ordentlig

Ordentlig är synonymt med ordningsam och prydlig och kan bland annat beskrivas som ”noggrann, ordningsam (om person)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ordentlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ordentlig

bastant, disciplinerad, duktig, förträfflig, grundlig, mäktig, noga, noggrann, ordningsam, prydlig, redig, rejäl, rundlagd, skötsam, städad, substantiell, tjock, välskött, väluppfostrad, välvårdad, vårdad

Motsatsord till ordentlig

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ordentlig.

Vad betyder ordentlig?

 1. noggrann, ordningsam (om person)
 2. som sköter sig; som beter sig väl
 3. stor; rejäl

Böjningar av ordentlig

 1. ordentlig
 2. ordentliga
 3. ordentligare
 4. ordentligast
 5. ordentligaste
 6. ordentlige
 7. ordentligt

Exempel på hur ordet ordentlig kan användas

 1. ordentliga elever

Exempel på hur ordet ordentlig används i svenska tidningar

 1. – Vi fick inte ens chansen att säga farväl ordentligt, säger Ghassans dotter till Reuters.
 2. – Man bör tänka på att försöka hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk, städa gemensamma ”tagytor” ordentligt och att ha god handhygien.
 3. Alla ville bestämma och ingen ville fatta ett ordentligt beslut, säger Yusuf Shehadi som arbetade i hamnen fram till att han emigrerade till Kanada i mars.
 4. – Det är ingen naturlag som säger att det behöver dra i gång ordentligt igen.
 5. Samtidigt betonar han att man måste samla in ordentligt med bevis.
 6. Däremot har partiet fått interna bidrag som ger ordentligt klirr i kassan, totalt 21 miljoner kronor.
 7. Trots att väljarundersökningar hade AOC i klar ledning var det tydligt att motståndaren lyckats samla in ordentligt med pengar, en del kom från Wall Street–chefer.
 8. På Karsby International School i Botkyrka uppmärksammades han efter att ha lyckats med bedriften att höja studieresultaten ordentligt på bara ett år.
 9. – Nu är operationen klar men mannen var självklart ordentligt medtagen, så vi har inte så mycket fler uppgifter för tillfället.
 10. Samma dag som IOK beslutat att skjuta upp OS ett år på grund av coronapandemin och livet har just fått sig en ordentlig törn för den 35–årige seglaren.
 11. Det blev rena katastrofen – plötsligt rasade det in tusentals prover utan att vi kunde ta hand om allt ordentligt.
 12. Men bedömningen som Världshälsoorganisationen, WHO, och flera andra experter gör är att det sannolikt handlade om att personerna egentligen inte hade blivit av med viruset ordentligt.
 13. – Man ska vara försiktig och aldrig bada ensam, simma utmed stranden, inte överskatta sin förmåga, och framförallt hålla barnen under ordentlig uppsikt för det tråkigaste vi vet det är händelser och larmsamtal som gäller barn, säger Göran Bertilsson.
 14. Efter två förluster och totalt 0–7 i målskillnad mot Kalmar och Varberg fick Olof Mellberg slänga om ordentligt i startelvan hemma mot Elfsborg.
 15. – Ja, det var det för de uppgifter vi fick om mannen gjorde att vi ville söka ordentligt.
 16. Det faktum att Italiens sjukvård är regional gör att riktlinjerna kan skilja sig ordentligt från en region till en annan.
 17. Ibland får man ställa sig utanför spektaklet för att se det ordentligt.
 18. Han berättar att han känner sig ordentligt skakig efter händelsen.
 19. Andra kommer i början av sjukdomstiden, sedan husläkare börjat nämna hotellet som en möjlighet för människor som inte kan isolera sig ordentligt hemma, kanske på grund av att där bara finns ett enda sovrum.
 20. – Det brinner ordentligt och vi har mycket resurser på plats.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ordentlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ordningsam en synonym till ordentlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.