Synonymer till opartiskhet

Vi känner till 2 synonymer till opartiskhet. Ordet opartiskhet är en synonym till neutralitet och objektivitet och kan beskrivas som ”det att vara opartisk”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av opartiskhet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till opartiskhet

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet opartiskhet och kan ofta användas istället.

 1. neutralitet
 2. objektivitet

Vad är motsatsen till opartiskhet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till opartiskhet.

Vad betyder opartiskhet?

 1. det att vara opartisk

Hur kan ordet opartiskhet användas?

Det saknas exempel på hur opartiskhet kan användas.

Hur används ordet opartiskhet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet opartiskhet används i vanlig text.

 1. – Om en läkare tar emot pengar från ett visst läkemedelsbolag och man utifrån det kan misstänka att läkaren kommer att favorisera bolaget har läkaren brutit mot grundlagens regler om saklighet och opartiskhet, säger han till TT.

  www.svd.se | 6 aug. 2023

 2. Kulturministern tillbakavisar uppgifterna om att regeringen vill ge större möjligheter att meddela sanktioner mot public service–bolagen om reglerna om opartiskhet bryts.

  www.svd.se | 24 feb. 2023

 3. Även bland de som röstar på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är lite mer än en tredjedel osäkra på nyheternas opartiskhet.

  www.svt.se | 30 mars 2022

 4. Efter att ha upprörts över några i hans ögon politiskt partiska inslag slog Emilsson näven i bordet och föreslog att public service–chefer skulle kallas in till riksdagen för att diskutera just frågan om opartiskhet.

  www.etc.se | 20 okt. 2020

 5. Public service–bolagen SVT och SR har krav på opartiskhet och får därför inte låta hårda former av kritik eller politiska utspel stå oemotsagda.

  www.expressen.se | 19 jan. 2020

 6. Enligt kommunikationschefen ska Tillväxtverket kontakta Business Värmland ”i syfte att säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande jävsregler för att undvika framtida misstankar om opartiskhet och vänskapskorruption”.

  www.svt.se | 17 jan. 2020

 7. Det finns få granskningar av opartiskheten i media.

  www.svd.se | 14 dec. 2019

 8. att sammanfatta nyheten eller publicera den i dess helhet, något som inte är ett problem då bolaget sedan tidigare bevisat sin opartiskhet, menar chefredaktören.

  www.svt.se | 26 nov. 2019

 9. – Om man ser på vilka fall Granskningsnämnden undersökt senaste tiden så handlar ytterst få om osaklighet och opartiskhet.

  www.dn.se | 21 nov. 2019

 10. Ett upplevt brott mot kravet på opartiskhet väcker irritation och ilska hos i synnerhet köpare.

  www.dn.se | 10 nov. 2019

 11. – För att du ska fungera som journalist måste du ha trovärdighet, och trovärdighet bygger på integritet och opartiskhet i en kombination, säger Granqvist.

  www.expressen.se | 11 mars 2018

 12. I aktuell situation är det därför ur ett myndighetsperspektiv problematiskt – utifrån principen om orubbad saklighet och opartiskhet – att ta emot priset och delta vid det aktuella tillfället.

  www.dn.se | 1 feb. 2018

 13. Först åläggs vi genom tvång att  finansiera en verksamhet som inte lever upp till sina ledord om opartiskhet och saklighet, sedan ska de få våra skattepengar för att tala om för oss vad som är sant och inte.

  www.gp.se | 31 jan. 2018

 14. Även principen om opartiskhet, som är en av de principer som styr humanitärt arbete, innebär att människor ska ges vård utifrån behov och inte utifrån juridisk status.

  www.gp.se | 28 jan. 2018

 15. I de sociala mediernas värld vinner ego–boostingen, det obekräftade skvallret och de osannolika sensationerna över källkritiken, opartiskheten och sakligheten.

  www.resume.se | 16 jan. 2018

 16. Anmälarna hävdar att dokumentären stred mot kravet om opartiskhet och saklighet.

  www.resume.se | 6 dec. 2017

 17. De båda anmälarna anser att de tre SVT–programmen om fallet stred mot kravet om opartiskhet och saklighet.

  www.dn.se | 6 dec. 2017

 18. Dessutom meddelas alltså att Akademien beslutat om skärpta jävsregler, det vill säga bestämmelser som ska hindra att förtroendet för Akademiens opartiskhet ifrågasätts.

  www.expressen.se | 2 dec. 2017

 19. Henrik Arnstad framhåller att nazisterna redan på 1930–talet, ifrågasatte mediekanalernas opartiskhet och objektivitet.

  www.etc.se | 12 okt. 2016

 20. Att programmet ett år senare fälldes i Granskningsnämnden för bristande opartiskhet är ett av de där negativen som Maria Sveland plockar fram i ljuset i sin bok.

  www.svd.se | 11 aug. 2016

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "gameboll" ett svar på korsordsfrågan "fördel"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är neutralitet en synonym till opartiskhet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Hjälp med korsordsfrågan opartiskhet?

Du kan hitta lösningar till korsordsfrågan "opartiskhet" på sidan korsordshjälp för opartiskhet.

Bild till ordet opartiskhet

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet opartiskhet.

Bild med texten opartiskhet